Előfizetés

Müller Cecília: Magyarországon is kimutatták az új brit vírusvariánst

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 12:17
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Három beteg mintájában azonosították a vírusmutációt.
György István, a Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára ismertette az idősotthonokban a koronavírus ellen végzett oltásokat az Operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Vasárnapig körülbelül hétezer embert oltottak be az idősotthonokban, a kedden érkezett vakcinákkal még 3500 embert tudnak beoltani az otthonok lakói és dolgozói közül. Elmondása szerint elsőként 150 és 400 fő közötti férőhelyes otthonokban végzik el a védőoltásokat. Az újabb körben 19 intézményben, 33 telephelyen, 996 dolgozó és 2305 lakó kapja meg a vakcinát. Közölte, hogy tervszerűen halad az idősotthonokban az oltás, de azt csak a további szállítmány érkezésével tudják majd folytatni. Hangsúlyozta, hogy mivel most még korlátozottan áll rendelkezésre a vakcina, fontos továbbra is az intézkedések betartása. Csákó Ibolya alezredes kijelentette, hogy a vakcina nem csak nekünk, de a bűnözőknek is jó helyzetet teremt. Kérte, hogy senki ne dőljön be annak, ha interneten bűnözők vakcinákat kínálnak. Már megjelentek olyanok, akik a vakcinagyártók nevét felhasználva hamisan kínálnak eladásra oltóanyagot és berendezéseket online, de Magyarországon még nem találkoztak ilyen hirdetéssel.  Hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között ne rendeljünk vakcinát az internetről, mert ott biztos, hogy a kereskedelmi forgalomban nem kapható, hamis oltóanyagot kapunk. Hozzátette, hogy a vakcina interneten nem forgalmazható, nem elérhető, azt csak a kormány által kijelölt oltópontokon lehet megkapni.
– A hamis anyagok kiszámíthatatlanok, vagy egészségre ártalmasak lehetnek, vagy hamis biztonságérzetet adnak a beoltottnak

– hívta fel a figyelmet.

Kiss Róbert alezredes ismertette a rendőrségi adatokat. Kedden 311 személy ellen intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. Tegnap 3204 hatósági ház karantént rendeltek el, így jelenleg 25 856 karantént van az országban. Tavasz óta 516 büntetőeljárás indult rémhírterjesztés, szabályszegés miatt, ezekben az ügyekben eddig 100 gyanúsítottat hallgattak ki. 
Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetről elmondta, hogy újabb 1358 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 345 710-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 95, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948-ra emelkedett. Közölte, hogy a tavaszi hullámot is beleszámítva az elhunytak jellemzően egy vagy több krónikus megbetegedésben szenvedtek. Továbbra is az elhunytak 3 százalékánál nem találtak alapbetegséget, náluk csak a koronavírus szerepelt a halál okaként.    A gyógyultak száma jelenleg 215 453, az aktív fertőzötteké pedig 119 309. Kórházban 4870 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen. Közölte, hogy minden veszélyeztetett csoportot be akarnak oltani. Ahogy az egyik csoport igényét kielégítették, sorra kerül a másik. Ennek menete attól függ, hogy mennyi vakcina érkezik az országba. Kedd estig 86 ezer főt oltottak be koronavírus ellen. Hamarosan be kell adni a második adagot azoknak, akik megkapták az elsőt. Bejelentette, hogy az elmúlt napon három beteg mintájában kimutatták három magyarországi laborban a brit új vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak. Úgy fogalmazott, hogy nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a variáns. Megegyezte, hogy rendkívül gyorsan terjed, gyorsabban, mint a vírus korábbi változata, ezért nagyobb a megbetegítő hatása. Újságírói kérdések: Müller Cecília elmondta, hogy a vakcina beadása után a védettség körülbelül egy héttel alakul ki. Ha nagy számban oltatjuk be magunkat, akkor alakul ki az a védettség, ami megvéd minket a vírus terjedésétől, de szerinte még sokáig be kell tartanunk az intézkedéseket, és maszkot kell hordanunk. Azt mondta, hogy szeretnének többet oltani, az infrastruktúra adott, sokan is szeretnének élni az oltás adta lehetőséggel, de az összes rendelkezésre álló vakcinát beadják. "Mindenkivel tárgyalunk, kelettel és nyugattal, ahonnan hatékony és biztonságos vakcinát tudunk beszerezni." Már most is készülnek a veszélyeztetett csoportok oltására, de nem egyszerű elérni azt a számot, ami a beoltottsághoz, a járvány megállításához szükséges. A cél az, hogy ami rendelkezésre áll, azt mielőbb, széles körben beadják.

Szél Bernadett megdorgálta a rendőröket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 12:16

Fotó: Shutterstock
Egyre több a családon belüli erőszak, a szexuális bűncselekmény és az emberölés, de a rendőrség csak a javulást mutató adatokat teszi ki az ablakba a képviselő szerint.
2020-ban 65 százalékkal, azaz közel kétharmadnyival több kapcsolati erőszak bűncselekményt regisztráltak Magyarországon, mint 2019-ben. Tavaly 650 ilyen bűncselekményt vett nyilvántartásba a rendőrség, míg egy évvel korábban 392-t. 36 százalékkal nőtt a szexuális erőszak regisztrált eseteinek a száma is: 2019-ben 240, 2020-ban 327 ilyen esetet jelentettek. A szexuális kényszerítés adatai szerint 2019-ben 56, 2020-ban 95 ilyen eset történt, ami 70 százalékos növekedést jelent. 44 százalékkal nőtt az emberölések száma is: míg 2019-ben 141 gyilkosság történt, 2020-ban 203, azt viszont már nem látni az adatokból, hány esetben volt hozzátartozó, volt vagy jelenlegi partner az áldozat. A fenti adatokat Szél Bernadett független országgyűlési képviselő gyűjtötte össze a Belügyminisztérium honlapján, miután – mint írja –az Országos Rendőr-főkapitányság nem volt hajlandó kiadni a járvány idején regisztrált, családon belüli erőszakos esetek számát. „November 27-i adatkérésem megválaszolására 90 napot (!) kért az ORFK, mivel szerintük a válaszadás akadályozza a közfeladataik ellátását. Ehhez képest arra volt idejük, hogy készítsenek egy bűnügyi térképet, amin a novemberi korlátozások bűnözésre gyakorolt hatása látható. A megadott bűnözési kategóriákban visszaesést láthatunk: csökkent a garázdaságok, rendbontások, gépkocsilopások, rablások, közterületen elkövetett bűncselekmények száma,  
azt viszont már nem tartotta fontosnak megmutatni a rendőrség, hogy mi a helyzet a korlátozások falakon belüli hatásával: a családon belüli erőszak, a szexuális erőszak és az emberölések adatait nem mutatja a térkép

– hívta fel a figyelmet Szél Bernadett. A képviselő szerint a rendőrségnek nemcsak a javulást mutató adatokat kellene kitennie az ablakba, de az otthonok falain belül történő, romló tendenciát mutató családon belüli erőszak számait is. „A kormánynak pedig az Isztambuli Egyezmény járvány idején való parlamenti elutasítása helyett hatékony intézkedésekkel kellene segítenie az otthonaikban bajba került embereket” – írja közleményében.

Tíz év alatt épülhetne meg a Makovecz-templom

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 11:45

Fotó: Balaton József / MTI
Ha még idén elkezdenék a munkálatokat, 10 év alatt felépülhetne a Makovecz Imre által megálmodott templom Budapesten - már csak a helyszín hiányzik.
Annak ellenére, hogy sem egyházi szándék, sem kormányzati támogatás nem látszik lenni egy új Makovecz-templom felépítése mögött, Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, ha még idén elkezdenék a munkálatokat, tíz év alatt felépülhetne a Makovecz Imre által megálmodott templom Budapesten. Makovecz Pál hozzátette: a Kossuth-díjas építész eredetileg egy 12. kerületi meghívásos pályázatra készítette a terveket.
A templom az Apor Vilmos téren állt volna, ám ma már ez nem lehetséges. Jelenleg nincs konkrét helyszín a templom felépítéséhez.

A tervezett templom méreteiben a Mátyás-templomhoz lenne hasonlatos, 70 méter magas templomtoronnyal, és ugyanilyen hosszú hajóval. Makovecz Imre eredetileg Szentek és kárhozottak templomának nevezte volna, de ezt a kritikák miatt még életében elvetette, később Szent Mihály-templomként, vagy a Feltámadás templomaként emlegette - emelte ki. Rákoskerten jelenleg épül, és őszre el is készülhet egy Makovecz Imre által tervezett templom - mondta el Makovecz Pál, aki szerint ugyanakkor a "Budapest legtávolabbi pontján" épülő templom egymagában nem reprezentálja kellőképpen az építész életművét a fővárosban. A cikk képén a Felső Krisztinavárosi Szent Mihály Templom óriás makettje a Makovecz Imre életművéből nyílt válogatott kiállításon a Pesti Vigadóban, 2014-ben.
Kapcsolódó
A Makovecz-vonalak súlya