Előfizetés

Lesújtanak a calabriai maffiára, politikusok és üzletemberek is a vádlottak padjára kerülnek

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2021.01.13. 09:30
Egy call centert alakítottak át tárgyalóteremmé
Fotó: GIANLUCA CHININEA / AFP
Ez lesz Olaszország történetének egyik legjelentősebb bírósági eljárása.
Mammutper kezdődik szerdán a calabriai maffia, a ’Ndrangheta tagjai ellen. Ez lesz Olaszország történetének egyik legjelentősebb bírósági eljárása. Illusztris személyiségek, politikusok, ügyvédek, és üzletemberek is a vádlottak padjára kerülnek, ez is jelzi, hogy a maffia mennyire komoly szerepet játszik az olasz tartomány életében. Valóban különleges eljárás lesz ez, hiszen 355 személy ellen emeltek vádat, őket 400 ügyvéd védi. A vádiratot 900 tanúvallomás alapján állították össze, de ami különösen fontos: 58-an közülük személyesen is megjelennek majd a bíróság előtt. Korábban igen ritkán volt példa hasonlóra. Az igazságszolgáltatás malmai Olaszországban nem őrölnek gyorsan, így a per a legjobb esetben is két évig tart majd. Az eljárás színhelye a mintegy 70 ezres kisváros, Lamezia Terme lesz. Nem csak a pernek otthont adó épületben, hanem az egész településen is különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Szükség is lesz a kivételes óvintézkedésekre, hiszen olyan hírhedt személyiségek is a vádlottak padján ülnek majd, mint a „nagybácsinak” nevezett klánvezér, Luigi Mancuso. A „jó”, a „rosssz” és a „csúf” ugyan nem lesz jelen, de a vádlottak mégis mintha egy hatvanas-hetvenes évekbeli hollywoodi alkotásból csöppentek volna ide. Az egyikük például a „farkas” gúnynevet kapta, a másikukat csak „szőkeségnek” nevezik. Legtöbbjüket még 2019 decemberében, egy összehangolt rendőri akció során vették őrizetbe Svájcban, Bulgáriában, Németországban és természetesen Olaszországban. A pernek komoly szimbolikus jelentősége is van a kormányzat részéről. Az állam azt kívánja demonstrálni, hiába épült be a szervezett bűnözés igen mélyen a dél-itáliai társadalomba, létezik megfelelő eszköz ellene, amit az is jelez, hogy egyre többen adják fel hallgatásukat és hajlandóak fellépni a ’Ndrangheta ellen. A calabriai maffia neve a görög andragathía kifejezésből származtatható, melynek magyar megfelelője, hősiesség, erény. Ugyan nem olyan ismert, mint a Cosa Nostra, de sokkal zártabb, tagjai összetartóbbak. 2013-ban becslések szerint 54 milliárd eurós forgalmaz bonyolított le. Mintegy 60 ezer tagja Észak- és Dél-Amerikát, Oroszországot, illetve Ausztráliát is elérő, kiterjedt hálózatot hozott létre. Gyökerei a XIX. századból eredeztethetőek, amikor Plati és San Luca településén suhancok lázadást kezdeményeztek. Maga a ’Ndrangheta név először 1955-ben bukkant fel az olasz sajtóban, méghozzá a Corriere della Serában. A calabriai maffia az európai kokainkereskedelem legfontosabb szereplője. 

Évek óta próbálja bizonyítani egy francia nő, hogy életben van, de nem hisznek neki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 09:18

Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP
Több mint három éve nincs személyi igazolványa, egészségbiztosítása, jogosítványa, de még csak egy bankszámlája sem egy 58 éves francia nőnek. Olyan, mintha nem is létezne, mert egy bíróság 2017-ben halottnak nyilvánította.
A Lyon melletti Saint-Josephben élő Jeanne Pouchain több mint három éve próbálja bebizonyítani a francia hatóságoknak, hogy életben van, de egyelőre nem járt sikerrel. Hiába vitt a bíróságra egy hivatalos iratot az orvosától arról, hogy életben van, azt mondták neki, ez sajnos kevés – írja a Guardian című brit lap alapján a 24.hu. A történet gyökerei 2004-ig nyúlnak vissza, amikor Pouchain még a saját cégét vezette. Miután a vállalkozás elveszített egy nagy megbízást a nő elbocsátotta az egyik alkalmazottját, aki beperelte emiatt a korábbi munkaadóját. A bíróság úgy döntött, Pouchain cégének 14 ezer euró (kb. 5 millió forint) kártérítést kell fizetnie a volt alkalmazottnak. Csakhogy a cég csődbe ment, és megszűnt, az exdolgozó így egy fillért sem látott a neki járó pénzből. A volt alkalmazott 2009-ben egy új perrel próbálta bevasalni a pénzét a volt főnökén, mivel azonban nem Pouchain, hanem a már nem létező cég tartozott neki, a bíróság elutasította a keresetét. Az egykori munkavállaló fellebbezett, aztán 2016-ban közölte a bírósággal, hogy a volt főnöke semmilyen megkeresésre sem reagál, a neki küldött leveleket nem veszi át, biztosan meghalt, ezért ő Pouchain örökösein, vagyis a nő férjén és fián szeretné behajtani a neki járó összeget.  
A bíróság erre, minden bizonyíték nélkül törölte Jeanne Pouchaint az élők sorából.

Pouchain ügyvédje, Sylvain Cormier azt mondja, soha nem hallott még olyat, hogy egy bíró, csak úgy bemondásra elhiszi valakiről, hogy meghalt, és törölteti a mindenféle nyilvántartásból. Az ügyvéd most úgy próbálja megoldani a helyzetet, hogy megpróbálja a bírósággal kimondatni, hogy a volt alkalmazott rosszhiszeműen keltette Pouchain halálhírét, mert abban bízott, hogy a volt főnökén nem sikerült, az örökösein behajtja majd a vitatott tartozást. A volt alkalmazott ügyvédje viszont azzal érvel, hogy valójában maga Pouchain intézte úgy, hogy halottnak tűnjön a törvény előtt, mert így akart kibújni a követelés alól. Pouchain azt mondja, lassan ideje lenne az ügy végére érni, mert kezd belefáradni. 

Kivégezték Lisa Montgomeryt

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 09:04

Fotó: AFP
Hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban szerdán, számolt be az MTI.
Lisa Montgomeryn azt követően hajtották végre az ítéletet, hogy az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról szóló döntését, amelyet a tesület kedden hozott. A kivégzést méreginjekcióval hajtották vére. Az 52 éves Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta abban, hogy három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot. A bíróság Montgomery mentális állapotára hivatkozva döntött a kivégzés elhalasztása mellett: a nőre méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát. A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy nőt 1953 óta nem végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján. Jóllehet Kelley Henry, Montgomery ügyvédje azt mondta, védence egyre romló mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy felfogja az ítélet indoklását, az ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, rámutatva arra, hogy a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el. Montgomery egy másik védője, Meaghan VerGow a Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek benyújtott kegyelmi kérvényében kihangsúlyozta, hogy védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták. Elemzők korábban úgy vélték, hogy a kivégzésre már nem kerül Trump hivatali ideje alatt, utódja, Joe Biden - akit január 20-án iktatnak tisztségébe - pedig azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést. William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben, az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban.