Előfizetés

Oltásra buzdító kampányt indít a főváros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 15:16

Fotó: Illyés Tibor / MTVA
Karácsony Gergely mellőzné a propagandát a vakcina-kérdésben.
"Budapest hamarosan saját tájékoztatókampányt indít, hogy minél több embert győzzünk meg az oltás fontosságáról."

- közölte közösségi oldalán a főpolgármester. A politikus bejegyzésében azt írta, az átoltottság növeléséhez a vakcinák iránti bizalom megteremtésére van szükség, mert minden ezen múlik. Úgy véli, a kormány "képtelen lejönni a pusztító propaganda útjáról" és oltásellenességgel vádolja az amúgy oltáspárti ellenzéket. "A miniszterelnök az Európai Uniót kritizálja, pedig egyelőre csak az EU-s kontingensből oltják Magyarországon az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonok dolgozóit és ellátottjait is." 
Megítélése szerint jól tette a kormány, hogy megállapodott az uniós keretről, hiszen könnyen lehet, hogy a mai mennyiség sem állna rendelkezésünkre, mert a nagyobb és gazdaságilag erősebb országok elvinnék előlünk a kapacitást. Jelezte azt is, a Keletről várt oltóanyagok iránt nagyfokú a bizalmatlanság, az elutasítás. "Pedig lehet egy Kínában vagy akár Oroszországban gyártott vakcina is hatékony és biztonságos, ám ezt inkább ne politikusok sugallják, hanem független szakértők ítéljék meg Magyarországon és nemzetközi közösségünkben, az Európai Unióban."   
"Jó lenne, ha a kormányfő is bízna a tudományban, bízna a szakhatóságok munkájában, hiszen, ha az uniós és a magyar hatóságok is rábólintanak a kínai vagy akár az orosz vakcinára, akkor nem lesz miért kételkednünk alkalmazhatóságukban. Szerintem bizalmat csak úgy lehet ébreszteni, ha mi magunk is bízunk. Mert a bizalom tiszta, egyenes beszédből, a propagandától mentes tényekből épül. És most erre van szükség"

- zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

A kínai oltás ellen szervezkedik a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) petíciót indít, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - jelentette be a párt frakciószóvivője. Varga Zoltán közlése szerint a kormány láthatóan eldöntötte, hogy az EMA által nem ellenőrzött, bizonytalan hatékonyságú, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba szerint ugyanakkor "Gyurcsány Ferenc pártja felelőtlen és veszélyes játékba kezd, amikor az oltás ellen buzdít".

Félmilliónál is kevesebb ember beoltására elegendő az uniós vakcinakeret

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 15:07

Fotó: Mónus Márton / MTVA
A köztévé csúcsra járatta a menetrendszerű uszítást és hergelést Brüsszel ellen.
Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig az M1 kormányzati forrásból származó információi szerint.

A kormánykörökben közszolgálatiként emlegetett csatorna szombati adásban elhangzott, hogy a kabinet "egyértelműen elhibázottnak és lehetetlenül lassúnak tartja Brüsszel vakcinabeszerzését". A kormány számításai szerint ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. Ezért a kabinet úgy döntött, hogy Magyarország nem vár Brüsszelre - tették hozzá. A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a tárgyalásokra - hangzott el a műsorban. 
Magyarország Kína mellett Oroszországgal is egyeztet, a külügyminiszter ebből az okból rövidesen Moszkvába is utazik.

Hamarosan már tömegesen oltanak vele?
Fotó: Iliya Pitalev
Orbánék az orosz és a kínai vakcinát is hatékonynak és biztonságosnak tartják, amit arra alapoznak, hogy mindkét készítménnyel több millió embert oltottak már be. A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország erre hivatkozva mindkét gyártó országgal felvette a kapcsolatot. A kormányzat lehetségesnek tartja, hogy márciusig akár kétmillió ember beoltására is elegendő vakcina érkezik Magyarországra Brüsszelen kívüli forrásokból - hangzott el az M1-en.

Nagyon szeretné látni az MSZP EP-képviselője a kormány vakcinaszerződéseit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.16. 12:04

Fotó: Bruzák Noémi / MTVA
Ujhelyi István szerint a kormány kimaradhatott volna az uniós programból.
Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője

- írja az MTI a politikus szombati online sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján. Az állami hírügynökség beszámolója szerint a politikus kifejtette, a kormány "hazudik" az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről. "Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most újból az Európai Unióban találták ezt meg" - fogalmazott. Hangsúlyozta, a vakcinabeszerzések ügyében a valóság az, hogy a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kormány pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről saját maga kötött megállapodást az érintettekkel. Ujhelyi István elmondta, az Európai Bizottság még júniusban adta ki oltóanyag-stratégiáját, utána kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel. Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a bizottságot a közös uniós beszerzés "letárgyalására" a cégekkel. Hozzátette, 
ha a magyar kormány nem akart volna részt venni ebben a közös programban, hanem önállóan akart volna cselekedni, meg lett volna rá a lehetősége.

A Shiopharm vakcinája. Ebből érkezhetne egymillió adag.
Fotó: KHALIL MAZRAAWI / AFP
A képviselő elmondta azt is, hogy a hat gyógyszergyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodás tárgyalását egy olyan, hetente ülésező irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát, vagyis Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt. Ujhelyi István hangsúlyozta, 
a tárgyalások végén a tagállamok egyenként és külön kötöttek szerződéseket az oltóanyagokra, mindenki maga döntötte el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényel.

Ugyancsak a tagállamok felelőssége a logisztika biztosítása és a nemzeti elosztó-központokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése.