Előfizetés

Szarvas József is tanítani fog az SZFE-n

B.GY
Publikálás dátuma
2021.01.16. 07:45

Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Egyre több név jelenik meg a közösségi oldalakon, kik lesznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatói.
Az SZFE lehetséges új tanárai között említik többek között Homonnay, Zsoltot, Pataki Andrást, Sáfár Mónikát és Szarvas Józsefet. A Nemzeti Színház színművésze, Szarvas József a Népszavának megerősítette: aláírta oktatói szerződését, színészmesterséget fog tanítani. A művész korábban volt tanársegéd is az SZFE-n.

Kásler Miklós a Hunyadi-film munkálatait is felügyeli

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.15. 22:06

Fotó: Kovács Tamás / MTVA
Már válogatják a szereplőket a „hiánypótló” és „történelmi jelentőségű” alkotáshoz.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a készülő Hunyadi-film. Robert Lantossal, Bán Jánossal és Krskó Tiborral áttekintettük az eddigi munkát és a produkció előtt álló feladatokat – közölte Kásler Miklós Facebook-oldalán. Az emberi erőforrások minisztere azt írta, hogy a járvány okozott ugyan némi fennakadást, de már zajlik a szereplőválogatás.
„Örömmel tölt el, hogy évtizedes kihagyások után az animációs filmek mellett az első, hiánypótló történelmi játékfilm létrejöttét a kezdetektől támogathattam. Meggyőződésem ugyanis, hogy a készülő film történelmi jelentőségű lesz, hiszen nemzetünk históriájának egy olyan fejezetét tárja majd a nézők elé, amely során a muszlim, török támadásokkal szemben, Európa és az európai kereszténység védőbástyáját jelentette Magyarország”

– jegyezte meg a politikus.

A Hunyadi-film készítése pár éve elakadt. A rendezője, Szász János el is hagyta a produkciót, miután a kormányközeli média támadta a készülő filmet és történelmietlen fantasy-nek titulálták. Tavaly szeptemberben Kásler Miklós már azt jelentette be, hogy „az ezeréves Magyarország történetéhez méltó alkotások” készülnek. Év végén be is mutatták ennek bizonyságául a pozsonyi csatáról szóló animációs filmet, amit az állami pénzekkel bőségesen ellátott, Kásler Miklós-féle Magyarságkutató Intézet készített. Ezt pedig követi hamarosan a Magyarságkutató még 12 hasonló alkotása.

Átnevezik az SZFE intézeteit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.15. 15:11

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai épületből az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint az egyetem filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább. A névadással tisztelegnek az Oscar- és Emmy-díjas, nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett az egyetem jogelőd intézményében. – A mozgókép kifejezés használata igazodik a nemzetközi trendekhez és elvárásokhoz – írják. A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai, mintegy 2254 négyzetméter alapterületű épületből az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik, ahol az eddiginél majdnem kétszer nagyobb, 4715 négyzetméteres oktatási helyszín várja a hallgatókat és az oktatókat. Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgóképtechnológiai eszközökkel szerelik fel. Az egyetem Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. – A névválasztással fejet hajtunk a Kossuth-díjas színészóriás, a Nemzet Színésze előtt – közölték, hozzátéve, hogy Sinkovits Imre 1947-től volt az egyetem (akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola) hallgatója. Az intézmény harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja. – Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 között a Nemzeti Színház igazgatója is volt – tartalmazza a közlemény. A színművészeti és drámaelméleti képzéseknek helyet adó helyszíneken a képzést szolgáló próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. – Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégezzük az elmaradt felújításokat – közölte az egyetem. Mint írják, az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudnak biztosítani. Az összegzés kitér arra is, hogy az egyetem vezetésének tervei szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd. Az SZFE-t övező bizonytalanságról nemrég ebben a cikkünkben írtunk.