oktatás;PDSZ;egyetemek;

„A kormány mindannyiunkat megrövidít” – Tiltakozik az egyetemek alapítványba szervezése ellen a PDSZ

Úgy vélik, a szakképzésben dolgozók kálváriája, majd az SZFE szétverése annak az előképe volt, ami a magyar egyetemekre vár most.

„Az egyetemek alapítványba történő átszervezése az ott dolgozóknak jelentős munkajogi hátránnyal, a törvény szerint járó juttatásaik megvonásával jár! Mindeközben a kormány mindannyiunkat megrövidít azzal, hogy állami támogatások elvesztik közpénzjellegüket” – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának állásfoglalásában.

„Az egyetemek magánosításával nemcsak közpénzek vándorolhatnak magánzsebekbe, szűnhet meg az egyetemek már eddig is jelentősen csorbult önállósága, de a közalkalmazotti jogviszony elvesztésével az egyetemen foglalkoztatottak a munkavállalóellenes munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek” – közölték.

Mint írták, ezzel együtt többek közt

  • elvesztik jogukat a jubileumi jutalomra,

  • a felmentési korlátozások többé nem érvényesek rájuk, azaz a munkáltató számára nemkívánatos munkatársaktól könnyen és olcsón meg lehet válni, mivel mind a felmondási idő, mind a végkielégítés kevesebb, mint a közalkalmazotti jogviszonyban,

  • megszűnik az állásfelajánlási kötelezettség,

  • nem kell pályázni, a munkáltató a „csókosokat” kénye-kedve szerint alkalmazhatja, adhat nekik vezető megbízást,

  • a legnagyobb vesztesek a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők lesznek. Az átalakítást követően ugyanis már nem kérelmezhetik a felmentéssel történő jogviszony-megszüntetést. Ezzel nem kevesebb, mint kilenc havi illetménynek megfelelő pénztől fosztják meg őket egy tollvonással.

  • a kevesebb szabadság ezekhez képest már szinte eltörpül.

Hozzátették, hogy a szakképzésben dolgozók kálváriája, majd az SZFE szétverése annak az előképe volt, ami a magyar egyetemekre vár most. Szemben a híresztelésekkel a „Corvinus-modellnek” csúfolt kiszervezés nem hozta meg ott sem a nyugati alapítványi egyetemek szabadságát és függetlenségét – írták.

A PDSZ követeli az egyetemi autonómia helyreállítását, a dolgozók jogainak védelmét, és a közpénz és a közvagyon védelmét.