Előfizetés

Varga Zs. András: „A Kúriának van elnöke és nem az elnöknek Kúriája”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 19:09

Fotó: Népszava
A Fidesz által kinevezett legfőbb bírói fórum új elnöke az együttműködés fontosságáról beszélt.
"Olyan Kúriaként kell működnünk, amelynek bírái Magyarország nagytekintélyű felsőbíróságának bíráiként össze tudják hangolni az egyes ügyek eldöntéséhez szükséges aprólékos dogmatikai megfontolásokat az Alaptörvény érvényesítésének általános követelményével”

– hangsúlyozta Varga Zs. András a Kúria online megtartott Teljes Ülésén elmondott beszédében.

Az eseményről kiadott tájékoztatás szerint a legfőbb bírói fórum vezetője hozzátette, „a Kúriának szilárdnak, magabiztosnak és megbízhatónak kell lennie... A Kúria nem absztrakt intézmény, de nem is egy épület vagy egy bírói igazgatási szervezet. A Kúria ma mi vagyunk. Önök, tisztelt Bíró Asszonyok és Urak, és Önök között egyik bíróként a Kúria elnöke.” Az új elnök hangsúlyozta, a mérték és egyensúly megtartására törekszik, feladatait annak fényében törekszik ellátni, hogy „a Kúriának van elnöke és nem az elnöknek Kúriája”. Hitvallása szerint ez adja feladataihoz a helyes mértéket. Véleménye szerint az állandó, érdemi és valódi együttműködést fenn kell tartani "megőrizve és tovább építve mindazt, amit a Kúria ma jelent." Terveiről szólva a Kúria elnöke elmondta, a Kúriai Tanácselnöki Értekezlete elé fogja tárni az összes döntési javaslatát, ha azok a Kúria egészét és nem csak az egyes ügyszakokat érintik. Meg kívánja erősíteni a szakágak közötti együttműködést, illetve szétválasztja az elnöki igazgatási és a Kúria külső képviseletével kapcsolatos feladatokat, ideértve az egyes területeken segítséget nyújtó munkaszervezetet is.  Felszólalt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Senyei György a Kúria és az OBH közötti partneri viszony fontosságát emelte ki. Minden bírónak minden beosztásban szolgálata során függetlenül és pártatlanul kell eljárnia - fogalmazott. Jelezte azt is, a szervezet továbbra is biztosítja a nyugodt ítélkezés feltételeit. Mint a Népszava korábban megírta, Varga Zs. András Polt Péter egyik bizalmasának számít, akit ítélkezési gyakorlat nélkül tett meg a Fidesz főbírónak. Fleck Zoltán jogszociológus szerint a NER régi kipróbált káderéről van szó. Kinevezését az Országos Bírósági Tanács (OBT) is elutasította. 

Nem lehet kihagyni az önkormányzatokat

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.11. 18:01

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Korrupcióellenes intézkedésekhez és a helyhatóságok bevonásához is kötik az uniós helyreállítási pénzek folyósítását.
Magyarország 2021-2026 között folyó áron 7 milliárd 176 millió euró vissza nem térítendő támogatást kaphat az Európai Unió 750 milliárdos járvány utáni helyreállítási alapjából. A friss pénzügyi eszköz felhasználását rögzítő, hamarosan hatályba lépő jogszabály – amelyről hétfőn szavazott az Európai Parlament két szakbizottsága – előírja, hogy a nemzeti hatóságoknak be kell vonniuk a regionális és helyi szerveket a közösségi pénzből megvalósuló reformok és befektetések tervezésébe, megvalósításába. A rendelet kiköti: a Brüsszelben benyújtott tagállami pályázatnak tartalmaznia kell, hogy a kormányzat milyen egyeztetéseket folytatott a szociális partnerekkel, a civil társadalom, az ifjúsági szervezetek, a helyi és a regionális hatóságok képviselőivel, és hogy ezeknek a javaslatai hogyan tükröződnek a pénzköltést taglaló nemzeti tervben. Az úgynevezett „helyreállítási és ellenállóképességi tervet” minden tagállamnak április végéig kell eljuttatnia az Európai Bizottságnak. Ebben ismertetnie kell, hogyan kívánja elkölteni a 2026-ig rendelkezésre álló uniós forrásokat, összhangban a Brüsszellel egyeztetett célokkal és feltételekkel. A rendelet értelmében a vissza nem térítendő támogatásban részesülő kormánynak például nyilatkozatban kell vállalnia, hogy olyan ellenőrző rendszert működtet, amely megfelelő garanciákat biztosít a csalás, a korrupció és az összeférhetetlenség elkerülésére. Ezen felül be kell számolnia a projekteknél végrehajtott pénzügyi ellenőrzéseiről, ismertetnie kell a támogatások kedvezményezettjeinek, a fő- és az alvállalkozóknak a nevét, valamint külön is fel kell hatalmaznia az Európai Bizottságot, az EU Csalás Elleni Hivatalát és a Számvevőszékét, hogy törvény adta jogaikkal élve felügyeljék a közpénzek elköltését. A jogszabály leszögezi, hogy a helyreállítási alap végrehajtása során érvényesíteni fogják a jogállami feltételrendszert, azaz pénzmegvonással fogják sújtani az unió pénzügyi érdekeit a demokratikus normák felrúgásával sértő országokat. A Covid-19 miatt padlóra került európai gazdaság talpra állítására szánt 750 milliárdos pénzügyi eszközből 312,5 milliárdot szánnak az EU27-ek támogatására és 360 milliárdot hitelezésre. Az egyes országok által felszívható forrás mennyiségét a munkanélküliségi ráta, a bruttó hazai termék (GDP) nagysága és a növekedés visszaesésének mértéke alapján számolják ki.  

Karácsony: az egész magyar gazdaságot magával ránthatja a főváros csődje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 17:19

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A főpolgármester szerint a választásokon is visszaüthet mindaz, amit a kormány a helyhatóságokkal művel.
Nem kér a fővárosnak juttatott kegyelemkenyérből Karácsony Gergely. A városvezető a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, ha egy kormány árt saját országa önkormányzatainak, az nem méltó a bizalomra. Véleménye szerint az Orbán-kormány több döntésével kifejezetten az ellenzéki vezetésű településeket sújtja, mintegy 3 millió ember érdekeivel megy szembe. Reményei szerint a választók is észreveszik, majd nem felejtik ezt el a következő választásig.  Hozzátette, pillanatnyilag nem lehet tudni, mekkora adóbevételtől esnek el az önkormányzatok. Nem világos ugyanis az sem, hogy melyik vállalkozás élhet az adófelezés lehetőségével és melyik nem, ráadásul uniós szabályokba ütközik a kormány terve - vélekedett a politikus. 
"A szakadék szélén van a fővárosi önkormányzat, de ha a kormány belelöki, akkor óhatatlanul magával rántja az egész magyar gazdaságot"

- fogalmazott Karácsony Gergely a műsorban.

Ugyanakkor hozzátette, mindenkinek az az érdeke, hogy a főváros megőrizze működőképességét.  Kérdés, hogy utóbbi mennyi ideig biztosítható. Korábban a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt mondta, már novemberre elfogyhat a pénz az önkormányzat számlájáról.