Előfizetés

Tíz év alatt épülhetne meg a Makovecz-templom

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 11:45

Fotó: Balaton József / MTI
Ha még idén elkezdenék a munkálatokat, 10 év alatt felépülhetne a Makovecz Imre által megálmodott templom Budapesten - már csak a helyszín hiányzik.
Annak ellenére, hogy sem egyházi szándék, sem kormányzati támogatás nem látszik lenni egy új Makovecz-templom felépítése mögött, Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, ha még idén elkezdenék a munkálatokat, tíz év alatt felépülhetne a Makovecz Imre által megálmodott templom Budapesten. Makovecz Pál hozzátette: a Kossuth-díjas építész eredetileg egy 12. kerületi meghívásos pályázatra készítette a terveket.
A templom az Apor Vilmos téren állt volna, ám ma már ez nem lehetséges. Jelenleg nincs konkrét helyszín a templom felépítéséhez.

A tervezett templom méreteiben a Mátyás-templomhoz lenne hasonlatos, 70 méter magas templomtoronnyal, és ugyanilyen hosszú hajóval. Makovecz Imre eredetileg Szentek és kárhozottak templomának nevezte volna, de ezt a kritikák miatt még életében elvetette, később Szent Mihály-templomként, vagy a Feltámadás templomaként emlegette - emelte ki. Rákoskerten jelenleg épül, és őszre el is készülhet egy Makovecz Imre által tervezett templom - mondta el Makovecz Pál, aki szerint ugyanakkor a "Budapest legtávolabbi pontján" épülő templom egymagában nem reprezentálja kellőképpen az építész életművét a fővárosban. A cikk képén a Felső Krisztinavárosi Szent Mihály Templom óriás makettje a Makovecz Imre életművéből nyílt válogatott kiállításon a Pesti Vigadóban, 2014-ben.
Kapcsolódó
A Makovecz-vonalak súlya

Ismét milliárdokat osztott ki támogatásként a Magyar Turisztikai Ügynökség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 10:50

Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság
Bővült a támogatottak listája, de fideszes vezetésű önkormányzatok sem maradtak ki a körből.
Bővült azok köre, akik állami támogatásban részesülnek a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ez csak onnan tudható, hogy az MTÜ oldalán található lista, amely a nyerteseket sorolja fel, 173 oldalról 181 oldalasra nőtt – vette észre a 24.hu. Az MTÜ által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztika program frissített táblázatából kiderült, hogy Orbán Viktor korábbi fejlesztési miniszterének, Fellegi Tamásnak a cége Petneházy Dáviddal, a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnökkel együtt 1,5 milliárdos állami támogatásból építheti újjá a régi Hotel Volánt a Balatonnál. Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter körébe is jutott az MTÜ turisztikai pénzeiből. Lázár jelenleg kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amely 840 millió forintot kapott a Hotel Nonius megújítására.  Tiszaparti szálláshelyfejlesztésre kapott 285 millió forintot Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter üzleti körébe tartozó vállalkozó, Mikucza Tamás cége is. Jutott pénz a nemrég a Magyar Rektori Konferencia társelnökének is megválasztott Mocsai Lajos családjának is. A Bánó Birtok turisztikai fejlesztésére 60 millió forintot kapott Mocsai Lajosné cége. A Fons Sacer belső egyházi jogi személy 3,2 milliárd forint állami támogatásban részesül a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésére, és 4 milliárd forintot kap a Green Plan Center Oktatási, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a szolnoki Tiszakavics Hotel fejlesztésére. Az MTÜ egyedi támogatás néven pályázat nélkül is osztogat állami támogatásokat, amivel nemcsak vállalkozók jutnak soron kívüli támogatáshoz, de önkormányzatok is. A 24.hu összesítése szerint a tavalyi évhez hasonlóan most is a fideszes önkormányzatoknak osztottak ki nagy összegű támogatásokat. Így például Esztergom fideszes önkormányzata 5 milliárd forintnyi támogatást kapott többek között élményfürdő felújítására, Csurgó fideszes önkormányzata pedig 3 milliárd forintot kapott szálloda fejlesztésére.

Kubatov: a Fidesz felkészül arra, ha itthon is letiltásokkal avatkozik be a Facebook

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 10:38
Kubatov Gábor
Fotó: Népszava
A Fidesz alelnöke azt mondja, azért nem lesznek trollcsapataik, mert ő a tiszta választási kampányban hisz. A Kubatov-listákat ő maga hozza szóba.
Az InfoRádióban Kubatov Gábor elárulja, a 2022-es választásra más kommunikációval készül a Fidesz, mert a televíziónál nagyobb szerepe lett a közösségi médiának a politikai kampányokban is. A Fidesz alelnöke azt mondja, nekik nem lesznek trollcsapataik. Ő ugyanis hisz abban, hogy a választási kampányban tiszta módszereket kell használni és alkalmazni. Szerinte a közösségeken nagyon sok múlik, ő régi híve annak, hogy kapcsolatot kell tartani a választókkal. Az interjúban ő maga hozza szóba a Kubatov-listákat, jelezve, milyen komoly hozadéka van, ha a politika ismeri a választók véleményét. A választások utolsó hetében, mire általában eljutnak az összes Fidesz-szavazóhoz, ő már szokta tudni, hányadán állnak, van-e valami problémájuk velük, jó volt-e a kampányuk. Számára az teszi széppé a közösségi médiát is, hogy lehet építeni a közösséget, meg lehet hallgatni a választókat. A közösségépítéssel azért állnak jól, mert szerinte nagyon jól teljesít az Orbán-kormány, sokan kedvelik őket. Az a kérdés csak, hogy ezt a kedvelést átfordítják-e aktivitássá. A Fidesz alelnöke pártja támogatottságát nagyon magasnak tartja, összevetve a 2017-es, 2013-as hasonló adatokkal. Szerinte nem kell módosítani a választási szabályokon, jó esélyük van nyerni 2022-ben. Az amerikai kampányból is a közösségi média szerepét emeli ki. Elgondolkodtatónak tartja, hogy Donald Trump Twitter- és a Facebook-oldalát lekapcsolták, nyilvánvalónak nevezi, hogy erre készülni kell. Emlékeztet rá, hogy „mindenkit letiltani lehetetlen” egy közösségben, „a Fidesz pedig a virtuális térben is jó közösséget fog alkotni. Ha valakit törölnek, a támogatók átveszik a szerepét és kommunikálnak ugyanúgy tovább.  
Mindenkinek föl kell készülni erre a helyzetre. A Facebook, ha az Egyesült Államok elnökét letörölte, bárkit letörölhet indoklás nélkül.

Kubatov szerint a Fidesznek mindenhol vannak hívei, ő mindenhol, nyerni akar. Budapesten is. Számításai szerint mintegy 60 körzetet kell hozniuk a parlamenti többséghez. A járvány elleni védekezéssel elégedett, szerinte a kormány amit lehetett, megtett, döntéseit értik az emberek. Inkább a probléma az, hogy a Gyurcsány vezette egyesült baloldal mindvégig a vírusnak szurkolt.