Előfizetés

Lemond a Capitolium rendőrségének főnöke

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 06:30

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Steven Sund január 16-i hatállyal távozik. Az AP hírügynökség úgy tudja, három nappal az ostrom előtt segítséget ajánlott a Pentagon.
Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund január 16-i hatállyal a kongresszus épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt – adta hírül pénteken az AP.
Az amerikai hírügynökség értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét.

A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta, hogy Sund lemondjon.

Segítséget ajánlott a Pentagon

Az AP egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva arról is beszámolt: az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította. A Pentagon konkrétan azt kérdezte a Capitolium rendőrségétől, hogy szüksége van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt.
A kongresszusi épületet és a képviselőket, továbbá munkatársaikat védő őrség csupán tüntetésre készült fel, nem pedig zendülésre

– mondták az AP-nek forrásai.

Egyelőre nem tudni, hogy szerdán hányan voltak szolgálatban a Capitolium rendőrségének 2300 embere közül. A testület tagjai igen jól képzettek tömegrendezvények biztosításában is. Az AP megjegyzi, hogy a „kongresszusi” rendőrség annak ellenére utasította el a Pentagon felajánlását, hogy hetek óta voltak jelek, melyek előrevetítették, hogy január 6-án, Joe Biden leendő elnök kongresszusi szavazatainak megerősítésekor erőszakba torkolhatnak az események.

„Minden vádlehetőség terítéken van”

Washington D. C. szövetségi főügyésze közölte: „minden vádlehetőség terítéken van”, köztük a szervezett lázadás is a Capitoliumot szerdán megostromlók, az épületbe betörők ellen. Michael Sherwin elmondta, hogy összeesküvéssel szervezett zendülés, felkelés, garázdaság, lopás, jogtalan behatolás egyaránt szerepel a szóba jöhető vádak között azokkal szemben, akiket őrizetbe vett a rendőrség szerdán és csütörtökön. A főügyész közölte, hogy a Capitolium rendőri testületének tagjait is kihallgatják tanúként, és ha bebizonyosodik, hogy bűnrészesek voltak, akkor felelősségre vonják őket. Erre a kijelentésre az adott okot, hogy – kamerák felvételei alapján – néhány rendőr együtt fotózkodott az épületbe betörő lázongókkal, Donald Trump leköszönő elnök feltüzelt híveivel. Ami a lopás vádját illeti, Sherwin felfedte, hogy elektronikus eszközök tűntek el képviselők irodáiból, olyanok, amelyek kikerülése ráadásul nemzetbiztonsági veszélyt jelenthet. Az őrizetbe vettek száma megközelíti a százat, és további őrizetbe vételek várhatók.

„Elfogadhatatlan, ami történt”

Szerda este Donald Trump elnök több száz híve erővel behatolt a Capitolium épületébe, és végül – mégis – a nemzeti gárda segítségével csak több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást.
Csütörtökön Kayleigh McEnany, Trump szóvivője közölte: a Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát, a törvénysértőket pedig felelősségre kell vonni.
„A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni. Akik a Fehérházban dolgoznak, azon munkálkodnak, hogy biztosítsák a hatalom zökkenőmentes átadását. Most annak van az ideje, hogy Amerika ismét eggyé váljon”

– mondta a szóvivő a sajtótájékoztatón.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az eseményen nem volt lehetőség kérdéseket feltenni.

Lemondott Trump közlekedési minisztere

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.07. 22:48
Elaine Chao
Fotó: ALASTAIR PIKE / AFP or licensors
Betett neki a Capitolium ostroma.
Elaine Chao a Trump-kormányzat első tagja, aki benyújtotta lemondását a Capitolium elleni szerdai támadás után, s egyúttal "mély aggodalmát" is kifejezte

- írja az MTI.

"Tegnap országunk traumatikus és teljességgel elkerülhető esemény szemtanúja volt, amikor az elnök támogatói megostromolták a Capitolium épületét, miután egy gyűlésen Donald Trump felszólalt" - olvasható Elaine Chao közleményében a magyar állami hírügynökség szerint. A lemondás hétfőn lép érvénybe. "Bizonyos vagyok abban, hogy akár engem, önöket is mélyen megrázta az eset, és egyszerűen nem tarthatom magam távol ettől".
Elaine Chao közölte, hogy a minisztériuma folytatja az együttműködést a Joe Biden megválasztott elnök által a tárca élére jelölt Pete Buttigieggel, az Indiana állambeli South Bend volt polgármesterével. Elaine Chao a kezdetektől volt a Trump-kormányzat tagja, George W. Bush elnöksége idején (2001-2009) pedig munkaügyi miniszterként dolgozott. Chao Mitch McConnellnek, a szenátus republikánus párti képviselőcsoportja vezetőjének a felesége. McConnell "elbukott lázadásnak" nevezte és elítélte a Capitoliumban történteket, és elhatárolódott Donald Trump elnök azon erőfeszítéseitől, hogy megváltoztassa a novemberi választás eredményét.

Az amerikai alkotmányra hivatkozva akarják eltávolítani Trumpot a hivatalából

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.07. 21:57

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A jelenlegi elnök még két hétig tölti be tisztségét, de a képviselőház demokrata párti elnökének még ez is sok.
Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése alapján.

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint ennek értelmében a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladatai ellátására. "Ha Mike Pence alelnök és Trump kabinetjének tagjai nem távolítják el hivatalából Trumpot, úgy Trump ellen alkotmányos felelősségre vonási eljárást kell indítani" - érvelt Pelosi egy sajtótájékoztatón.  Trump-párti tüntetők százai szerdán erőszakkal behatoltak a washingtoni törvényhozás épületébe, hogy megakadályozzák Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítését. Sajtótájékoztatóján Pelosi Steven Sundnak, az amerikai Capitolium rendőrfőnökének lemondását is követelte, amiért a Trump-párti tüntetők szinte akadálytalanul hatolhattak be a törvényhozás épületébe. Pelosi hangsúlyozta,  
vészhelyzet van, két hétre sem szabad hagyni, hogy Trump maradjon az elnök.