Előfizetés

Rogán-Gaál Cecíliához köthető rendezvény kapta ősszel a legtöbbet az állami lottócégtől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.17. 19:17
A Szerencsejáték Zrt. székháza
Fotó: Népszava
A K-Monitor a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. szerződéseiből szemezgetett.
A hazánkat sújtó járvány ellenére sem változtatott közhasznú támogatási politikáján a CÖF-öt, azaz a kormánypárti Civil Összefogás Fórum nevű szervezetet is százmilliókkal támogató állami lottócég – írja Facebook-oldalán a K-Monitor. A korrupcióellenes nonprofit szervezet a Szerencsejáték Zrt. támogatásosztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. nemrég közzétett őszi szerződései alapján összegezték:
„továbbra is a kormány, és kiemelten az őket felügyelő miniszter, Rogán Antal szívének kedves célokat támogatnak”.

Szeptemberben 140 millió forintot kapott a Rogán exfeleségéhez, Rogán-Gaál Cecíliához köthető Fitbalance rendezvény, illetve az azt szervező Digital Minds Kft. Októberben 20 millióval tolták meg a NER erős asszonyait (többek között Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli minisztert, Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt) tömörítő Nők Magyarországért Klubot – írták.  A K-Monitor kigyűjtése szerint novemberben is folytatódott az osztás:
a „nemzeti imareggelit” is szervező D.C. Magyarországi Alapítvány 20 milliós, a Demokrácia és Politikai Kultúra Közhasznú Alapítvány pedig 15 milliós támogatáshoz jutott.

– Még kapott 40 millió forintot szponzorációként a mosonmagyaróvári kézilabdacsapat, azonban ebben az időszakban a járvány hatásait csillapító tevékenységet nem támogatott a nemzeti lottócég – fűzte hozzá a K-Monitor.

„A kormány mindannyiunkat megrövidít” – Tiltakozik az egyetemek alapítványba szervezése ellen a PDSZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.17. 14:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Úgy vélik, a szakképzésben dolgozók kálváriája, majd az SZFE szétverése annak az előképe volt, ami a magyar egyetemekre vár most.
„Az egyetemek alapítványba történő átszervezése az ott dolgozóknak jelentős munkajogi hátránnyal, a törvény szerint járó juttatásaik megvonásával jár! Mindeközben a kormány mindannyiunkat megrövidít azzal, hogy állami támogatások elvesztik közpénzjellegüket” – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának állásfoglalásában. „Az egyetemek magánosításával nemcsak közpénzek vándorolhatnak magánzsebekbe, szűnhet meg az egyetemek már eddig is jelentősen csorbult önállósága, de a közalkalmazotti jogviszony elvesztésével az egyetemen foglalkoztatottak a munkavállalóellenes munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek” – közölték. Mint írták, ezzel együtt többek közt
  • elvesztik jogukat a jubileumi jutalomra,
  • a felmentési korlátozások többé nem érvényesek rájuk, azaz a munkáltató számára nemkívánatos munkatársaktól könnyen és olcsón meg lehet válni, mivel mind a felmondási idő, mind a végkielégítés kevesebb, mint a közalkalmazotti jogviszonyban,
  • megszűnik az állásfelajánlási kötelezettség,
  • nem kell pályázni, a munkáltató a „csókosokat” kénye-kedve szerint alkalmazhatja, adhat nekik vezető megbízást,
  • a legnagyobb vesztesek a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők lesznek. Az átalakítást követően ugyanis már nem kérelmezhetik a felmentéssel történő jogviszony-megszüntetést. Ezzel nem kevesebb, mint kilenc havi illetménynek megfelelő pénztől fosztják meg őket egy tollvonással.
  • a kevesebb szabadság ezekhez képest már szinte eltörpül.
Hozzátették, hogy a szakképzésben dolgozók kálváriája, majd az SZFE szétverése annak az előképe volt, ami a magyar egyetemekre vár most. Szemben a híresztelésekkel a „Corvinus-modellnek” csúfolt kiszervezés nem hozta meg ott sem a nyugati alapítványi egyetemek szabadságát és függetlenségét – írták. A PDSZ követeli az egyetemi autonómia helyreállítását, a dolgozók jogainak védelmét, és a közpénz és a közvagyon védelmét.

Müller Cecília: Semmiképpen nem szeretnénk változtatni a koronavírus-oltási terven

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 10:02

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
A tisztifőorvos közölte: értesültek arról, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd.
Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven – mondta az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban. Müller Cecília közölte: értesültek arról, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd. Mint mondta, többletkapacitás kialakítására készül az oltóaanyaggyártó Pfizer, ezért – valószínűleg technikai okokból – a gyárat erre fel kell készíteni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken beszélt arról, hogy a következő hetekben előfordulhatnak fennakadások a Pfizer és a BioNTech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíti korábbi vállalásait. A Pfizer elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy a bővítés következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik. Müller Cecília a rádióinterjúban hangsúlyozta,
készülnek arra, hogy semmiképpen ne kelljen csökkenteni a beadott védőoltások mennyiségét, ezért minden megtesznek azért, hogy hatékony és biztonságos vakcinát szerezzenek. Így az Európai Unión kívüli gyártókat is megkeres a magyar kormány.

Az országos tisztifőorvos közlése szerint Magyarországon rend van az oltóhelyeken. Mindenkinek, aki megkapta az első védőoltást, rendelkezésére áll a második adag, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a teljes immunitás – jelezte. Erről figyelemfelhívó levelet küldött az oltópontoknak, de eddig is ezt a gyakorlatot alkalmazták, mert szakmailag csak az helyes, ha az oltási sorozatot végigviszik – tette hozzá. Müller Cecília megköszönte a jelentkezést azoknak, akik regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra. Kifejtette, szükség van információra ahhoz, hogy elérjék azokat, akik be akarják oltatni magukat, mivel nem egyszerű megszervezni ennyi ember beoltását. Bíznak abban – tette hozzá –, hogy a jelenleg még kételkedők is kérik az oltást. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy
visszajelzés érkezik a megadott e-mail-címeken a jelentkezőkhöz. Tájékoztatást már küldtek, és megjelenik a felületen a visszajelzés is, hogy sikeres a regisztráció

– jelentette ki.

A regisztráció fontos ahhoz, hogy mindig elérjék az oltási terv alapján következő csoportot, és értesítést küldhessenek, hogy hol és mikor adják be az oltást – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, mint mondta, semmilyen mellékhatást nem észlelt, helyi tünetet sem, sőt, szinte még az oltás beadását sem érezte.