Előfizetés

Mégiscsak lesz képviselete a magyar kormánynak Joe Biden beiktatásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.18. 22:34

Fotó: JIM WATSON / AFP or licensors
Takács Szabolcs washingtoni nagykövet részt vesz az eseményen.
Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen

- közölte lapunkkal a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Paczolay Máté tájékoztatása szerint a megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen. Korábban lapunk is megírta, Szijjártó Péter azt mondta egy hétfői sajtótájékoztatón, hogy nem kapott a magyar kormány meghívót az új elnök beiktatására. 

Elavult ugyan a kínai vakcina technológiája, de nekünk azért jó lesz - megszólalt a nemzeti labor vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.18. 19:04

Fotó: Facebook
A pécsi egyetem professzora, Jakab Ferenc az első hullám idején rendszeres vendég volt a Karmelita Kolostorban. Most kendőzetlenül fejtette ki véleményét a kínai vakcináról.
A kínai vakcina technológiája a molekuláris biológia korszakában elavultnak tekinthető, de ha lezárulnak a 3. fázis klinikai kísérletei, és megkapja az engedélyeket, akkor egy abszolút jól működő vakcina jöhet létre

- mondta el az ATV híradójának Jakab Ferenc professzor. A Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a csatornának elmondta, 70-75 százalékos hatékonysága van a kínai vakcinának, ami nem rossz, ugyanakkor ez egy olyan oltás, ami erősebb mellékhatásokat válthat ki, tekintve, hogy ún. első generációs oltóanyagnak számít. Jelezte, még tartanak a vizsgálatok, az eddigi eredmények alapján azonban kevésbé hatékony a keletről érkező oltóanyag. A cikk megjegyzi, hogy a szakemberek azt állítják, amíg az Európai Unió nem engedélyezi a kínai vakcinát, addig azt beadni nem lehet. Az orvosok szerint a kínai oltóanyag is képes arra hogy bárkit megmentsen az intenzív osztálytól vagy épp a lélegeztetőgéptől. 

Kiderült, ki képviseli a magyar kormányt Biden beiktatásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.18. 18:30

Fotó: ERIC BARADAT / AFP
Senki, mivel egyetlen egy, az eseményre szóló meghívót sem kaptak Orbánék.
"Kormányzati meghívó nem érkezett"

- ezt válaszolta az ATV azon kérdésére a külgazdasági és külügyminiszter, ki képviseli Magyarországot Joe Biden beiktatásán. A beszámoló szerint Szijjártó Péter azt még hozzátette, hogy "ha jól értesültünk, akkor az ismert körülmények miatt a szokásosnál visszafogottabb rendezvényt kívánnak tartani". Megjegyezte, a magyar kabinet abban érdekelt, hogy az előző négy évhez hasonló magas színvonalú kétoldalú kapcsolatrendszert tudjon fenntartani.  Egy biztos: a magyar diplomáciára nehéz évek várnak, mivel - mint lapunk is megírta - Szijjártó Péter korábbi mumusa, Victoria Nuland visszatér a washingtoni külügybe.  FRISSÍTÉS! - Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy Takács Szabolcs washingtoni nagykövet jelen lesz a beiktatási rendezvényen.