Előfizetés

Ha nem oltunk eléggé gyorsan, jöhet a harmadik hullám a virológus szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 22:16

Fotó: Varga György / MTVA
Egyre több szakértő tart a járvány esetleges újabb felfutásától.
„Mindenképpen célszerű lenne gyorsítani a vakcinák érkezésén. Reméljük, hogy az oltóanyag termelők majd egyre nagyobb mennyiséget tudnak gyártani, ahogy belelendülnek”

– jelentette ki az RTL Klub Fókusz című műsorában Rusvai Miklós virológus.

A szakember úgy látja, várhatóan egyre több oltóanyag kapja majd meg a felhasználási engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől. Beszélt arról is, hogy ha legalább már egy év eltelt az első oltás beadása óta, csak akkor lehet megmondani, milyen különbség van a Pfizer és a Moderna terméke között. 
Rusvai Miklós szerint ha nem gyorsul fel lényegesen az oltóanyag-ellátás, akkor szinte elkerülhetetlen lesz egy harmadik hullám érkezése.

Korábban már lapunk is beszámolt arról, hogy Szlávik János azt mondta, a harmadik hullámot valószínűleg nem az oltások fogják meggátolni, csak a szigorú korlátozások jelenthetnek segítséget. 

Az Európai Uniót hibáztatta Kósa Lajos az oltóanyag-beszerzés miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 21:14

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Szokás szerint mindenért Brüsszel a hibás.
Bealudt az Európai Bizottság oltóanyag-ügyben, aminek köszönhetően Izland, az Egyesült Államok és Izrael is megelőzte az Unió országait

– jelentette ki a Fidesz politikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Kósa Lajos tájékoztatása szerint Magyarországon már több mint 70 ezren oltatták be magukat. Hozzátette, az oltás ütemét lassítja, hogy nincsen elegendő vakcina. Arra a kérdésre, hogy beoltatta-e vagy szándékában áll-e magát beoltatni, azt válaszolta: eddig nem oltatta be magát, de be fogja. Beszélt arról is, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként vesz részt az operaív törzs ülésein. Ez bevallása szerint egy amolyan „összekötő” szerep az Országgyűlés és a testület között. A kormányzati-ellenzéki viszonyrendszer csak a parlamentben értelmezhető, az operatív törzsnél viszont nem, ezért nincsen ellenzéki képviselő az üléseken.  Majd a jó fideszes kommunikációs csapásirányt felütve arról beszélt, egyes ellenzéki képviselők folyamatosan hazugságokkal igyekeznek aláásni a védekezést. Példaként Hadházy Ákost, Szabó Tímeát és Korózs Lajost említette.

Gál Kinga váltja Szájer Józsefet a magyar néppárti delegáció élén

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 19:44
Gál Kinga és Deutsch Tamás
Fotó: Marc DOSSMANN / EP
Régi veteránhoz került az ereszcsatornán menekülő politikus posztja.
A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja Gál Kingát választotta meg a magyar néppárti delegáció elnökének Szájer József lemondása miatt megüresedett tisztségére

– tájékoztatott Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője közleményében kedden.

A felszabadult képviselői mandátumot Schaller-Baross Ernő tölti be. Gál Kinga 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek, 2015 és 2019 között az Európai Néppárt alelnöke volt a testületben. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának új tagja az Európai Parlament jogi bizottságának (JURI), továbbá foglalkoztatási és szociális bizottságának (EMPL) munkájában tagként, a fejlesztési bizottság (DEVE) és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség (D-US) a munkájában pedig póttagként fog részt venni. A magyar néppárti delegáció Kósa Ádám EP-képviselőt jelölte tagnak és alelnöknek az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságába (CONT) – tette hozzá Deutsch Tamás.