Előfizetés

Szerdától január végéig szünetelteti a termelést a kecskeméti Mercedes-gyár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 09:55

Fotó: Dudar Szilárd / Mercedes-Benz Manufacturing Hungary
Az Audi Hungaria pedig úgy döntött, hogy az alkatrészhiány miatt ezen a héten, illetve a jövő héten csak egy műszakban termel.
Elektronikaialkatrész-hiány miatt kerültek bajba az autógyárak, ugyanis jelentősen megnőtt a félvezető komponensek iránti kereslet, ezért világszerte tapasztalhatók a beszállítói nehézségek az alkatrészellátásban – írja a Világgazdaság. A kialakult helyzet a magyarországi gyárakat is érinti: a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a lappal közölte, hogy
a kecskeméti Mercedes-Benz az aktuális beszállítói helyzethez alakítja a termelési programját, azaz a nehézségek miatt január 20. és január 30. között szüneteltetni fogja a termelését.

Győrben is hasonló a helyzet, Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs vezetője közölte:
az Audi Hungaria úgy döntött, hogy az alkatrészhiány miatt ezen a héten, illetve a jövő héten csak egy műszakban termel

Hozzátette: a csoport minden gyárában előfordulhat átmenetileg csökkentett műszak vagy részleges műszaklemondás, főként a járműgyártás terén, ugyanakkor a Volkswagen konszern nagy erőkkel dolgozik a probléma mielőbbi megoldásán.
A Magyar Suzuki termelésében egyelőre nem okoz fennakadásokat a globális alkatrészhiány, a vállalat tájékoztatása szerint a beszállítóikkal együtt azon dolgoznak, hogy folyamatos maradjon a gyártásuk ellátása. Az autóipar elektronikai alkatrészeinek ellátásában azért jelentkeznek fennakadások, mert a csipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-válság nyomán tavaly bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztatóelektronikai alkatrészek gyártására. Az ismét fellendülő autóipari termelés viszont emiatt kifogyott az alkatrészekből. 

Közösen újítja fel a Citadellát Mészáros és Garancsi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 09:01

Fotó: Béres Márton / Népszava
Úgy tűnik, a nagy gellérthegyi bizniszben jórészt már megvan a helyük az állami tízmilliárdoknak.
Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. és a miniszterelnöki „kötélbarát” Garancsi István vállalkozása, a Market Építő Zrt. közösen nyerte meg a Citadella felújítására kiírt nettó 20 milliárd forintos keretszerződést – írja a 24.hu. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer adatai szerint a négy évre szóló megbízásban a Miniszterelnökség alá tartozó a Várkapitányság Nonprofit Zrt. pályázatára a Mészáros-Garancsi kettős mellett csak a szintén a NER-hez, Tiborcz István üzleti köréhez sorolt West Hungária Bau (WHB) Kft. és a Mészáros-birodalommal gyakran együtt dolgozó Épkar Zrt. konzorciuma adott be ajánlatot. 
Egyelőre annyi biztos, hogy a Várkapitányság a keretösszeg 70 százalékát, tehát nettó 14 milliárd forintot biztosan elkölt a NER legmagasabban jegyzett vállalkozóinál a Citadella felújítása során ellátandó kivitelezési és egyéb kapcsolódó feladatokra, a fennmaradó rész opciós összeg

– jegyzi meg a portál.

Az Octogon építészeti lap által korábban ismertetett tervek szerint a 2022-ig tartó első ütemben megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat és közparkját hoznak létre. A második ütemben, 2023-ig az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást valósítanak meg a „Szabadság Bástyája” címmel.  A Citadella felújítását, illetve átépítését tavaly nyáron jelentették be. A Fodor Gergely kormánybiztos által irányított kiemelt kormányzati beruházást júliusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.    Októberben megalakult a projektet irányító, 100 százalékos állami tulajdonban lévő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft., amelynek a nyári kormányrendeletben 2,5 milliárd forintot biztosítottak a projekt előkészítésére.  A munkálatok már a múlt évben megkezdődtek, a Citadella belső udvarában található második világháborús légvédelmi bunker elbontásával. A bruttó 320 millió forintos feladatot is a mostani tender egyik nyertese, a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV kapta meg.
Bár az egykori erődítmény több mint 3 hektárnyi területe állami tulajdon és 2015 óta a vagyonkezelése is állami kézben van. A Gellérthegy teljes zöldfelületével továbbra is a főváros rendelkezik, ám a városházát az egyeztetésekből kihagyták.

A gellérthegyi sikló egy korábbi látványterve
Fotó: KOZOSSEGITERVEZES.HU
Minderről, illetve a Citadella-felújításán túli tervekről, az évtizedek óta ígért gellérthegyi sikló megvalósításáról szóló legújabb tervekről a Népszava részletesen beszámolt novemberben.

359,40 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.19. 08:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedd reggel a hétfő kora esti szintekhez képest a bankközi piacon.
Az euró jegyzése 359,40 forint volt reggel hét órakor a hétfő kora esti 359,45 forint után. A svájci frank árfolyama 334,16 forintról 333,54 forintra csökkent, a dolláré pedig 297,65 forintról 297,14 forintra süllyedt. Az euró a hétfői 1,2073 dollárról 1,2096 dollárra erősödött.