Előfizetés

Nagyon szeretné látni az MSZP EP-képviselője a kormány vakcinaszerződéseit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.16. 12:04

Fotó: Bruzák Noémi / MTVA
Ujhelyi István szerint a kormány kimaradhatott volna az uniós programból.
Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője

- írja az MTI a politikus szombati online sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján. Az állami hírügynökség beszámolója szerint a politikus kifejtette, a kormány "hazudik" az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről. "Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most újból az Európai Unióban találták ezt meg" - fogalmazott. Hangsúlyozta, a vakcinabeszerzések ügyében a valóság az, hogy a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kormány pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről saját maga kötött megállapodást az érintettekkel. Ujhelyi István elmondta, az Európai Bizottság még júniusban adta ki oltóanyag-stratégiáját, utána kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel. Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a bizottságot a közös uniós beszerzés "letárgyalására" a cégekkel. Hozzátette, 
ha a magyar kormány nem akart volna részt venni ebben a közös programban, hanem önállóan akart volna cselekedni, meg lett volna rá a lehetősége.

A Shiopharm vakcinája. Ebből érkezhetne egymillió adag.
Fotó: KHALIL MAZRAAWI / AFP
A képviselő elmondta azt is, hogy a hat gyógyszergyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodás tárgyalását egy olyan, hetente ülésező irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát, vagyis Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt. Ujhelyi István hangsúlyozta, 
a tárgyalások végén a tagállamok egyenként és külön kötöttek szerződéseket az oltóanyagokra, mindenki maga döntötte el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényel.

Ugyancsak a tagállamok felelőssége a logisztika biztosítása és a nemzeti elosztó-központokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése.

A NYUSZET szerint aggályos lenne az időseket a kínai vakcinával oltani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 11:11
A Sinopharm vakcinái.
Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri
Úgy vélik, csak olyan oltóanyagot lenne szabad használni, amit az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezett.
Közleményben fejezte ki aggályait a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) amiatt, hogy esetleg még a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat az oltási sorrendben. A szervezet egyúttal riogatásnak nevezte azt a kormányzati közlést, miszerint az idősek megkapják a kínai vakcinát, miközben azzal 59 éves kor felett nem oltanak Kínában sem.  Mint azt a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásban hangsúlyozzák, a 60 év felettiek részére is csak olyan oltóanyagot lenne szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, és amelyben a magyar emberek megbíznak, illetve ami a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja.
"Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt, vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál"

Oltás a Sinopharm vakcinájával.
Fotó: Ayman Yaqoob / Anadolu Agency /AFP
- fogalmaznak. A szervezet Orbán Viktor bejelentését - miszerint reméli, hogy a magyar hatóságok napokon belül engedélyezik a kínai vakcinát - burkolt nyomásgyakorlásként értékelik. Álláspontjuk szerint minden embernek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ténylegesen dönthessen arról, egy az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával vagy a magyar hatóságok által ideiglenesen jóváhagyott egyéb készítménnyel kívánja-e beoltatni magát.  "Mintegy 300 ezer nyugdíjast képviselve követeljük a 60 év feletti korcsoport számára ugyanazokat a lehetőségeket biztosítani, mint mindenki másnak!" - zárul a tájékoztatás, amelyet a szervezet korábbi elnöke Juhász László és Gúr Nándor soros elnök - az MSZP korábbi országgyűlési képviselője - jegyez. 

87-en hunytak el koronavírusban egy nap alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 09:23
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A fertőzést 1438 főnél mutatták ki.
1438 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 350 587 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 11 264 főre emelkedett

- közölte tájékoztatásában a kormányzati koronavírus oldal. Mint írják, a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 227 325 főt jelent, míg az aktív fertőzöttek száma 111 998-ra csökkent. Mintegy 4 408 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 328-an vannak lélegeztetőgépen.
A tájékoztatás kitér arra is, hogy eddig közel 130 ezer emberre való oltóanyag érkezett az országba, legutóbb kedden jött vakcinaszállítmány. A rendelkezésre álló oltóanyag nagy részét már beadták, eddig 112 847 fő kapott védőoltást.