Előfizetés

Félmilliónál is kevesebb ember beoltására elegendő az uniós vakcinakeret

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 15:07

Fotó: Mónus Márton / MTVA
A köztévé csúcsra járatta a menetrendszerű uszítást és hergelést Brüsszel ellen.
Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig az M1 kormányzati forrásból származó információi szerint.

A kormánykörökben közszolgálatiként emlegetett csatorna szombati adásban elhangzott, hogy a kabinet "egyértelműen elhibázottnak és lehetetlenül lassúnak tartja Brüsszel vakcinabeszerzését". A kormány számításai szerint ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. Ezért a kabinet úgy döntött, hogy Magyarország nem vár Brüsszelre - tették hozzá. A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a tárgyalásokra - hangzott el a műsorban. 
Magyarország Kína mellett Oroszországgal is egyeztet, a külügyminiszter ebből az okból rövidesen Moszkvába is utazik.

Hamarosan már tömegesen oltanak vele?
Fotó: Iliya Pitalev
Orbánék az orosz és a kínai vakcinát is hatékonynak és biztonságosnak tartják, amit arra alapoznak, hogy mindkét készítménnyel több millió embert oltottak már be. A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország erre hivatkozva mindkét gyártó országgal felvette a kapcsolatot. A kormányzat lehetségesnek tartja, hogy márciusig akár kétmillió ember beoltására is elegendő vakcina érkezik Magyarországra Brüsszelen kívüli forrásokból - hangzott el az M1-en.

Nagyon szeretné látni az MSZP EP-képviselője a kormány vakcinaszerződéseit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.16. 12:04

Fotó: Bruzák Noémi / MTVA
Ujhelyi István szerint a kormány kimaradhatott volna az uniós programból.
Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője

- írja az MTI a politikus szombati online sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján. Az állami hírügynökség beszámolója szerint a politikus kifejtette, a kormány "hazudik" az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről. "Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most újból az Európai Unióban találták ezt meg" - fogalmazott. Hangsúlyozta, a vakcinabeszerzések ügyében a valóság az, hogy a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kormány pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről saját maga kötött megállapodást az érintettekkel. Ujhelyi István elmondta, az Európai Bizottság még júniusban adta ki oltóanyag-stratégiáját, utána kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel. Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a bizottságot a közös uniós beszerzés "letárgyalására" a cégekkel. Hozzátette, 
ha a magyar kormány nem akart volna részt venni ebben a közös programban, hanem önállóan akart volna cselekedni, meg lett volna rá a lehetősége.

A Shiopharm vakcinája. Ebből érkezhetne egymillió adag.
Fotó: KHALIL MAZRAAWI / AFP
A képviselő elmondta azt is, hogy a hat gyógyszergyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodás tárgyalását egy olyan, hetente ülésező irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát, vagyis Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt. Ujhelyi István hangsúlyozta, 
a tárgyalások végén a tagállamok egyenként és külön kötöttek szerződéseket az oltóanyagokra, mindenki maga döntötte el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényel.

Ugyancsak a tagállamok felelőssége a logisztika biztosítása és a nemzeti elosztó-központokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése.

A NYUSZET szerint aggályos lenne az időseket a kínai vakcinával oltani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 11:11
A Sinopharm vakcinái.
Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri
Úgy vélik, csak olyan oltóanyagot lenne szabad használni, amit az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezett.
Közleményben fejezte ki aggályait a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) amiatt, hogy esetleg még a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat az oltási sorrendben. A szervezet egyúttal riogatásnak nevezte azt a kormányzati közlést, miszerint az idősek megkapják a kínai vakcinát, miközben azzal 59 éves kor felett nem oltanak Kínában sem.  Mint azt a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásban hangsúlyozzák, a 60 év felettiek részére is csak olyan oltóanyagot lenne szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, és amelyben a magyar emberek megbíznak, illetve ami a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja.
"Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt, vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál"

Oltás a Sinopharm vakcinájával.
Fotó: Ayman Yaqoob / Anadolu Agency /AFP
- fogalmaznak. A szervezet Orbán Viktor bejelentését - miszerint reméli, hogy a magyar hatóságok napokon belül engedélyezik a kínai vakcinát - burkolt nyomásgyakorlásként értékelik. Álláspontjuk szerint minden embernek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ténylegesen dönthessen arról, egy az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával vagy a magyar hatóságok által ideiglenesen jóváhagyott egyéb készítménnyel kívánja-e beoltatni magát.  "Mintegy 300 ezer nyugdíjast képviselve követeljük a 60 év feletti korcsoport számára ugyanazokat a lehetőségeket biztosítani, mint mindenki másnak!" - zárul a tájékoztatás, amelyet a szervezet korábbi elnöke Juhász László és Gúr Nándor soros elnök - az MSZP korábbi országgyűlési képviselője - jegyez.