Előfizetés

Pence elutasította Trump felmentését, a képviselőház határozatban szólította fel az alelnököt

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 07:07
Mike Pence
Fotó: JEFF KOWALSKY / AFP
Mike Pence amerikai alelnök kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donalt Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján.
"Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal" - áll a levélben. Az amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján. A határozatot 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében a demokrata párti többségű képviselőházban kedden este. Ugyanakkor Mike Pence Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében már a szavazást megelőzően elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja. 
Kapcsolódó
Trump: a 25. alkotmánykiegészítés nem jelent rám veszélyt, de kísérteni fogja Bident

Trump: a 25. alkotmánykiegészítés nem jelent rám veszélyt, de kísérteni fogja Bident

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 06:27

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Donald Trump leköszönő amerikai elnök a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszánál tett látogatásán kedden.
"A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát" - hangsúlyozta az elnök a szigorú bevándorlási politikája jelképévé vált falszakasz előtt. "Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal" - tette hozzá a Capitolium épületének ostroma miatt komoly belpolitikai nyomás alá került elnök. Az amerikai kongresszus határozatban akarja felszólítani Mike Pence alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. Pence várhatóan egy esetleges határozat esetében sem fog így cselekedni. Trump egyben hatalmas sikertörténetként könyvelte el határfal építési törekvéseit az Egyesült Államok déli határán, ami a latin-amerikai országokból érkező migránsok feltartóztatását hivatott szolgálni. Kijelentette, hogy azokban a térségekben, ahol felhúzták a falat, jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma. Hangsúlyozta, hogy kormánya véget vetett a bevándorlási káosznak és visszaállította az Egyesült Államok szuverenitását. Óva intett attól, hogy a jövendő kormányzatok akár csak gondoljanak is a fal lebontására. 

Meghosszabbítják a korlátozásokat Hollandiában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.12. 21:57

Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / AFP / ANP
Február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek.
A holland kormány kedden úgy döntött, hogy legalább három héttel meghosszabbítja a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozó intézkedéseket. A határozat értelmében
február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek.

Mark Rutte holland miniszterelnök a kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy
kormánya fontolóra veszi a kijárási tilalom bevezetését is, hogy még jobban csökkenjen a járvány terjedése.

Ettől eddig a holland kormány elzárkózott, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan korlátozná az állampolgárok szabadságjogait. A korlátozó intézkedések meghosszabbítására azért volt szükség, mert az új fertőzöttek száma nem csökkent a megfelelő ütemben, és aggodalomra ad okot koronavírus új változatának terjedése is.
„Extra intézkedéseket kell fontolóra vennünk, mert a vírus új változatától tartunk a legjobban”

– fogalmazott Rutte, hozzátéve, hogy személy szerint ő is ellenezné például a kijárási tilalom bevezetését.

A kormányfő óva intett a nem elengedhetetlen külföldi utazásoktól is. A szabályok értelmében a külföldről visszatérő állampolgároknak vagy az országba látogatóknak érkezéskor negatív tesztet kell felmutatniuk, továbbá 10 napra karanténba kell vonulniuk. A holland közegészségügyi intézet keddi adatai szerint az elmúlt hét napban az új fertőzések számának napi átlaga ötezer körül volt. Az oltási program január 6-án kezdődött el Hollandiában, eddig mintegy 44 ezer embert oltottak be.

Már több mint húszezer ember halt meg a járvány miatt Belgiumban

A szomszédos Belgiumban a legfrissebb kimutatások szerint 27 százalékkal nőtt az új fertőzöttek napi átlaga, a kórházi felvételek száma viszont 10 százalékkal csökkent egy hét alatt. A múlt héten napi szinten hozzávetőleg 2020 embernek lett pozitív a vírustesztje, és 130 embert vettek fel ápolásra egészségügyi intézményekbe. A hétvégén a járványban elhunytak száma átlépte a 20 ezret. Az országban jövő héttől kezdve a Pfizer/BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett vakcina mellett az egészségügyi hatóságok elkezdik a Moderna vállalat oltóanyagának használatát is.