Előfizetés

Szlávik: Ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba, nagyon lassan érjük el a nyájimmunitást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 14:45

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Az infektológus főorvos arról is beszélt: nem tenné kötelezővé az oltást.
Jól érzi magát az első koronavírus-oltás után Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Az ATV Start című műsorában elmondta: az első oltás 75-80 százalékos védettséget ad, a második 95 százalékos hatékonysággal véd a megfertőződéstől, de 100 százalékban megvéd attól, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a fertőzés következtében. Arra a kérdésre, hogy szerinte kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást, azt válaszolta:
olyan vírusok ellen kell kötelezővé tenni az oltást, amelyek eltüntethetők a Föld színéről. Ezzel szemben a koronavírus – hasonlóan az influenzavírushoz – légúton terjed és állandóan változik.

Ami Micotakisz görög miniszterelnök javaslatát illeti a vakcinaútlevélről, az Szlávik János szerint értelmetlen, ha pl. Európa országaiban magas az átoltottság. Az viszont előfordulhat – tette hozzá a főorvos –, hogy egyes országok megkövetelhetik az oltottság igazolását a beutazás előtt. Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor érheti el a nyájimmunitást, Szlávik János azt válaszolta:
ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba, nagyon lassan érjük el a nyájimmunitást. Ráadásul ma 40-40 százalék azok aránya, akik beoltatnák és akik egyáltalán nem oltatnák be magukat.

A szakember szerint magasabb oltási hajlandóság kéne a 60 alattiak körében, mert a 60 fölöttiek, egészségügyi és szociális dolgozók összesen is csak 3 milliónyian vannak az országban, így az ő beoltásuk messze nem lesz elég a nyájimmunitás eléréséhez.

Készül a forgatókönyv a Fidesz eltávolítására

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.13. 13:07

Fotó: RICCARDO PAREGGIANI / AFP
A fideszes EP-képviselők kizárását lehetővé tévő szabályok elfogadását tervezi az Európai Néppárt frakciója
Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja eljárási szabályzatának megváltoztatásán dolgozik, hogy ezután teljes nemzeti delegációkat is ki lehessen zárni a frakcióból, ne csak egyéni képviselőket, méghozzá nem a képviselők kétharmadának, hanem csak egyszerű többségének a szavazatával. A Politico amerikai hírportál brüsszeli kiadása megszerezte az EPP elnökségének hétfőn elfogadott határozatát, amely egy ötfős munkacsoportra bízza a javaslat kidolgozását. Tagjai a spanyol Esteban González Pons, a lengyel Jan Olbrycht, a holland Esther de Lange, a portugál Paulo Rangel és az osztrák Othmar Karas. González Pons kivételével valamennyien a magyar tagpárt párton belüli kritikusai. Ajánlásaikat február végéig kell letenniük az asztalra. A szabályzat módosítását hosszú hónapokkal ezelőtt azok a frakciótagok kezdeményezték, akik régóta szeretnék, ha a pártcsalád, és nyomában a politikai csoport megszabadulna a Fidesztől. Mostanáig a frakció az ernyőszervezet döntésére várt, saját szabályzata pedig nem engedte, hogy teljes nemzeti delegációknak búcsút intsen, ha nem tartják be a szervezet értékeit és normáit. Az előírások megváltoztatása akkor került komolyan szóba, amikor az EPP frakció december közepén tartott ülésén felfüggesztették Deutsch Tamás fideszes delegációvezető tagságát. 39 néppárti képviselő indítványozta a politikus kizárását a frakcióból, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról. A kezdeményezőknek akkor ezt nem sikerült keresztülvinniük, viszont elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy a magyar politikus pártcsoportból való eltávolítására vonatkozó kezdeményezés nem kerül le a napirendről. A hétfőn jóváhagyott elnökségi határozat szerint a frakció már nem várná meg az ernyőszervezet ítéletét, hanem a jövőben önállóan döntene arról, hogy ki lehet és ki nem lehet a tagja.

Csaknem belehalt a szeretkezésbe egy Észak-alföldi faluban élő férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 12:49
illusztráció
Fotó: Népszava
Csaknem belehalt a házassági kötelezettségébe egy ötven körüli férfi, írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.
A férfi vérkeringése minden előzetes panasz nélkül omlott össze a felesége karjaiban, aki az első pillanatban fel sem fogta az egészen szürreális helyzetet. A kezdeti rémület után azonban, az asszony minden erejét összeszedte és tűpontosan követte a rutinos mentésirányító életmentő utasításait. Zokogva kezdte meg férje újraélesztését, amit a segítségére riasztott mentőegységek hamarosan átvettek és emelt szinten folytattak. A mentők, több mint egy órán keresztül küzdöttek a férfi életéért a hálószoba padlóján és végül sikerült stabil állapotban kórházba szállítaniuk, ahol további gyors életmentő beavatkozásokat végeztek rajta.