Előfizetés

Karácsony Gergely: Ha marad a mostani kormányzati politika, akkor Magyarország egy történelmi esélyt fog elbaltázni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.10. 21:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester szerint az önkormányzatok kivéreztetésével a kormány nem vele húz ujjat, hanem két és félmillió magyar emberrel, akik erre nagyon erősen emlékezni fognak 2022-ben.
Karácsony Gergely Szegeden egyeztetett Botka László polgármesterrel. Látogatása egyik oka az volt, hogy a főváros távhő-szolgáltató cége két, a szegedihez hasonló geotermikus kút fúrását tervezi évek óta. A másik pedig az, hogy megbeszéljék, hogyan reagáljanak a városok a helyi iparűzési adóval kapcsolatos kormányzati döntésekre – nyilatkozta a főpolgármester a Szeged.hu-nak. Közölte, hogy csütörtökön lesz egy egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel a Belügyminisztériumban. Karácsony Gergely azt ígérte, hogy azt az álláspontot fogja ott képviselni, hogy az iparűzési adó elvétele miatti kompenzáció legyen teljes és automatikus.
– Amit láttunk, hogy karácsonyi ajándékként a fideszes települések kaptak kompenzációt, az, hogy a számítások szerint az ellenzéki önkormányzatokat hétszer nagyobb mértékben érintik az elvonások, mint a kormánypártiakat, ezzel nem tudunk, és nem is akarunk együtt élni

– utalt ezzel az év végi kormánydöntésre a főpolgármester.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a települések iparűzési adóbevételeinek a megfelezését, a december 24-i Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, amelynek értelmében milliárdos összeget utalnak ki a Fidesz vezette városoknak működésre. Az ellenzéki vezetésű települések ebből nem részesülnek.
Karácsony Gergely ezt most úgy kommentálta, hogy az iparűzési adó elvétele nem segít a vállalkozásoknak, az önkormányzatokat viszont nagyon nehéz helyzetbe hozza. Ezért azt várja, hogy településnagyságtól, polgármesteri pártállástól függetlenül kompenzáljon a kormány.  Ezt azzal indokolta, hogy az önkormányzatiságnak az a lényege, hogy vannak az önkormányzatnak saját bevételei is, amelyek nem a politikai pártállástól függnek. 
– Azt gondolom, most a kormány nem velem, vagy Botka Lászlóval húz ujjat, hanem két és félmillió magyar emberrel, akik erre nagyon erősen emlékezni fognak, amikor elmennek majd szavazni 2022-ben. A kormány helyében nagyon félnék ettől a két és félmillió embertől

– jegyezte meg Karácsony Gergely.

Úgy véli, hogy az a pénz, ami nem folyik be az önkormányzatokhoz az iparűzési adó, vagy a parkolási bevételek híján, az azokból a közszolgáltatásokból hiányzik, amit például a szegediek joggal várnak el napi szinten. A főpolgármester beszélt a hatpárti ellenzéki összefogásról is. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy az ellenzéknek ne csak az legyen az üzenete, hogy nem akarjuk a Fideszt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetkezendő években soha nem látott mennyiségű uniós forrás áll majd az ország rendelkezésére. Úgy véli, 2022-ben arról is kell majd döntenünk, hogy „ezt a pénzt a kevesek további gazdagodására használjuk majd, vagy a többség boldogulására”. Leszögezte, hogy ha marad a mostani kormányzati politika és a gazdagok lesznek még gazdagabbak, akkor Magyarország egy történelmi esélyt fog elbaltázni.

Már nem kell karanténba vonulniuk a Magyarországról érkezőknek Romániában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.10. 19:23
Illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Azonban Szerbia és a Moldovai Köztársaság továbbra is a magas fertőzöttségű országok listáján szerepel.
Szombat estétől nem kell karanténba vonulniuk Romániában a Magyarországról érkezőknek. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatást végző stratégiai kommunikációs törzs heti rendszerességgel közli, hogy melyek azok az országok, amelyekből érkezve két hétre karanténba kell vonulni Romániában.
Magyarország – a két hét alatt jegyzett új fertőzések százezer lakosra vetített száma alapján – a hét végén ismét lekerült a listáról. Az ország besorolása korábban többször is változott.

A Romániával szomszédos országok közül Szerbia és a Moldovai Köztársaság szerepel továbbra is a magas fertőzöttségű országok listáján. Romániában az elmúlt héten csak egyszer jegyeztek ötezer fölötti új fertőzést egy nap alatt. Az elmúlt két hét napi átlaga 3889 új eset volt, vasárnap pedig 3082 új fertőzés kimutatását jelentették be. A járvány és szövődményei miatti elhalálozások napi száma is csökkenő tendenciát mutat, míg az elmúlt két hét átlaga 106 volt, vasárnap 62 halálesetet jelentettek be. Csökkent az elmúlt héten a kórházakra nehezedő nyomás is. A vasárnapi hivatalos adatok szerint 8744 személyt ápolnak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük 1065-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Az ország régiói továbbra is eltérő képet mutatnak a fertőzöttség tekintetében. A lakosság számához viszonyított új esetek statisztikájában Bukarest és a fővárost körülölelő Ilfov megye, valamint Temes, Kolozs és Konstanca megye vezet. A székelyföldi megyék továbbra is a legkevésbé fertőzött megyék közé tartoznak.

Rémfilm élőben – Meghalt egy talicskán hazatolt férfi Alsószentmártonban

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2021.01.10. 18:11

A horrorisztikus hazaútról felvétel készült.
Péntek délután egy alsószentmártoni férfi a község főutcáján talicskán tolta egyik falubelijét, Mladent. A 39 éves, napszámból élő férfi bábuként feküdt a talicskában. A rémfilmet idéző talicskás páros mellett ballagott egy harmadik alsószentmártoni, aki telefonjával filmezte a fuvart. Fél kilométert tettek meg így, akkor odaértek ahhoz a tűzoltószertárhoz, ami a hajléktalan Mladen komfort nélküli, önkormányzati szükséglakásaként szolgált. A „szállítók” a mozdulatlan férfit ágyára tették, és otthagyták. Pár óra múlva hazatért a szükséglakás másik lakója, s ő megállapította, hogy Mladen meghalt. Az ügyben a rendőrség szombaton vizsgálatot indított segítség elmulasztásának gyanújával, ismeretlen tettes ellen – tudtuk meg a Baranya Megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Orvosszakértők vizsgálják, hogy Mladen mikor halt meg, és mi okozta a tragédiát. A talicskás menetnek tucatnyi tanúja volt, így tudható, hogy kik cipelték haza Mladent. A két férfit három órán át hallgatták ki a nyomozók a helybéliek szerint. Az 1200 lelkes Alsószentmártonban többekkel beszélgettünk az esetről. A faluhoz közeli erdőre fáért menő háromfős társaság egyik tagja azt mondta:  – Mladent agyvérzés vitte el.  – Nekem azt mondták – vette át a szót a másik –, hogy elesett, és agyrázkódást kapott.  – Azt hallottam, hogy berúgott és attól lett vége – tette hozzá a harmadik. Utóbbit többen is megerősítették. Egy harmincas, a kapucniját a fejébe húzó, biciklis férfi ekképp beszélt, miközben a zsebében lapuló mobiltelefonból harsogott a lakodalmas rock:  – Mindenki azt hitte, hogy Mladen ezért „taxizik”, mert berúgott. Mátós volt. Volt, aki azt feltételezte, hogy Mladen az egyik helyi bögrecsárdában ivott, és ott lett rosszul. Erre hajlott Mali Zoltán, a közeli Drávapiski független polgármestere, akinek kocsmája, élelmiszerüzlete és trafikja van Szentmártonban, s boltjainak kamerái ugyancsak felvették a talicskás menetet.  – A talicska mellett sétáló férfinek zugkimérője van – állította Mali –, nála ihatott Mladen, ezért szállíttatta ő haza. Elképzelhető, hogy amikor a bögrecsárda pálinkát főzött, nem öntötték ki a rézelejét, s az előpárlatban lévő metilalkohol mérgezte meg Mladent. Mali Zoltán a bögrecsárda miatt neheztel a hatóságokra:  – Vagy hússzor tettem feljelentést, hogy a faluban több zugkocsma működik. Én adózok, bejelentett alkalmazottakat fizetek, ők meg adó nélkül árulják a saját főzésű pálinkát és a feketedohányt. Sosem buknak le. Pedig itt mindenki tudja, hogy ez igaz. A faluvezetés sem lép fel ellenük, pedig kértem többször. A vámőrség eddig nem látta bizonyítottnak, hogy vannak zugkocsmák a faluban. A haláleset okán most valószínűleg újból vizsgálat indul ebben az ügyben is. Mladenen ez már nem segít.