Előfizetés

Kidobja Trumpot a Facebook

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 18:10

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP or licensors
A 24 órás kitiltás immár határozatlan időre szól.
Mark Zuckerberg döntését csütörtök délután jelentette be, mely szerint a leköszönő amerikai elnök korábbi, egynapos kitiltása a Facebookról most már határozatlan időre szól. Mindezt a legnépszerűbb közösségi oldal feje azután jelentette be, hogy Trump beszéde után hívei betörtek a Capitolium épületébe, aminek során négyen életüket veszítették. 
"Az elmúlt 24 óra sokkoló eseményei egyértelműen megmutatják, hogy Donald Trump elnök a hivatalban töltött hátralévő idejét arra kívánja felhasználni, hogy aláássa a békés és törvényes hatalmi átmenetet közte és utódja, Joe Biden között."

Zuckerberg közleményében kitért arra is, hogy a távozó elnök nem ítélte el egyértelműen a történteket, inkább elnéző volt a tüntetőkkel szemben. Az erről szóló bejegyzéseket el is távolították az oldalról. A Facebook atyja megjegyezte, az elmúlt években megengedték Trumpnak, hogy saját szabályainknak megfelelően használja a Facebookot. "Azért tettük ezt, mert úgy véljük, a nyilvánosságnak joga van a lehető legszélesebb körben hozzáférni a politikai megnyilvánulásokhoz, legyenek azok bármennyire is vitatottak."
"Most azonban úgy gondoljuk, túl nagy a kockázatot jelentene, hogy az elnök továbbra is igénybe tudná venni szolgáltatásainkat. Ezért a Facebook és Instagram fiókjaira helyezett tiltást határozatlan időre és legalább a következő két hétre kiterjesztjük, amíg a békés hatalomátvétel lezajlik."

- zárul Mark Zuckerberg bejegyzése.

Saját rokona küldené börtönbe Trumpot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 16:54

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Mary L. Trump hazaárulást emlegetett, majd egyértelművé tette, nagybátyját tartja felelősnek a Capitolium ostromáért.
A klinikai szakpszichológusként végzett hölgy arról írt a hvg.hu szerint, hogy Donald Trump úgy esküdött fel az Alkotmány védelmére, hogy “fehér felsőbbrendűséget hirdető terroristák hordáját küldte puccsra, hogy megdöntsenek egy jogszerű választást.” Később abbeli véleményének is hangot adott, hogy a tüntetés egy újabb koronavírus-gócpontot hozhatott létre. Hangsúlyozta, egyértelműen nagybátyát tartja felelősnek mindazért, ami a Capitolium épületénél történt, továbbá felelősségre kell vonni vele együtt minden rasszista hazaárulót is, akiket el kell távolítani a hivatalából, vagy börtönbe kell csukni.
A távozó amerikai elnök rokona könyvet is írt korábban Donald Trumpról. Mint a Népszava is beszámolt, a "Túl sok és soha nem elég, avagy hogyan hozta létre a családom a világ legveszélyesebb emberét" címmel megjelentetett memoárjában egyebek mellett arról ír, hogy a politikus rasszista, és személyiségjegyei miatt nem fogja tudni feldolgozni, ha elveszti a hatalmát. 

A kongresszus hitelesítette Joe Biden győzelmét

Az amerikai kongresszus hitelesítette csütörtök hajnalban Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét. Ez csak az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt Joe Biden győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták. A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet, majd ezután két órával a kongresszus folytatta a munkáját. A kifogást emelő republikánusok arra hivatkoztak, amit Trump elnök hangoztatott mindvégig a választás óta, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, noha erre a szövetségi igazságügyi minisztérium sem talált bizonyítékot. Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött. Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták. 

Trump ellen elfogatóparancsot adott ki egy iraki bíróság

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.07. 13:27

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Annak a nyomozásnak a keretében döntöttek így, amelyet Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező iraki milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének egy évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében folytatnak.
      Muhandiszt az Egyesült Államok likvidálta egy célzott dróntámadásban, amelyben az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmánival is végeztek. Az Egyesült Államok lépése kiélezte a feszültséget a térségben. Szulejmáni halála után Irán rakétatámadásokat intézett olyan iraki támaszpontok ellen, ahol amerikai katonák állomásoztak a nemzetközi terrorellenes szövetség keretében. Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő szerint Washington cselekedetével törvényt sértett, mivel a két katonai parancsnokkal valódi, közvetlen fenyegetés hiányában végeztek. Az ügy miatt tavaly júniusban Irán is elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen, és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az amerikai elnök és több tucat washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez. Az iraki bíróság annyit közölt még csütörtökön, hogy az előzetes vizsgálat már lezárult, de a nyomozás folytatódik annak érdekében, hogy megtalálják a támadás hátterében álló további személyeket. Irán-párti körök Irakban azt állítják, hogy az amerikai támadók cinkosa volt Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő is, aki a csapás elkövetésének idején az iraki hírszerzés vezetője volt. Szulejmáni volt az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tekintett Forradalmi Gárda legfontosabb és legismertebb alakja, és nagyon közel állt Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezetőhöz. A tábornok felelt a Forradalmi Gárda Iránon kívüli műveleteiért, Szíriában és Irakban felügyelte a Teherán által támogatott síita milíciákat.