Előfizetés

Újabb tömeges tesztelésre készül Szlovákia

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 07:15

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
„Le akarjuk tesztelni a lakosságot, hogy elkülöníthessük a vírust terjesztőket és kapcsolataikat, és így akár 50 százalékkal fékezzük a járvány terjedését” – mondta az egészségügyi miniszter.
Szlovákia újabb tömeges tesztelésre, és a fertőzöttek és kapcsolataik elkülönítésére készül a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be szombaton Marek Krajci szlovák egészségügyi miniszter. Szlovákiában is korlátozások vannak érvényben, és 3055 ember van kórházban Covid-19 miatt.
„Le akarjuk tesztelni a lakosságot, hogy elkülöníthessük a vírust terjesztőket és kapcsolataikat, és így akár 50 százalékkal fékezzük a járvány terjedését”

– szögezte le sajtótájékoztatóján Krajci.

A tesztelés részleteiről vasárnap dönt a kormány. Krajci elmondta: ha a teszteléssel és elkülönítéssel sikerül fékezni a SARS-CoV-2-vírus terjedését, akkor februárban enyhíthetők a korlátozó intézkedések. Szlovákia színekkel ábrázolt, hatfokú skálán jelöli a készültséget, amely jelenleg a legmagasabb, fekete szinten van.

Dániában is megjelent a koronavírus dél-afrikai variánsa

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 07:11
Illusztráció
Fotó: HENNING BAGGER / AFP
Szerdán három héttel meghosszabbították a szigorú járványellenes szabályokat az országban.
Dániában is felbukkant az új koronavírus sokkal fertőzőbb dél-afrikai változata, ráadásul emelkedik az Egyesült Királyságból származó, különösen gyorsan terjedő mutáció által okozott fertőzések száma. Az észak-európai ország egészségügyi hatóságai szombaton közölték, hogy
megtalálták az első embert, akit a vírus dél-afrikai mutánsa fertőzött meg. Az illető előzőleg Dubajban járt.

Dániában szerdán három héttel meghosszabbították a szigorú járványellenes szabályokat azzal a céllal, hogy fékezzék a mutálódott brit vírus terjedését Nagy-Britanniából. A hatóságok várakozásai szerint február közepére a B117 jelű brit vírusmutáció lesz a domináns kórokozó. Dánia a koronavírus-mutációk kiszűrésében éllovassá vált, mivel a legtöbb pozitív tesztet genomszekvenálási elemzésnek veti alá.
November közepe és január 10. között 256 dán fertőzött meg a brit vírusváltozattal, ez a szám az ebben az időszakban genetikailag elemzett pozitív tesztek 1,3 százalékának felelt meg. Január első hetében azonban ez az arány már 3,6 százalék volt.

A növekedés miatt aggódó hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a járvány terjedését fékező korlátozásokat. Az előzetes adatok szerint a mutáns brit vírussal megfertőződöttek közül 11-en jártak külföldön, közülük öten Nagy-Britanniában, de azt nem tudni, hogy külföldön vagy odahaza szedték-e össze a betegséget. Dániában a járvány kezdete óta több mint 188 ezer ember fertőződött meg az új koronavírussal, a halottak száma meghaladja az 1700-at. A betegségből felgyógyultak aránya 99 százalék, az elhunytaké pedig 1 százalék. Jelenleg majdnem húszezer aktív esetet tartanak számon, a súlyos vagy életveszélyes állapotú betegek száma 137-re rúg.

Márciustól elkérhetik a vakcina-útlevelünket, ha repülni szeretnénk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 19:45
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Mindez felgyorsíthatja, hogy a légiközlekedésben visszatérjen minden a normális kerékvágásba.
Márciustól már megkezdik a nagyobb nemzetközi légitársaságok a Covid–19 elleni oltottság igazolására szolgáló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását, amely lépés globálisan felgyorsíthatja a határok újranyitását, a légi közlekedés, a korábban élénk utasforgalom helyreállítását az egyes országok között

- írja a Magyar Nemzet.

A kormánylap szerint lan Murray Hayden, a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA utas- és biztonsági termékekért felelős vezetője egy szakmai fórumon gyors előrelépésnek nevezte, hogy piacra dobják a villámgyors fejlesztéssel létrejött egységesített megoldást. A szakértő elmondta, ennek célja az, hogy az utas a járdaszélről a repülőre anélkül sétálhasson fel, hogy fizikailag dokumentumokat kelljen cserélnie, vagyis az okmányok külön ellenőrzése nélkül, egészségügyileg biztonságos módon veheti igénybe a repülési szolgáltatást a nemzetközi járatokon.  Az applikáció eltárolja, szükség esetén aktualizálja a járvánnyal kapcsolatos vakcinázottság tanúsítványát, vagy azt, hogy az utast mikor és milyen eredménnyel tesztelték koronavírusra. Az írás szerint a fejlesztők a trükközéseknek is gátat tudtak vetni: digitális vízjegyeket helyeztek el az eredeti programban. Ha ezek hiányoznak, akkor a hatóságok fel tudják tenni a kérdést, hogy honnan származnak az igazolások.