Előfizetés

Müller Cecília is „oltakozott”

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 16:38

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az országos tisztifőorvos a Szent Imre kórházban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcinájának első adagját.
Müller Cecília országos tisztifőorvos megkapta szerdán a koronavírus elleni vakcinát a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban – közölte a kormány hivatalos Facebook-oldala. Az MTI által is közölt képekhez fűzött információk szerint a szakembernek  Bedros J. Róbert főigazgató, egyben az országos kórházfőparancsnok helyettese adta be Müller Cecílának a Pfizer-BioNTech oltóanyagának első adagját.
Amint arról a Népszava is beszámolt, az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján bejelentette: bejelentette, kedden három beteg mintájában kimutatták három magyarországi laborban a brit új vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak. Megegyezte, hogy ez  gyorsabban terjed, mint a vírus korábbi változata, ezért nagyobb a megbetegítő hatása.

Elhunyt Swendt Pál

Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 16:09

Fotó: Népszava
A Magyar Nemzet újságírója 56 éves korában halt meg.
Hosszan tartó súlyos betegség után 56 éves korában elhunyt Swendt Pál, a Magyar Nemzet újságírója. 2002-től dolgozott – kisebb megszakításokkal – a lap belpolitikai rovatában bűnügyi tudósítóként, majd szerkesztőként. Volt a Magyar Hírlap, a Napi Gazdaság, illetve a Magyar Idők munkatársa is.

Az OMSZ főigazgatójához fordult a Mentődolgozók Szövetsége, soron kívül jött a válasz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 15:48

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
A vakcinából nem kérők nyilatkozata ügyében az Országos Mentőszolgálat főigazgatója nem mondott többet Győrfi Pálnál, de kioktatta az érdekvédőket.
Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MMSZ) elnöke szerdán levélben kért tájékoztatást Csató Gábortól, az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) főigazgatójától:
Miért szükséges nyilatkozatot aláíratni azokkal a mentődolgozókkal, akik nem kérik az oltást, és milyen következményekre számíthatnak azok, akik nem nyilatkoznak?

A hvg.hu az érdekvédők Facebook-oldalán közzétett levéllel kapcsolatban felidézte, kedden írtak arról, hogy a mentőszolgálatnál nyilatkozniuk kell azoknak a dolgozóknak, akik nem oltatják be magukat. A lapnak akkor Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője azt írta, hogy ezzel biztonságossá tehető a szervezés:
„Ha tudjuk, hogy akik eddig nem oltatták be magukat, ebben az időszakban nem is tervezik az oltás felvételét, az oltóanyagokat a következő kockázati csoport ellátására fordíthatjuk.”

Kusper Zsolt most megjegyezte, hogy a napokban több tagjuk is érdeklődött a nyilatkozatról, főleg arról a részéről, amely szerint az aláírók elismerik: a védőoltás kapcsán teljes körű tájékoztatást kaptak, „különösen az egészségügyi ellátás elmaradásából származó lehetséges következményekről”.
A nyilatkozat az MMSZ elnöke szerint „egyrészt bújtatva nyomást gyakorol a mentőkre, hogy mind többen kérjék az oltást, másrészt leveszi a felelősség terhét a mentőszolgálatról.

– Mivel a védőoltást minden mentődolgozó önkéntes alapon kaphatja meg – vagyis az e körben hozott döntése sem a munkáltató, sem pedig egyéb hatóság által ki nem kényszerített, el nem rendelt –, nem kötelező, a beadatásának kifejezetten a befolyásmentes, szabad akaratán kell alapulnia – vélekedett az érdekvédő. Hozzátette:
„nemcsak, hogy nem indokolt az írásos nyilatkozattételre való felhívás, de nem is várható el a bajtársaktól, hogy a lényeges körülményekre, jogkövetkezményekre való kioktatás hiányában nyilatkozatot tegyenek”.

Közben, az MMSZ Facebbok-oldalára feltette az OMSZ főigazgatójának „soron kívüli” választát, amelyben lényegében megerősítette Győrfi Pál korábbi magyarázatát.
„A védőoltás felvétele önkéntes, azonban a szervezés elősegítése érdekében arról nyilatkozni szükséges, ha valaki nem él az oltás lehetőségéve. A nyilatkozattétel nemcsak az OMSZ dolgozóira, hanem más egészségügyi dolgozókra is vonatkozik”

– írta.

Csató Gábor szerint a mentődolgozók később dönthetnek úgy, hogy mégis kérik a védőoltást, megkapják majd a rendelkezésre álló oltóanyagmennyiség függvényében, „de már nem ebben a prioritási fázisban”.   Végül kioktató stílusban hozzáfűzte:
„A megalapozatlan feszültségkeltés helyett inkább a vírusfertőzés elleni védekezés érdekében tegyen meg minden Öntől telhetőt.”