Előfizetés

Szalai Attila a török Fenerbahce labdarúgója lett

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 22:23

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
A nyolcszoros válogatott hátvéd megállapodása négy és fél évre szól.
Szalai Attila a ciprusi Apollon Limasszol labdarúgócsapatától igazolt vasárnap a török Fenerbahcéhoz. Az isztambuli klub közleménye szerint a 22 éves, nyolcszoros válogatott hátvéd megállapodása négy és fél évre szól. Az Apollon pénteken jelentette be, hogy a vezetőség megegyezett a Fenerbahce illetékeseivel Szalai átigazolásáról, vasárnap pedig új klubjánál sikeresen átesett az orvosi vizsgálatokon. A középhátvéd az osztrák Rapid Wien utánpótlásában nevelkedett, majd két évet Mezőkövesden töltött, mielőtt 2019 nyarán Ciprusra igazolt. Az Apollon színeiben az Európa-liga-selejtezőben három, a bajnokságban két gólt szerzett. A világbajnok német Mesut Özilt is leigazoló Fenerbahce tizenhét forduló után második a török bajnokságban, hátránya három pont a Besiktashoz képest.

Már 72 teniszező van teljes karanténban

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 18:27

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
Számukra az egyetlen edzéslehetőség 14 napig a szobabicikli használata lesz, míg a többiek szigorú feltételek mellett és felügyelettel naponta akár öt órát is edzhetnek.
Már 72 teniszező van teljes karanténban azok közül, akik a bő három hét múlva kezdődő ausztrál nyílt bajnokságra érkeztek. Szombaton még csak 47-en kényszerültek 14 napos "szobafogságra" Melbourne-ben, miután egy Los Angelesből és egy Abu-Dzabiból érkezett charterjárat utasai közül kettő, illetve egy pozitív koronavírustesztet produkált. A Los Angelesből érkezett két érintettet - a repülőgép személyzetének egyik tagját és az egyik utast - egészségügyi intézménybe vitték. Az Abu-Dzabiból érkezett egyik gépen is történt egy hasonló eset - ott sem játékos szolgáltatott pozitív tesztet -, így onnan 23 játékos kényszerül a következő két hétben a hotelszobájában maradni, az amerikai géppel érkezett 24 társukkal egyetemben. Ma kiderült, hogy a gépek utasainál további pozitív tesztek születtek, és újabb 25 játékos bizonyult kontaktszemélynek. Az összesen 72 érintett teniszező számára az egyetlen edzéslehetőség 14 napig a szobabicikli használata lesz, míg a többiek szigorú feltételek mellett és felügyelettel naponta akár öt órát is edzhetnek. A karanténszabályok megszegéséért 20 ezer ausztrál dolláros (4,5 millió forint) büntetés jár.
Vasárnapig mintegy 1200 teniszező, edző, kísérő és hivatalos személy érkezett 15 különgéppel a Grand Slam-tornára. A résztvevők negatív teszttel indulhattak útnak, és érkezéskor, illetve a 14 napos karantén alatt naponta szűrik őket. Az Australian Open február 8-án kezdődik, a versenynek három magyar résztvevője lesz, Babos Tímea, Fucsovics Márton és Balázs Attila.

Szörnyethalt egy spanyol extrémalpinista a K2 hegycsúcson

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 17:25

Fotó: AMELIE HERENSTEIN / AFP
Egy köztes táborból akart visszatérni az alaptáborba, amikor 800 métert zuhant egy szakadékba.
Szörnyethalt Sergi Mingote, az 50 éves ismert spanyol extrémalpinista a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a Pakisztánhoz tartozó K2 megmászására készülve. Egy köztes táborból akart visszatérni az alaptáborba, amikor 800 métert zuhant egy szakadékba.      A szerencsétlenül járt hegymászó holttestéért egy helikopter indult az alaptáborba, hogy a pakisztáni fővárosba, Iszlámábádba szállítsa.
„Történelmet akart írni, de egy tragikus baleset véget vetett az életének”

– írta Twitter-üzenetében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy mindeddig télen senkinek sem sikerült meghódítania a K2-t.  Ugyanakkor éppen azon a napon történt a szörnyű baleset, amikor nepáli serpák egy csoportjának sikerült feljutnia a 8611 méteres csúcsra. A tízfős serpacsoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra a pakisztáni hegymászó-egyesület (ACP) titkára, Karrar Haidri tájékoztatása szerint.
A nepáli serpacsapat feljutott a csúcsra
Fotó: - / AFP
A szerencsétlenül járt Sergi Mingote korábban már meghódította a Mount Everestet délről és északról is, és a K2-t is megmászta már egyedül és oxigénpalack nélkül. A férfi célja volt megmászni mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot 1000 napon belül. A „vad hegy” néven ismert K2 megmászása széles körben elfogadott vélemények szerint nehezebb feladatot jelent, mint a világ legmagasabb hegyéé, a Mount Everesté; 2008 augusztusában 11 hegymászóval végzett egy lavina, az volt az egyik legnagyobb tragédia a hegymászás történetében.