Előfizetés

Donald Trump feloldotta a kormányzatának tagjaira vonatkozó etikai kódexét

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.20. 14:11

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Donald Trump leköszönő amerikai elnök szerdai hatállyal mentesítette kormányzatának jelenlegi és volt tagjait azon etikai kötelezettségeik alól, melyeket ő szabott meg négy éve.
Trump egyik utolsó elnöki intézkedéseként oldotta fel azt, amelyet egyik első elnöki intézkedéseként 2017. január 28-án írt alá kampányígéretét teljesítve, miszerint "lecsapolja a mocsarat". Etikai követelményei egyebek közt megtiltották öt évre kormányzata kinevezettjeinek, hogy lobbisták legyenek volt munkaadójuk számára. Trump még kedden írta alá az egy oldalas dokumentumot, melyet a Fehér Ház szerdára virradóra tett közzé. A feloldás szerda déli 12 órától mentesíti Trump kormányzatának volt és jelenlegi tagjait. Az Egyesült Államokban szerdán iktatják be Trump helyére az új elnököt, Joe Biden demokrata párti politikust.

Haszan Róháni: „Ostoba terrorista” a távozó Donald Trump

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.20. 12:40

Fotó: ATTA KENARE / AFP
Az iráni elnök zsarnoki korszaknak nevezte az Egyesült Államok elmúlt négy évét, de hajlandó visszatérni a korábbi atomalkuhoz.
Donald Trump kormánya négy év alatt csak elnyomást és zsarnokságot hozott a világnak, és az amerikai elnök szerdai távozásával véget ér „balsikerű kormányának” hatalma – mondta Haszan Róháni iráni elnök állami tévében szerdán közvetített beszédében. Róháni „ostoba terroristának” nevezte a leköszönő amerikai elnököt, akinek távozásával szerdán egy zsarnoki korszak, „borzasztó kormányzás” ér véget.
„Trump igazságtalanságot és korrupciót hozott a világnak, bajt a saját népére és a világra”

– hangoztatta.

Haszan Róháni
Fotó: AFP
Róháni felszólította Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnököt, hogy térjen vissza a 2015-ös atomalkuhoz, és akkor Teherán is maradéktalanul teljesíteni fogja a benne vállaltakat. Az Egyesült Államok és Irán között 1980 óta nincsenek diplomáciai kapcsolatok, és Donald Trump hatalomra kerülésével mélypontra zuhant az amúgy is fagyos viszonyuk. Trump 2018-ban egyoldalúan felmondta az három évvel korábban Iránnal kötött többhatalami atommegállapodást, és visszaállította a Teheránnal szemben hozott szankciókat, ami recesszióba sodorta Iránt. A teheráni kormány ezután fokozatosan mondta fel az atomalkuban vállalt kötelezettségeit, ez év elején pedig bejelentette, hogy újrakezdte a húszszázalékos dúsítású urán előállítását. Anthony Blinken, az amerikai külügyi tárca várományosa keddi szenátusi meghallgatásán azt mondta:
„az atomalku felmondása veszélyesebbé tette Iránt”.

A leendő külügyminiszter szerint a többhatalmi megállapodást újra kell éleszteni azzal a szándékkal, hogy egy hosszabb távú és erősebb megállapodás legyen, de, ehhez hosszú utat kell megtenni.

Barátja vagy új szövetségese lesz Európának Amerika Biden idején?

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.20. 11:02

Fotó: JOHN THYS / AFP
Az EU vezetői vágyaikat sorolták, szimbólumokról, bástyákról és javaslatokról is üzentek az Egyesült Államok szerdán hivatalba lépő új elnökének.
Négy hosszú év elteltével Európának ismét barátja van a Fehér Házban, a Capitolium pedig ismét a demokrácia szimbóluma lehet. Joe Biden szerdai beiktatásával Amerika ugyanis visszatér a hasonlóan gondolkodók körébe – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Euróai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán.
„Új időszak kezdődik Amerikában, Biden beiktatásának fontos üzenete ugyanis, hogy egy megosztott nemzet gyógyulása indulhat meg”

– vélekedett az uniós vezető.

Hozzátette: az új partnerség kialakítására az Európai Bizottság „előre tekintő” transzatlanti napirendet fogadott el a globális változások közös megoldása céljából az Amerikával közös érdekek és értékek alapján. Charles Michel, a az Európai Tanács elnöke arról beszélt:
„Amerika erős partnere Európának, ugyanis Amerika a demokrácia és a jogállamiság erős bástyája.”

Szerinte az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt, a digitális átállást és a biztonság területét érintő új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között. Minderre, mint mondta egy erősebb Európa, egy erősebb Amerika és egy jobb világ megteremtésért van szükség. Charles Michel megemlítette, hogy Joe Biden elnöksége új lehetőséget hordoz a transzatlanti kapcsolatok megújítására és megerősítésére.  Továbbá javaslatot tett arra, hogy az idén tervezett NATO-csúcs alkalmával rendezzenek csúcstalálkozót az európai uniós vezetők és az amerikai elnök között is.