Előfizetés

Balog Zoltán távozik a Fidesz pártalapítványának éléről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 21:35
Balog Zoltán
Fotó: Béres Márton / Népszava
A református püspöknek álló volt EMMI-miniszter utódja még nincsen meg.
Január 31-i hatállyal lemondott a Fidesz pártalapítványának kuratóriumi elnöki posztjáról Balog Zoltán

–tudta meg a hvg.hu

A portál emlékeztetett, a korábbi tárcavezető megalakulása óta, 17 éven át vezette a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványt (SZPMA), így lemondása nem kis problémát okoz a Fideszben. Orbán Viktor ugyanis „aktív” alapítványi vezetőt akar, aki minden - vagy legalábbis majdnem minden - idejét és energiáját erre a munkára, vagyis a kormányzati ideológia belföldi és nemzetközi megalapozására, és támogatására tudja fordítani. Emiatt nem jöhet szóba sem Novák Katalin, sem pedig Gulyás Gergely.  Korábban két név is felmerült, aki válthatná Balog Zoltánt. Az egyik a volt igazságügyi miniszter, Trócsányi László volt, aki nem vállalta a felkérést. 
A másik pedig Szájer József volt. A cikk szerint a december eleji szexorgiás botránya után azonban legnagyobb támogatói is belátják, hogy nem mutatna jól a konzervatív értékeken nyugvó alapítvány élén. A volt politikus azóta a Fideszből is kilépett.

Menczer Tamásnak a Capitolium ostromáról is Gyurcsány jut eszébe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 21:01

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A külügyi államtitkár némiképp összezavarodott, amikor a washingtoni eseményekről kérdezték.
„Agresszív képsorokat láttunk. Ha saját házunk táját nézzük, akkor az agresszió mindig a baloldali politikusokra volt jellemző. Ezekről a képsorokról nekem beugrottak a 2006-os képsorok, amikor Gyurcsány Ferenc a magyar emberek közé lövetett. Beugrottak olyan jelenetek, mikor Fekete-Győr András megdobálta a rendőröket füstgránáttal, amikor Hadházy Ákosék randalíroztak különböző helyeken...”

- fogalmazott Menczer Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az interjúban arról is beszélt, a zavargásokat majd az amerikaiak megítélik. Hangsúlyozta, Magyarország nem szokta más országok belügyeit kommentálni, és "hálásak vagyunk, ha mások sem teszik meg Magyarországgal kapcsolatban”.  Az államtitkár a beszélgetésben kitért a magyar-amerikai kapcsolatokra is. Amerikai viszonylatban a Trump-adminisztrációval kiváló volt az együttműködés, aminek a legalapvetőbb oka az volt, hogy fontos dolgokban egyetértett a két kormány. Ugyanakkor azt is jelezte, nyitottak az új adminisztráció felé.  Menczer Tamásnak a csütörtöki napon már nem először jutott eszébe a DK elnöke: mint a Népszava is megírta, amikor a külügyes karácsonyi krumpliról kérdezték, akkor ő az őszödi beszéddel válaszolt. 

A saját bőrünkön érezhetjük a Brexitet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 19:42

Fotó: Népszava
Drágább lehet, ha valaki brit webshopból rendel magának terméket.
Vámkötelessé vált az árutartalmú postai küldeményforgalom Magyarország, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország között a Brexit hatályba lépésével 2021. január elsejétől

- közölte honlapján a Magyar Posta. A közlemény emlékeztet rá, hogy az Egyesült Királyság a vámuniónak sem tagja a kilépést követően. A változás nem csak a cégeket, de a magánszemélyeket is érinti, amiért harmadik országként kell kezelni import és export viszonylatban is a postai árutartalmú küldeményforgalmat Nagy-Britanniát és Észak-Írországot érintően. Az import (beérkező) árutartalmú küldemények esetében a legfontosabb változás, hogy azokat Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában vámeljárás alá vetik, csakúgy, mint bármely más „harmadik országból”, azaz az Európai Unió határain kívülről érkező árutartalmú küldeményeket. 
Vagyis, ha valaki brit webshopból rendel, számíthat rá, hogy adott esetben közterhet kell fizetnie. A szabályok ugyanazok, mint az Ázsiából származó küldeményeknél, vagyis 22 euróig áfa- és vámmentes, 150 euróig áfát, efelett pedig áfát és vámot is kell majd fizetni a megrendelt termék értéke alapján.

Ha magánszemélytől érkezik csomag magyarországi címzettnek, abban az esetben ajándékozásról van szó, és az érkező áruk 45 euró értékig áfa- és vámmentesek. Ilyen esetben kell egy ajándékozási nyilatkozat is. Áfát 45 euró érték felett kell fizetni, és ha az ajándék értéke meghaladja a 150 eurót akkor nemcsak áfa, hanem vámfizetési kötelezettség is keletkezhet. A Magyar Posta felhívta arra is a figyelmet, hogy akár ajándék érkezik, akár online rendelés, ha vámeljárás alá kerül a küldemény, a címzetteknek a vámkezelés postai szolgáltatási díjával is számolnia kell. Amennyiben valaki vámköteles levelet vagy csomagot ad fel az Egyesült Királyságba, azokat csak teljes adat ellátottsággal veszi fel a Magyar Posta, így CN 22/23 vámáru nyilatkozat csatolása szükséges hozzá. Azok az ügyfelek, akik a postai elektronikus feladást használják, annyi változást észlelnek majd, hogy kötelező lesz a vámkezeléshez szükséges adatok kitöltése is. A Brexit miatt várhatóan tovább lassul majd a postai export forgalom Nagy-Britanniába és Észak-Írországba - áll a tájékoztatásban.