Karácsony Gergely;önkormányzatok;Kiss László;Gémesi György;

„A megszorítások hétszer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat”

Közös állásfoglalást fogalmazott meg a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége.

A Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben az áll: a magyar városok és falvak működőképessége, a településeink polgárainak az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátása a tét az önkormányzati szövetségek és a kormány soron következő egyeztetésén, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának január 14-i ülésén.

„Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy bár a kormány január elejére ígérte az egyeztetés napirendjének közzétételét, még sincs tudomásunk arról, hogy milyen napirendi pontokat kíván megtárgyalni a kormány az önkormányzati szövetségekkel”– olvasható a posztban.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével közösen az alábbi elvárásokat fogalmazza meg a kormány és az önkormányzati szövetségek egyeztetésére:

  • az egyeztetésen kerüljön napirendre a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatoknál keletkezett többletköltségeknek és elvonásoknak, a bevételkiesésekkel arányos kompenzációja.

  • az egyeztetésen a kormány adjon részletes tájékoztatást a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt az önkormányzatoknál keletkezett károk kompenzációjának módjáról.

  • mind a 25 ezer fő alatti települések kompenzációja, mind pedig a 25 ezer fő feletti városok kártalanítása csakis átlátható, ellenőrizhető módon, mindenféle politikai szemponttól mentesen történhet.

  • a kormányzati megszorítások 7-szer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. „Határozottan tiltakozunk az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni.”

  • a karácsonyi ünnepek idején hozott, a fideszes vezetésű megyei jogú városokkal az ellenzéki vezetésűek kárára kivételező pénzosztási gyakorlat megváltoztatásával a kormány a megszorítások miatt kieső bevételek arányában, politikai szempontoktól mentesen biztosítson működési kompenzációt a megyei jogú városok számára, a közszolgáltatások biztonságos ellátása érdekében.

  • a kormány a megszorításival okozott károk kompenzálásáról csakis az önkormányzati szövetségekkel egyetértésben hozzon döntést a fenti elveknek megfelelően.

Az állásfoglalást aláírta:

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke

Kiss László, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke

Karácsony Gergely, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének társelnöke