Előfizetés

Biden nem fél a beiktatástól, az FBI fegyveres megmozdulásoktól tart

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.01.12. 19:26

Fotó: JIM WATSON / AFP
15 ezer katonát vezényelnek Washingtonba. Az amerikai üzleti élet kritikus nyomás alá helyezte a republikánusokat.
Az Egyesült Államok elnöke váltakozva nevezte nevetségesnek és veszélyesnek az eltávolítására irányuló törvényhozási eljárást. Donald Trump kedden San Antonióba utazott, ahol megtekintette a mexikói határkerítést és meglátogatta az Alamo erődítményt, ahol a texasi védők 1836-ban 13 napon át ellenálltak a túlerőben lévő mexikói hadseregnek és szinte mindannyian elestek. Trump azonban nem erre, hanem a Capitolium múlt szerdai ostromára célzott, amikor a repülőgépre felszállva még hozzátette: „Nem akarok erőszakot!” A figyelmeztetés félreérthetetlen értelme az volt, hogy nem ő, hanem a kongresszusi vezetés lesz az oka, ha a következő napokban erőszakos cselekményekre kerül sor. A képviselőház magyar idő szerint kedd éjfél körül szavaz a Mike Pence alelnököt Trump leváltására felszólító levélről.
A képviselőház szerdán mindenképpen megszavazza a Donald Trump második közjogi felelősségre vonásáról szóló határozatot, ezzel ő lesz az első amerikai elnök, akit kétszer sújtanak impeachmenttel. Az nem világos, hogy a szenátus mikor dönt majd, a papírforma az, hogy már jövő szerdán, Trump mandátumának lejárta után. Demokrata párti politikusok azokat a republikánus honatyákat is felelősségre akarják vonni, akik részt vettek a csőcselék feltüzelésében. Ellenük az alkotmány 14. kiegészítését akarják alkalmazni, amely szerint eltávolíthatók a kongresszusnak azon tagjai, akik megszegik az amerikai alkotmány védelméről szóló esküjüket. A Capitolium saját rendőrsége hétfőn este bizalmas tájékoztatást adott a képviselőknek arról, hogy szélsőjobboldali csoportok fegyveres akciókat terveznek Joe Biden január 20-i beiktatásakor. Az amerikai sajtón végigfutott az FBI memoranduma is, amely szerint Trump hívei ezen a hétvégén és jövő szerdán nem csak Washingtonban, hanem mind az 50 állam fővárosában fegyveres demonstrációkat szerveznek. Felmerült, hogy orvlövészek megpróbálhatják lelőni Joe Bident, Kamala Harris megválasztott alelnököt vagy a kongresszus demokrata párti vezetőit. Rajtuk kívül a törvényhozás Trumppal szembeszegülő tagjai is veszélyben lesznek, amint Washingtonba utaznak vagy ott a ceremónia helyszínére igyekeznek. A közveszély fokozódása közben váratlanul lemondott a belbiztonsági tárca megbízott vezetője – ő már a harmadik kormánytag, aki múlt szerda óta távozott az amúgy is utolsó napjaiban járó kabinetből. A hatóságok aktívan keresik az összeesküvőket, miközben már mintegy százötven embert vettek őrizetbe a múlt heti események résztvevői közül. Kötelességszegés miatt a Capitolium rendőrségének közben két tagját is felfüggesztették, egy közelebbről meg nem határozott hatósági személyt letartóztattak, további 10-15 fő ellen pedig vizsgálat indult. Hatezerről tizenöt ezerre emelték a Nemzeti Gárda a beiktatási ünnepség idejére Washingtonba vezényelt kontingensét. Joe Biden kijelentette, hogy nem fél és továbbra is a Capitolium lépcsőinél, a szabad ég alatt kívánja letenni az elnöki esküt. Közben megmozdult az ország stabilitásában érdekelt üzleti élet. Nem csak arról van szó, hogy a Twitter letiltott mintegy 70 ezer, a QAnon összeesküvés-elméletet terjesztő hozzászólót vagy az Amazon kikapcsolta a szélsőjobboldalon népszerű Parler nevű közösségi oldal szervereit. A Coca-Colától és az American Expresstől a Ciscón át a General Electricig és a Marriottig egy sor világcég bejelentette, hogy felfüggeszti a Trump-párti republikánus politikusok kampányainak nyújtott pénzügyi támogatást. Olyan is akadt, amelyik visszakérte a korábban folyósított összeget. Megszakítja kapcsolatát Trumppal és annak cégeivel a bukott elnök ügyleteinek első számú hitelezője, a Deutsche Bank. Ennél is messzebb ment a Signature Bank, amely zárolta Trump két személyes számláját és közleményben szólította fel az elnököt, hogy mondjon le tisztségéről.       

Visszautasított kitüntetés

A New England Patriots hatszoros bajnok edzője, Bill Belichick nem veszi át Donald Trumptól a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést. Az amerikai futball pápája a kongresszus épületének megtámadása miatt mondta le a csütörtöki ceremóniát. Közleményében az amerikai értékek, a szabadság és a demokrácia iránti feltétlen tiszteletére hivatkozott. 

Trump szerint teljesen rendben volt beszéde a Capitoliumnál

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 19:16

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Ebben sikerült úgy feltüzelni híveinek egy csoportját, hogy azok berontottak a törvényhozás épületébe.
Donald Trump leköszönés előtt álló amerikai elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy híveihez intézett múlt szerdai beszéde teljesen helyénvaló volt, és visszautasította, hogy bármilyen mértékben felelős lenne a Capitolium ostromáért.

Az MTI szerint Trump ezt újságíróknak mondta az Andrews támaszponton, amikor arról kérdezték, érez-e személyes felelősséget a történtekért. Ugyancsak kedden – december 8-a óta első nyilvános sajtótájékoztatóján – Trump azt mondta, hogy hatalmas a felháborodás hívei körében a lemondatására indított támadások miatt, de nem akar erőszakot. Az impeachmenttel (alkotmányos felelősségre vonási eljárással) „borzasztó dolgot cselekednek”. Hozzátette, hogy folyamatos „boszorkányüldözés” áldozata, amelynek része az a vád, hogy beszédével felhergelte a tömeget a Capitolium ostromára.
Trump támogatói előtt sétál Washingtonban január 12-én.
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP or licensors
Az impeachment elindításáról szerdán szavaz a kongresszus képviselőháza. 
Trump múlt szerdán több mint egy órán át beszélt szabadtéren híveihez egyebek közt olyan kifejezésekkel buzdítva őket, hogy „harcoljanak pokolian”.

Elkaptak pár fiatalt, akik kapcsoltban álltak a francia tanár gyilkosával

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 18:45
Samuel Paty
Fotó: THOMAS COEX / AFP or licensors
Egy internetes platformon voltak a tettessel.
Hét 17 és 21 év közötti férfit állítottak elő kedden Franciaország különböző részein, akik kapcsolatban álltak a Samuel Paty történelemtanárt októberben kegyetlen módon meggyilkoló 18 éves csecsen férfival

– közölték rendőrségi források az MTI szerint.

Az állami hírügynökség azt írja, az őrizetbe vettek jelen voltak azokban a különböző internetes üzenőcsoportokban, amelyekhez az orosz állampolgárságú csecsen gyilkos, Abdoullakh Anzorov is csatlakozott. A gyanúsítottak egy része szintén csecsen származású. Decemberben már őrizetbe vettek öt, 18 és 21 éves közötti csecsen származású férfit, akik kapcsolatban álltak a gyilkossal, de a kihallgatásukat követően mindegyiküket elengedtek, nem indult ellenük eljárás. A 47 éves Samuel Paty meggyilkolása miatt eddig 14 ember ellen indult eljárás.  Mint a Népszava is megírta, a történelemtanárt október 16-án gyilkolta meg a nyílt utcán, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine egyik középiskolájának a közelében a csecsen menekült, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be.
A gyanúsítottak között van az iskola hat tanulója is, közülük öt ellen terrorista gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik eljárás, miután ők segítették a 18 éves gyilkost a tanár azonosításában. Abdoullakh Anzorov egy orosz nyelvű hangüzenetben vállalta a tettét: azt mondta, hogy a profétát akarta megbosszulni, amiért a tanár szerinte „sértő módon mutatta meg”. A dzsihadistát a támadást követően járőröző rendőrök a helyszínen lelőtték.