Előfizetés

Meghalt a gyilkosság miatt elítélt zenei producer

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 22:14

Fotó: AL SEIB / AFP
Phil Spector 81 éves volt.
Egy kaliforniai börtönben elhunyt szombaton 81 évesen Phil Spector legendás amerikai zenei producer, akit egy hollywoodi színésznő megöléséért 19 év szabadságvesztésre ítéltek 2009 májusában.
A büntetésvégrehajtási hatóságok szerint természetes okokból halt meg, de azért elrendelték a boncolást. Brit bulvárlapok értesülése szerint Spectornál négy hete Covid-19 betegséget diagnosztizáltak, és cellájából egy kórházba vitték át.

Egykori partnerét, Lana Clarkson 40 éves színésznőt 2003. február 3-án találták holtan a visszavonultan élő, excentrikus milliomos Spector várkastélyt utánzó Los Angeles-i házában. A vizsgálat szerint a szájában elsült pisztoly ölte meg, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a tévésorozatokból ismert, nem túl sikeres nő öngyilkos lett vagy a producer húzta meg a ravaszt.  Spector ellen 2007-ben indult per az ügyben, de akkor az esküdtek nem jutottak egyöntetű álláspontra, ezért érvénytelenítették a tárgyalást. Végül a gyilkossági ügy 2009-es tárgyalásakor az esküdtszék úgy foglalt állást, hogy a színésznőt a producer ölte meg erős felindulásból.
Phil Spector a hatvanas évek popzenéjének forradalmasításával vívta ki hírnevét az általa bevezetett, Wall of Sound – visszhangosítást és más effekteket alkalmazó – produkciós technika révén. Nem előadóként ő került elsőként a rock and roll halhatatlanjai közé.

Fénykorában többek olyan együttesekkel és énekesekkel dolgozott fénykorában, a hatvanas években, mint a Beatles, a The Ronettes, Cher és Leonard Cohen, és ő állt olyan világsikerek mögött, mint a Beatles Let It Be című albuma. Később John Lennon, Tina Turner és mások lemezeinek volt a producere, dalokat írt és ő maga is zenélt.

Navalnij visszatért Moszkvába, ahol szinte azonnal le is tartóztatták

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.17. 19:26

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az orosz ellenzéki politikus gépe nem az eredetileg tervezett vnukovói, hanem a seremetyjevói repülőtéren szállt le. A hatóságok már várták.
Visszatért Moszkvába Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, az őt szállító gép vasárnap este landolt a seremetyjevói repülőtéren. A Mérce információi szerint az orosz rendőrség gyakorlatilag földet érése után azonnal, a reptéri kiléptető kapuknál le is tartóztatta Navalnijt. Az oroszországi ellenzék egyik vezető alakja őrizetbe vételét megelőzően még pozitívan nyilatkozott az útlevél-ellenőrzést megelőzően, kamerák előtt.
„Ez a legjobb napom az elmúlt öt hónap alatt, tökéletesen boldog vagyok, hogy megérkeztem. Most kimegyek és hazamegyek, mert igazam van, és az összes ellenem indított büntetőeljárás koholt ügy. Nemcsak az igazság áll az oldalamon, de a bíróság is. Semmitől nem félek, és önöket is arra hívom fel, hogy ne féljenek”

– mondta

Alekszej Navalnij a Berlinből felszállt Pobeda légitársaság gépével utazott. A repülőnek a menetrend szerint Vnukovóban kellett volna leszállnia, de azt a repteret lezárták.
A rendőrség Vnukovóban - ahol többszáz ellenzéki gyűlt össze a politikus fogadására - őrizetbe vett több tucat aktivistát. A hatóságok Szentpéterváron is feltartóztattak több, Moszkvába készülő aktivistát és újságírót is.

A Mérce közben arról írt, hogy megszakadt az Ost/West csatorna élő adása abban a pillanatban, ahogy Navalnij kilépett a reptérről. A rendőrség viszont a Seremetyjevó reptérre gyorsan átözönlő újságírókat elkezdte igazoltatni, még a belépés előtt. A portál előzőleg azt írta, a moszkvai Vnukovó repülőteret már órákkal Navalnij tervezett landolása előtt nagy erőkkel szállták meg a rendőrök és az OMON speciális rendészet alakulatai. A Putyin legnagyobb kritikusaként számon tartott politikus hívei közül párat jóval a landolás előtt már elkezdtek „megelőző jelleggel” őrizetbe venni a hatóságok. Ezt követően a hóeltakarító gépek meghibásodására hivatkozva elterelték a repülőjáratot.
Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án került kórházba Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Amint arról a Népszava csütörtökön beszámolt, az oroszok Navalnij őrizetbe vételére készülnek. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) december végén adta ki az elfogatóparancsot az ellenzéki politikus ellen. 
A FSZIN moszkvai parancsnoksága csütörtökön megerősítette, hogy a hét végén hazatérni készülő Navalnij ellen körözés van érvényben.

Az ismert ellenzéki szerdán jelentette be, hogy vasárnap kíván visszatérni Moszkvába, és arra biztatta követőit, hogy fogadják őt a vnukovói repülőtéren. Ügyvédje, Vagyim Kobzev, még csütörtökön újságíróknak kijelentette: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az őrizetbe vétel már ott megtörténhet. A FSZIN kedden keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon amelyben kezdeményezte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. 
Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt. Egy másik, úgynevezett Kirovlesz-ügyben, amelyet 2013-ban indítottak ellene, Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje 2019 júliusában lejárt.

Szörnyethalt egy spanyol extrémalpinista a K2 hegycsúcson

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 17:25

Fotó: AMELIE HERENSTEIN / AFP
Egy köztes táborból akart visszatérni az alaptáborba, amikor 800 métert zuhant egy szakadékba.
Szörnyethalt Sergi Mingote, az 50 éves ismert spanyol extrémalpinista a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a Pakisztánhoz tartozó K2 megmászására készülve. Egy köztes táborból akart visszatérni az alaptáborba, amikor 800 métert zuhant egy szakadékba.      A szerencsétlenül járt hegymászó holttestéért egy helikopter indult az alaptáborba, hogy a pakisztáni fővárosba, Iszlámábádba szállítsa.
„Történelmet akart írni, de egy tragikus baleset véget vetett az életének”

– írta Twitter-üzenetében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy mindeddig télen senkinek sem sikerült meghódítania a K2-t.  Ugyanakkor éppen azon a napon történt a szörnyű baleset, amikor nepáli serpák egy csoportjának sikerült feljutnia a 8611 méteres csúcsra. A tízfős serpacsoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra a pakisztáni hegymászó-egyesület (ACP) titkára, Karrar Haidri tájékoztatása szerint.
A nepáli serpacsapat feljutott a csúcsra
Fotó: - / AFP
A szerencsétlenül járt Sergi Mingote korábban már meghódította a Mount Everestet délről és északról is, és a K2-t is megmászta már egyedül és oxigénpalack nélkül. A férfi célja volt megmászni mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot 1000 napon belül. A „vad hegy” néven ismert K2 megmászása széles körben elfogadott vélemények szerint nehezebb feladatot jelent, mint a világ legmagasabb hegyéé, a Mount Everesté; 2008 augusztusában 11 hegymászóval végzett egy lavina, az volt az egyik legnagyobb tragédia a hegymászás történetében.