Előfizetés

Huszonegy fős mentőcsapat hozott le egy sérült túrázót a Pilisből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.17. 09:29

Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat / Facebook
A nőt a Péterfy Kórház Országos Traumatológiai Intézetbe szállították a mentők.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSz) szombat délután kapott értesítést egy sérült túrázóról a Pilis-hegységből. Közleményük szerint az 53 éves nő az Üröm-Pilisborosjenő határában lévő, a Nagy-Kevély előterében fekvő Ezüst-hegyre felvezető piros jelzésű turistaúton szenvedett sérülést, nem messze a „Reuma-kunyhó” néven ismert TTE kunyhótól. A sötétedés közeledett, a nő a sérülése miatt nem tudott lábra állni, és a havas, csúszós környezet miatt társai segítségével sem tudta volna sötétedésig elhagyni a helyszínt. A riasztást követően elsőként a BMSz egyik tagja ért a helyszínre, aki a közelben terepfutó edzést tartott. Nem sokkal később megérkezett még egy barlangi mentő, aki túrázott a Kevélyeken, így szintén a közelben volt. A nőt elsősegélyben részesítették, majd a náluk lévő eszközökkel és ruházatokkal betakarták, védték a kihűléstől, hiszen a hőmérséklet fagypont alatt volt.
Sötétedés után 21 fővel (a BMSz 20 tagjával, és a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének tagjávalg), köztük egy mentőorvossal érkeztek a helyszínre. Biztosították a nő kihűlés elleni védelmét, fájdalomcsillapítót adtak neki, speciális eszközzel rögzítették a bokáját, buborékfóliával és izolációs takarókkal biztosították a kihűlés elleni védelmét. Az ellátás után a katasztrófavédelem és a tűzoltók segítségével az 1 kilométerre várakozó mentőautóhoz szállították a bajbajutottat. A nő szállításának első 200 métere havas, rendkívül kitett, meredek és csúszós terepen történt. A sérültet átadták az Országos Mentőszolgálat pilisvörösvári egységének, akik a Péterfy Kórház Országos Traumatológiai Intézetbe szállították őt.

Gyógyszerért rabolt ki egy fogyatékkal élőt a 19 éves fiú Nagybörzsönyben, elfogták a rendőrök (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.17. 09:06

Fotó: police.hu
A gyanúsított beismerte tettét.
Rátörte az ajtót, az ágyából a földre rántotta, ököllel verte, sállal fojtogatta és késsel fenyegette egy 19 éves fiú azt az 52 éves, fogyatékkal élő nagybörzsönyi férfit, akitől végül csak a gyógyszerét vitte el – számolt be a még január 9-én történtekről vasárnap a police.hu. A rendőrség csak öt nap múlva értesült a bűncselekményről a kirabolt férfi gondviselőjétől, de mint írták, az elkövetőt már másnap előállították váci otthonából.
A munkanélküli gyanúsított nem tagadott, kihallgatásán beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. Elmondása szerint a gyógyszerért bármire hajlandó lett volna, ezért vitte magával 25 centis kését is. A brutális támadó végül meglátta az éjjeli szekrényen a gyógyszert, az üveget felkapva, magára hagyta áldozatát.

A váci nyomozók a támadáshoz használt konyhakést és az üres gyógyszeres üveget is megtalálták és lefoglalták. Egyben kezdeményezték az őrizetbe vett, rablással gyanúsított fiatal letartóztatását.

Többen is kórházba kerültek szén-monoxid-mérgezés miatt Dunaharasztiban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.16. 19:34
Népszava
A tűzoltók megerősítették a gáz jelenlétét a házban.
Egy dunaharaszti családot kórházba vittek a mentők szombaton - előbb egy gyereket rosszullét miatt, majd három további családtagot már szén-monoxid-mérgezés gyanújával

- közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Csámpai Attila elmondta: a gyerek rosszul lett, ezért kórházba került, ahol megállapították, hogy feltehetően szén-monoxid-mérgezést szenvedett. Értesítették a katasztrófavédelmet, és az Eötvös utcai házban a tűzoltók mérése kimutatta a mérgező gázt. A mentők a ház további három lakóját is kórházba vitték.