Amerika;Capitolium;Donald Trump;

Saját rokona küldené börtönbe Trumpot

Mary L. Trump hazaárulást emlegetett, majd egyértelművé tette, nagybátyját tartja felelősnek a Capitolium ostromáért.

A klinikai szakpszichológusként végzett hölgy arról írt a hvg.hu szerint, hogy Donald Trump úgy esküdött fel az Alkotmány védelmére, hogy “fehér felsőbbrendűséget hirdető terroristák hordáját küldte puccsra, hogy megdöntsenek egy jogszerű választást.”

Később abbeli véleményének is hangot adott, hogy a tüntetés egy újabb koronavírus-gócpontot hozhatott létre. Hangsúlyozta, egyértelműen nagybátyát tartja felelősnek mindazért, ami a Capitolium épületénél történt, továbbá felelősségre kell vonni vele együtt minden rasszista hazaárulót is, akiket el kell távolítani a hivatalából, vagy börtönbe kell csukni.

A távozó amerikai elnök rokona könyvet is írt korábban Donald Trumpról. Mint a Népszava is beszámolt, a "Túl sok és soha nem elég, avagy hogyan hozta létre a családom a világ legveszélyesebb emberét" címmel megjelentetett memoárjában egyebek mellett arról ír, hogy a politikus rasszista, és személyiségjegyei miatt nem fogja tudni feldolgozni, ha elveszti a hatalmát. 

A kongresszus hitelesítette Joe Biden győzelmétAz amerikai kongresszus hitelesítette csütörtök hajnalban Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét. Ez csak az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt Joe Biden győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták. A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet, majd ezután két órával a kongresszus folytatta a munkáját. A kifogást emelő republikánusok arra hivatkoztak, amit Trump elnök hangoztatott mindvégig a választás óta, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, noha erre a szövetségi igazságügyi minisztérium sem talált bizonyítékot. Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött. Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták.