Előfizetés

Nem kap koronavírus-elleni oltást, aki nem regisztrál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.09. 15:13

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Zsarolásízű válasz egy állami tisztviselőtől, aki megcáfolta az eddigi összes hivatalos kormányzati kommunikációt is.
Önmagát zárja ki az oltandók köréből, aki nem regisztrál a kormányzati oldalon (vakcinainfo.gov.hu) vagy akár a 60 év felettiként a neki küldött levélre a választ, a kitöltött űrlapot nem küldi vissza, – jelentette ki Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos a 444 egyik olvasójának levelére válaszolva. 
A szakember szerint, aki „nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye”.

A hivatalos levél úgy fogalmaz, hogy az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás önkéntes, arra pedig időpontot csak azok kaphatnak, akik kérik. Hivatalosan senkit nem értesítenek. 
A belépés bizonytalan
Fotó: Kovács Tamás / MTI
„Amennyiben szeretne oltást kapni, kérem, regisztráljon.”

– ismételte meg Kelemen Erzsébet.

Még december közepén szintén a 444 vette észre, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter „figyelmeztetését” a Hír TV Bayer Show című műsorában:
„A koronavírus elleni oltásnál hátrébb kerül a sorban, aki nem regisztrál a kormányzati vakcinainfo.gov.hu oldalon”.

Arról pedig, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”, nem más, mint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszélt egy két nappal későbbi sajtótájékoztatón.

Havazás várható

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.09. 14:16
Havazás a Mátrában
Fotó: Komka Péter / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Egy újabb mediterrán ciklon éri el az országot, melynek csapadékmezeje ezúttal a déli megyékben okozhat hosszabb ideig tartó havazást, írja az Időkép.
Vasárnap várhatóan délnyugaton eshet a hó, majd hétfőn ismét rákezd és délen, délkeleten, keleten is kifehéredhet a táj. A legnagyobb mennyiség délnyugaton jöhet össze, itt akár 5 centinél is nagyobb hóvastagságot mérhetünk. Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnap az ország déli felén vastagabb, északon vékonyabb lesz a felhőzet, ott fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Északkeleten, északon maradhatnak tartósabban rétegfelhős, párás részek is. Leginkább a déli országrészben várható havazás, de a rétegfelhős, párás tájakon is előfordulhat hószállingózás. Estétől északnyugat felől szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében ettől hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +2 fok között valószínű. Hétfőn az ország északi felén gyengén felhős, napos idő lesz, de dél felé haladva egyre több, és vastagabb felhő valószínű, ami estétől egyre inkább észak felé terjeszkedik. Nagyobb eséllyel a felhősebb déli részeken lehet hószállingózás, kisebb havazás, délkeleten kezdetben havas eső is. A felhőzet növekedésével összhangban estétől megnő a csapadékhajlam is. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -8 fok között alakul, a fagyzugokban lehet ennél hidegebb is. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között várható. 

Karácsony Gergely: Bízni kell a vakcinában, az orvosokban, a kutatókban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.09. 12:13

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A főpolgármester már jelentkezett az oltásra, és a kormánynak ismét felajánlja Budapest segítségét.
A vakcina akkor tud segíteni, akkor tud felszabadítani mindannyiunkat a koronavírus fogságából, ha beoltatjuk magunkat – jelentette ki szombati Facebook-videójában Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ugyanis csak úgy tudjuk hosszú távon is biztosítani saját magunk és mások biztonságát, ha bízva a tudományban, az intézményekben, az egészségügyben, bevállalunk két tűszúrást.
Budapest ellenzéki vezetője szerinte a bizalomra most nagyobb szükség van, mint valaha, mert „az internet és a fake news korában nehéz tudni, hogy kinek lehet hinni egyáltalán”. – Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni hiedelmek és városi legendák, bizonytalan eredetű Facebook-megosztások által – szólított fel, odaszúrva azért a kormánynak is:
„Sajnos az elmúlt években a hazai politika is sokat tett azért, hogy az emberek elveszítsék a bizalmukat a legfontosabb állami intézményekben.”

Mindazonáltal közölte, hogy a koronavírus elleni küzdelem során sokadszorra „a kezét nyújtja” a kormány felé, és újra felajánlja Budapest segítségét, együttműködését, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagot minél többen és minél gyorsabban meg tudják kapni. Emlékeztetett a főváros szerepére a tesztelések kiterjesztésében is.      Karácsony Gergely szerint bízni kell a vakcinában, az orvosokban, a kutatókban,  az egészségügyi szakemberekben és az egészségügyi hatóságoknál dolgozó munkatársakban is. Úgy fogalmazott, hogy „jót akarnak, amikor arra buzdítanak mindannyiunkat, hogy adassuk be az oltást, hiszen, ha nem lesz meg a szükséges immunitás, a koronavírus tovább pusztítja mindennapjaink biztonságát, lehetetleníti el a megélhetésünket, valamint újabb és újabb áldozatokat fog követelni”.
„Közel egy éve várjuk, hogy eséllyel szállhassunk szembe a vírussal, a láthatatlan ellenséggel. A fegyver, amely megállíthatja a pandémiát, immár itt van, mindannyiunk kezében. Nem engedhetjük meg, hogy ne használjuk. Legyen már vége! Kérem, jelentkezzenek önök is az oltásra, önmagukért és mindannyiunkért! Én már megtettem.”

– buzdított a regisztrációra a főpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Erdős Dénes / Népszava