Előfizetés

Erős szél és havazás várható ma az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 08:54

Fotó: Balázs Attila / MTVA
Egyelőre nem okoz nagy problémát a hóesés az országban, az átlagosnál ugyanakkor kicsit több műszaki mentéshez kell kivonulniuk a tűzoltóknak.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint kedden a havazásokból, hózáporokból általában lepel - 5 cm-nyi friss hóréteg alakulhat ki, de lokálisan ennél több is lehullhat egy-egy intenzívebb gócból (erre nagyobb esély a keleti, északkeleti vidékeken van). A hózáporokat a Dunántúlon akár dörgés is kísérheti. A széllökések eközben a középső vidékeken és a Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódnak. A legerősebb lökések meghaladhatják a 70-75, gomolyfelhők környezetében és a hegyekben akár a 80 km/h-t is. A szél elsősorban az ország nyugati felén a frissen lehulló havat is hordhatja átmenetileg. 
Egyelőre nem okoz nagy problémát a havazás az országban, ugyanakkor az átlagosnál kicsit több műszaki mentéshez kell kivonulniuk a tűzoltóknak

- mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek. Dóka Imre elmondta, a Komárom-Esztergom megyei Környén három autó ütközött össze, Császáron pedig egy kisteherautó csúszott árokba. A 10-es úton Leányvár és Dorog között felborult egy autó. Tatabányán pedig három autó ütközött össze. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó és Nagykálló közötti úton felborult egy személyautó. A Pest megyei Tökölön, a Pesti úton lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy gépkocsi. Szintén Pest megyében, Pomázon összeütközött két gépkocsi. Dóka Imre arra figyelmeztetetett, hogy 
senki ne induljon útnak téli gumi és elegendő üzemanyag nélkül.

Megható videókkal buzdít oltásra a Pfizer

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:16

Fotó: Pfizer
A koronavírus előtti és remélhetőleg az oltás után idők önfeledt pillanatait idézik fel a kisfilmek.
Érzelmes videókkal indítottak oltásra biztató kampányt a koronavírus-vakcinát is előállító Pfizer gyógyszergyár és az amerikai egészségügyi szervezetek. A kisfilmekben olyan, a koronavírus előtti idők önfeledt pillanatait – ölelés, nagypapa és unokájának találkozása, családi összejövetel - örökítették meg, amelyeket lassan már egy éve nem tudunk nyugodt szívvel megtenni – írta a Kreatív.  A videók végén „A tudomány képes rá. Rajtad múlik, hogy meg is valósuljon” felirat olvasható, majd a SciencePossible.com honlapra átkattintó nézők az amerikai járványügyi hivatal vakcinatájékoztatóit és más egészségügyi szervezetek tanácsait olvashatják el.

Rókákat láttak a Baleseti Intézet udvarán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 17:47
Képünk illusztráció
Fotó: Frederic Kern / AFP
Az egyik állatot elfogták, a másik elmenekült.
Két róka jelent meg a Fiumei úti Baleseti Intézet udvarán – írja a Pesti Hírlap. Úgy tudják, a rókák a betegellátó terekbe nem mentek be, csak a kórház udvarán látták az állatokat. Az egyik rókát elfogták, a másik elmenekült. Megkeresésükre a kórház orvos igazgatója, Bodzay Tamás közölte: a kórház udvarán valóban rókákat láttak. Az ügyben a szükséges lépéseket megtették, az esetet jelentették a VIII. kerületi önkormányzat felé.