Előfizetés

Európába is megérkezett a dél-afrikai koronavírus-variáns

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 21:26

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP or licensors
Az angol mutánst is ugyanabban a tartományban mutatták ki először Németországban.
Németországban először mutatták ki a koronavírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 jelű mutánsát

– jelentette kedd délután a német sajtó az MTI szerint.

Egy Dél-Afrikából hazatérő család egyik tagjánál diagnosztizálták elsőként ezt a vírusváltozatot, öt további személy esetében pedig még folyamatban van a tesztvizsgálat értékelése – közölte Baden-Württemberg tartomány szociális minisztériuma. A család hosszabb időt töltött a Dél-afrikai Köztársaságban, és december 13-án tért haza. Visszatérésüket követően megkezdték a kötelező karantén-idő letöltését, majd öt nappal később elvégeztették a koronavírustesztet, amely negatív lett. Az azt követő héten néhány családtag esetében jelentkeztek a koronavírus-fertőzés enyhe tünetei. Hat érintettnél kimutatták a SARS-CoV-2 vírust, egyikük esetében pedig azonosították a vírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 variánsát is.
A koronavírus Nagy-Britanniából származó mutánsát Németországban szintén Baden-Württemberg tartományban diagnosztizálták elsőként.

A fertőzött nő december 20-án Nagy-Britanniából érkezett meg repülőgéppel Frankfurtba, ahonnan rokonaival utazott tovább Baden-Württembergbe. Miután a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit érzékelte, december 21-én elvégezték el rajta a tesztet, melynek során azonosították a vírus B.1.1.7 variánsát.
Az új koronavírusra figyelmeztető felirat Baden-Württembergben.
Fotó: INA FASSBENDER / AFP or licensors
Német sajtójelentések szerint kedden Angela Merkel kancellár egy belső megbeszélésen arról beszélt, hogy az új mutánsok felbukkanása a fertőzések számának robbanásszerű növekedéséhez is vezethet. Úgy vélte, ha nem sikerül feltartóztatni a brit mutáns terjedését, húsvétig akár tízszeresére növekedhet a fertőzések száma. 
A kancellár nem tartja kizártnak, hogy akár húsvétig is meghosszabbíthatják a korlátozásokat, a döntés azonban a fertőzöttek számától függ.

Mégsem koronavírusos a portugál elnök

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.12. 20:50
Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök
Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
A kedden kétszer is elvégzett ellenőrző vizsgálat eredménye negatív lett.
Bár az első teszt még azt mutatta, hogy megfertőződött koronavírussal Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök, a kedden elvégzett második szerint mégsem kapta el vírust. Hétfőn este az államfői hivatal számolt be arról, hogy Rebelo de Sousa is megfertőződött a járványban. Az államfő emiatt önkéntes karanténba vonult volna hivatalos lisszaboni rezidenciáján, de
a kedden kétszer is elvégzett ellenőrző vizsgálat eredménye negatívnak bizonyult.

A 72 éves politikus újraindul a január 24-i elnökválasztáson, amelyen ő a nagy esélyes a hat jelölt közül. Kedden Rebelo de Sousa eredetileg egy elnökjelölti vitaműsoron vett volna részt, illetve egészségügyi szakértőkkel beszélte volna meg a járvány miatt szerdán bejelenteni tervezett karanténintézkedések részleteit. Az elnök most
„azt várja, hogy milyen döntést hoznak az esetében az egészségügyi hatóságok. (...) Nincsenek betegségre utaló tünetei”

– közölte a hivatala.

Portugáliában november 9. óta van érvényben egészségügyi veszélyhelyzet, de a karácsonyi ünnepekre enyhítettek a korlátozásokon, majd az év végére ismét szigorítottak. A mintegy tízmillió lakosú délnyugat-európai országban eddig 489 293 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7925-en elhunytak a kórban.
Kapcsolódó
A portugál elnök is koronavírusos

Mínusz 25,4 fokot mértek Spanyolországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.12. 20:21

Fotó: Oscar Gonzalez / AFP / NurPhoto
A szokatlanul hideg, fagyos időjárás leginkább négy tartományt érint az országban: Aragónt, Kasztília és Leónt, Kasztília-La Manchát és Madridot.
Évtizedek óta nem látott hideget mértek Spanyolország több területén is keddre virradó éjjel. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) tájékoztatása szerint
a leghidegebb, mínusz 25,4 Celsius-fok az Aragón tartományban található Belloban volt.

A térségben több mérőállomás mínusz 25 fok alatti hőmérsékletet jelzett. Az országban helyi hidegrekordok is megdőltek, például Teruelben, ahol most mínusz 21 fokot mértek. Ebben a városban a leghidegebb eddig 2001-ben volt, akkor mínusz 19 fokot mutattak a hőmérők. A szokatlanul hideg, fagyos időjárás leginkább négy tartományt érint az országban: Aragónt, Kasztília és Leónt, Kasztília-La Manchát és Madridot.
A spanyol fővárosban a repülőtéri meteorológiai mérőállomás mínusz 13,2 fokot regisztrált, itt ilyen alacsony hőmérsékletre 1973 óta nem volt példa.

A fagy nagyban nehezíti az elmúlt hétvégi rendkívüli havazás utáni takarítási munkálatokat, Madrid városában például a főútvonalak nagy része már járható, de a mellékutcákat továbbra is hó borítja, amely ráadásul ráfagyott az aszfaltra. A mentőszolgálat arról számolt be, hogy
az elmúlt egy napban a riasztások több mint felét a jegesedés okozta balesetek miatt kapják, több kórház is az esetszámok jelentős növekedését jelentette a sürgősségi ellátásban.

A fővárosban három nap szünet után megindult az autóbusz-közlekedés, azonban a kétszáz vonalból egyelőre csak 28 működik. A metró továbbra is 24 órában üzemel, forgalma több mint 30 százalékkal emelkedett meg. Az utasok túlzsúfoltságra panaszkodtak a reggeli csúcsforgalomban. Az Adolfo Suárez Madrid-Barajas nemzetközi repülőtér továbbra is csak részlegesen működik, sok a törölt járat, és még mindig vannak utasok, akik péntek óta várakoznak a reptéren, de egyelőre nem tudják, hogy mikor utazhatnak. Bizonytalanok azok is, akik Spanyolországba utaztak volna az elmúlt napokban, számukra a koronavírus-járvány miatti korlátozások könnyítéseként az eredeti 72 órához képest 24 órával meghosszabbították a negatív PCR-tesztek elfogadásának idejét.
A madridi tartományban egész héten zárva maradnak az oktatási intézmények, de szerdától távoktatásban kezdetét veszi a tanév második féléve. Az elmúlt napok időjárása 167 iskolákban okozott károkat. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter sajtótájékoztatón közölte: megkezdték a kárfelmérést, ezt követően dönthetnek arról, hogy katasztrófa sújtotta területté nyilvánítanak-e egyes térségeket.