Előfizetés

Kásler: A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartjuk

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.09. 17:20

Fotó: Kásler Miklós Facebook oldala
Megszületett a jogállásról való törvény, rendezték az orvosi munkaviszonyt és a fizetéseket - mondta többek között Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában.
A miniszter a tömeges oltás megkezdéséről elmondta: Magyarország több vakcina gyártó cégtől megrendelte a vakcinák különböző fajtáit. A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartják, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz, és nem kell tartania az embereknek attól, hogy megkapják a koronavírus-fertőzést. Az oltási rendszer szervezettségét érő vádakkal kapcsolatban leszögezte: mindenkit szeretne megnyugtatni, hogy a magyar oltási rendszer ki van dolgozva azon az alapon, hogy milyen tempóban érkezik a vakcina Magyarországra. Emlékeztetett, hogy a Pfizer-vakcina esetében az Európai Unió rendelte meg a vakcinát és osztja szét lélekarányosan. Ahogy megérkezik a vakcina Magyarországra, a magyar egészségügy rendkívül gyorsan és szervezetten teszi hozzáférhetővé az emberek számára az oltási rend szerint - tette hozzá. Az egészségügy átfogó átalakításával kapcsolatban leszögezte, folytatni fogják azt, amit elkezdtek. Megszületett a jogállásról való törvény, rendezték az orvosi munkaviszonyt és a fizetéseket, amelynek a végeredményképpen két év alatt gyakorlatilag két és fél, háromszorosára növekszik az orvosok fizetése, és ki lehet vezetni az egészségügyi rendszerből a magyar egészségügyet és honfitársainkat egyaránt terhelő paraszolvenciát. De ez még csak a folyamatnak a kezdete, ugyanis a struktúra átalakítása is napirenden van. Ennek két kulcskérdése van: az egyik az alapellátás átalakítása, a másik pedig az öt nemzeti program. Az alapellátás átalakításának az a központi gondolata, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok a szakvizsgáikat használhassák, és a szakvizsgának megfelelő eszközök, műszerek birtokában végezhessenek diagnosztikai tevékenységet és terápiás tevékenységet is. A másik rendkívül jelentős megoldandó feladat a keringési betegségek, a daganatos betegségek, a mozgásszervi betegségek, a mentálhigiéné és a gyermekek betegsége - részletezte. A kulturális- és sportéletre kitérve elmondta, hogy évtizedek után a magyar kultúra határozottan elmozdult az esélyegyenlőség felé, sok szervezet jött létre, a kulturális támogatások értéke az utolsó három évben Európában nálunk volt a legmagasabb GPD arányosan. A sportot is nagyon határozottan visszafogta a vírusjárvány, de az idei évre átkerült olimpiára az EMMI ágazatainak mindegyikére lesz pénz. Semmit nem adtunk fel, nem szüntettük meg, hanem más körülmények között, más tempóban, de folytatjuk - zárta a beszélgetést. 

Nem kap koronavírus-elleni oltást, aki nem regisztrál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.09. 15:13

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Zsarolásízű válasz egy állami tisztviselőtől, aki megcáfolta az eddigi összes hivatalos kormányzati kommunikációt is.
Önmagát zárja ki az oltandók köréből, aki nem regisztrál a kormányzati oldalon (vakcinainfo.gov.hu) vagy akár a 60 év felettiként a neki küldött levélre a választ, a kitöltött űrlapot nem küldi vissza, – jelentette ki Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos a 444 egyik olvasójának levelére válaszolva. 
A szakember szerint, aki „nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye”.

A hivatalos levél úgy fogalmaz, hogy az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás önkéntes, arra pedig időpontot csak azok kaphatnak, akik kérik. Hivatalosan senkit nem értesítenek. 
A belépés bizonytalan
Fotó: Kovács Tamás / MTI
„Amennyiben szeretne oltást kapni, kérem, regisztráljon.”

– ismételte meg Kelemen Erzsébet.

Még december közepén szintén a 444 vette észre, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter „figyelmeztetését” a Hír TV Bayer Show című műsorában:
„A koronavírus elleni oltásnál hátrébb kerül a sorban, aki nem regisztrál a kormányzati vakcinainfo.gov.hu oldalon”.

Arról pedig, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”, nem más, mint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszélt egy két nappal későbbi sajtótájékoztatón.

Havazás várható

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.09. 14:16
Havazás a Mátrában
Fotó: Komka Péter / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Egy újabb mediterrán ciklon éri el az országot, melynek csapadékmezeje ezúttal a déli megyékben okozhat hosszabb ideig tartó havazást, írja az Időkép.
Vasárnap várhatóan délnyugaton eshet a hó, majd hétfőn ismét rákezd és délen, délkeleten, keleten is kifehéredhet a táj. A legnagyobb mennyiség délnyugaton jöhet össze, itt akár 5 centinél is nagyobb hóvastagságot mérhetünk. Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnap az ország déli felén vastagabb, északon vékonyabb lesz a felhőzet, ott fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Északkeleten, északon maradhatnak tartósabban rétegfelhős, párás részek is. Leginkább a déli országrészben várható havazás, de a rétegfelhős, párás tájakon is előfordulhat hószállingózás. Estétől északnyugat felől szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében ettől hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +2 fok között valószínű. Hétfőn az ország északi felén gyengén felhős, napos idő lesz, de dél felé haladva egyre több, és vastagabb felhő valószínű, ami estétől egyre inkább észak felé terjeszkedik. Nagyobb eséllyel a felhősebb déli részeken lehet hószállingózás, kisebb havazás, délkeleten kezdetben havas eső is. A felhőzet növekedésével összhangban estétől megnő a csapadékhajlam is. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -8 fok között alakul, a fagyzugokban lehet ennél hidegebb is. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között várható.