Előfizetés

Müller Cecília: Semmiképpen nem szeretnénk változtatni a koronavírus-oltási terven

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 10:02

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
A tisztifőorvos közölte: értesültek arról, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd.
Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven – mondta az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban. Müller Cecília közölte: értesültek arról, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd. Mint mondta, többletkapacitás kialakítására készül az oltóaanyaggyártó Pfizer, ezért – valószínűleg technikai okokból – a gyárat erre fel kell készíteni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken beszélt arról, hogy a következő hetekben előfordulhatnak fennakadások a Pfizer és a BioNTech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíti korábbi vállalásait. A Pfizer elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy a bővítés következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik. Müller Cecília a rádióinterjúban hangsúlyozta,
készülnek arra, hogy semmiképpen ne kelljen csökkenteni a beadott védőoltások mennyiségét, ezért minden megtesznek azért, hogy hatékony és biztonságos vakcinát szerezzenek. Így az Európai Unión kívüli gyártókat is megkeres a magyar kormány.

Az országos tisztifőorvos közlése szerint Magyarországon rend van az oltóhelyeken. Mindenkinek, aki megkapta az első védőoltást, rendelkezésére áll a második adag, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a teljes immunitás – jelezte. Erről figyelemfelhívó levelet küldött az oltópontoknak, de eddig is ezt a gyakorlatot alkalmazták, mert szakmailag csak az helyes, ha az oltási sorozatot végigviszik – tette hozzá. Müller Cecília megköszönte a jelentkezést azoknak, akik regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra. Kifejtette, szükség van információra ahhoz, hogy elérjék azokat, akik be akarják oltatni magukat, mivel nem egyszerű megszervezni ennyi ember beoltását. Bíznak abban – tette hozzá –, hogy a jelenleg még kételkedők is kérik az oltást. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy
visszajelzés érkezik a megadott e-mail-címeken a jelentkezőkhöz. Tájékoztatást már küldtek, és megjelenik a felületen a visszajelzés is, hogy sikeres a regisztráció

– jelentette ki.

A regisztráció fontos ahhoz, hogy mindig elérjék az oltási terv alapján következő csoportot, és értesítést küldhessenek, hogy hol és mikor adják be az oltást – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, mint mondta, semmilyen mellékhatást nem észlelt, helyi tünetet sem, sőt, szinte még az oltás beadását sem érezte.

Újabb 1241 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, meghalt 77 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.17. 08:54

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
4345 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 329-en vannak lélegeztetőgépen.
1241 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 351 828 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 341 főre emelkedett – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 228 615 fő, az aktív fertőzöttek száma 111 872 főre csökkent. 4345 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 329-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 23 083-an vannak, a mintavételek száma 2 953 710-re nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (65 791) és Pest megyében (43 802) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (19 992), Győr-Moson-Sopron (19 900) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 675). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7500).  
„Eddig mindössze közel 130 ezer emberre való oltóanyag érkezett az országba, a rendelkezésre álló vakcinák nagy részét már beoltották, eddig 119 944 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozó és eddig tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is megtörtént” – teszik hozzá.

Kinyitnak a szociális intézmények a hajléktalanoknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 17:08
Átmeneti szállás.
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA
Életbelépett az úgynevezett "vörös kód", ami a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint azt is jelenti, hogy figyeljünk jobban egymásra.
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását

- jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára szombaton Budapesten. Fülöp Attila, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat átmeneti szállóján tartott sajtótájékoztatóján az állami hírügynökség szerint hangsúlyozta: az intézkedés azt jelenti, hogy valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan ellátórendszer már nem tudja fogadni őket. A "vörös kód" vasárnap délben lép életbe és kedd 10 óráig érvényes, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ebben az időszakban éjszakánként legalább mínusz 10 fok lesz, vagy attól hidegebb - tette hozzá a szociális ügyekért felelős államtitkár. Mint mondta: az Emmi feladata az, hogy a nagy hidegben különleges intézkedéseket hozzon az emberi élet védelmében; ebben a helyzetben léptette életbe a "vörös kódot" a miniszter. Közlése szerint országos szinten jelenleg 79 százalékos a kihasználtsága a hajléktalanszállóknak, Budapesten pedig csupán 74 százalékos. Ez pedig azt jelenti, hogy
mindenkinek jut férőhely, senkinek nem kell az utcán töltenie az éjszakát.

Vecsei Miklós és Fülöp Attila
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA
Hozzátette: a kormánynak az az álláspontja, hogy nem csupán az emberi méltóságot sérti az utcán alvás, hanem életveszélyes, különösen ilyen időjárási körülmények között. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy vegye igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait.
Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bátorított mindenkit, hogy figyeljen oda a veszélyeztetett embertársaira. Ha azt gyanítják, hogy valakit a kihűlés veszélyeztet, értesítsék az erre szolgáló diszpécserszolgálatot, illetve a hatóságokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak azok az utcán fagyhatnak meg az emberek, hanem azok is, akik a saját fűtetlen lakásukban hűlhetnek ki. Példaként említette, hogy az elmúlt években a kihűléses halálesetek többsége nem közterületen, hanem lakásokban történt. Ezért, ha például a szomszéd idős embernek nem füstöl a kéménye, pedig tudjuk, hogy otthon kellene lennie, akkor nézzünk rá.
Vagyis a "vörös kód" jelzés mindannyiunknak arra, hogy figyeljünk jobban egymásra

- mondta Vecsei Miklós. Az is elhangzott: azokat a hajléktalan embereket, akik szociális intézményekbe kerülnek, a járványra való tekintettel az intézmények lakóitól elkülönítve helyezik el. Ha már a fűtetlen lakások: lapunk is beszámolt arról, miszerint nagyjából félmillió olyan magyar olyan házakban, amit nem tud rendesen kifűteni. Alighanem ezzel a helyzettel van összefüggésben az a szomorú tény, amiről lapunk ugyancsak hírt adott: a Magyar Szociális Fórum becslése szerint a tavalyi év végéig 54 ember veszítette életét kihűlés miatt.  
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Utcai Gondozó Szolgálatának autója a szeretetszolgálat Gondviselés Háza Hajléktalanok Átmeneti Szállásán 2021. január 16-án.
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA