Előfizetés

Halottak, lezárt reptér, járhatatlan utak az 50 éve nem látott spanyol télben (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.09. 18:26

Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Szombat délutánra Madridban helyenként 60 centiméteres lett a hó, a tömegközlekedés leállt, csak a metrók járnak éjjel-nappal.
Négy emberéletet is követelt Spanyolországban a rendkívüli téli időjárás: a hatóságok tájékoztatása szerint szombaton két férfi a madridi tartományban vesztette életét, egyikük hóval borított holttestét Zarzalejo településen találták meg a csendőrök. A másik áldozat egy 73 éves hajléktalan férfi. Az andalúziai Mijás közelében egy nő és egy férfi hunyt el, amikor egy megáradt folyó elsodorta autójukat. Spanyolország déli részén heves esőzések okoznak komoly gondokat napok óta. A rendkívüli hóhelyzet miatt szombaton egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér. A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt; 27 járatot töröltek, 26-ot pedig átirányítottak más városok reptereire.  Madridban a közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem. Az egyetlen működő közlekedési eszköz a metró, amely emiatt 24 órán keresztül folyamatosan szállít utasokat.
A fővárost vastag hótakaró borítja, csak elvétve látni egy-egy gyalogost az utcákon. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra. Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre. Több mint 1500 embert mentettek ki, de így sem jutottak el mindenkihez, több százan töltötték az éjszakát és a délelőttöt is gépkocsijukban. Voltak, akik autójukat hátrahagyva gyalog vágtak neki a sztrádának a hóesésben. José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros. Délutánra a lehullott hó mennyisége helyenként elérte a hatvan centimétert. Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették: hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba. A havazás az ország közútjai közül 650-et érint, közülük 112 le van zárva.
Síléccel lehet most a legjobban haladni Madridban
Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

II. Erzsébet királynőt is beoltották koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.09. 16:48

Fotó: VICTORIA JONES / AFP
II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg is megkapta szombaton a koronavírus-vakcinát, közölte a Buckingham palota.
A BBC cikke szerint, melyet a 24.hu szemlézett az oltóanyagot az orvosuk adta be nekik a windsori kastélyban. A lap úgy tudja, a királynő maga kérte, hozzák nyilvánosságra, hogy beoltották őt, elkerülve a spekulációkat. A 94 éves II. Erzsébet királynő és a 99 éves Fülöp hercege egyike azon másfél millió embernek Nagy-Britanniában, akik már megkapták a Covid-vakcina első dózisát. A pár a windsori kastélyban húzza meg magát a szigorított intézkedések ideje alatt, és a karácsonyt is külön töltötték családjuktól a hagyományoktól eltérően.

Ukrajnában lassul a koronavírus terjedése

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.09. 13:10

Fotó: Vladimir Sindeyeve / NurPhoto via AFP
Előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, viszont ismét viszonylag sokan kerültek kórházba.
A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 4846 új esettel 1 110 015-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig nyolcvan áldozattal 19 668-ra. Eddig 786 306-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem nyolcezren, az aktív betegek száma így több mint háromezerrel 304 041-re csökkent. Előző nap viszont az országban ismét sok, 2411 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján elmondta, hogy nem szabad a pénteken életbe léptetett, január 24-ig tartó szigorított karantén ideje alatt a szupermarketekben ruhaneműket, edényeket, játékokat és számos más cikket árusítani, csak élelmiszereket, háztartási vegyszereket, higiéniai termékeket, gyógyszereket, állateledeleket, magvakat és növényvédő szereket. Szavai szerint e mögött az a megfontolás áll, hogy azok, akiknek az említett tiltott árucikkekre lenne csak szükségük, viszont élelmiszert nem akarnak vásárolni, nem mennek majd be a szupermarketbe, így a többszörösére csökkenthető az egy időben az üzlethelyiségben tartózkodó vásárlók létszáma, amivel pedig a fertőzés terjedése mérsékelhető. Ismételten kiemelte, hogy Ukrajnában nem zárlatot vezettek be, mint számos európai országban, hiszen nem állították le a teljes üzleti életet, hanem ennek enyhébb formáját, úgynevezett szigorított karantént rendeltek el. A jelenlegi korlátozások egyebek mellett érintik a vendéglátóegységeket, amelyek csak elvitelre dolgozhatnak, az üzleteket, amelyek közül csak a felsorolt termékeket árusítók tarthatnak nyitva. Ezen felül a téli szünet után távoktatásban folytatódik a tanítás az iskolákban, továbbá tiltott mindenféle kulturális, szórakoztató, sport- és egyéb rendezvény.