Előfizetés

Elakadt az idősek oltása

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.01.21. 06:00

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az átlagnál nagyobb az igény a vakcinára a fővárosi fenntartású idősotthonokban. Csakhogy hiába várják az állami oltóteameket.
Több mint egy hete leállt a fővárosi fenntartású idősotthonok oltási programja és azóta sincs semmilyen információ a folytatásról – válaszolta a Népszava kérdésére Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.
Az idősotthonokban élők oltását az első hullám idején legsúlyosabban érintett Pesti úti intézményben kezdték január 7-én. Mint arról beszámoltunk, az otthon vezetőjét az előző napon értesítették, így a személyzetének kevesebb, mint 24 órája volt arra, hogy az idős gondozottakat tájékoztassák, meggyőzzék őket az oltás hasznosságáról. A helyzetet tovább nehezítette, hogy több lakó esetében gyám hozza meg a szükséges döntéseket, így az oltás beadása előtt az ő belegyezésüket is meg kellett szerezni.
A nehezítő körülmények ellenére a lakók 70 százaléka kérte az oltást – mondta Gy. Németh Erzsébet, aki nagyon büszke volt arra, hogy az intézmény dolgozóinak ennyire sok időst sikerült meggyőzniük, annak ellenére is, hogy a kormány folyamatos félretájékoztatása, információ visszatartása nagy fokú bizalmatlanságot szül. Az oltási hajlandóság azóta 75-80 százalékra nőtt a fővárosi fenntartású otthonok lakóinak körében. (A dolgozó esetében ez 50 százalék körüli, ami szintén messze az országos átlag felett van.) A Pesti út után még nagy volt a lendület. Még azon a héten oltócsoport ment a Kamaraerdei, a Gergely utcai és a Baross utcai otthonokba. Igaz, csak a központi telephelyeken oltottak, holott a fővárosi intézmények zöme több telephellyel rendelkezik. Ezek között van több vidéki is, így a következő állomás a fővárosi fenntartású gyulai, gödöllői és vámosmikolai intézmény volt. Ekkor a városvezetés még úgy tudta, hogy a következő héten Szombathelyen folytatódik a program, de szerda este minden indoklás nélkül lemondták a csütörtöki oltást. Azóta sem kaptak információt a folytatásról. Eddig a 3176 lakóból 850-et oltottak be. Ez nagyjából a lakók negyede. Komoly mellékhatásról, allergiás reakcióról sehonnan sem érkezett hír – tette hozzá Gy. Németh Erzsébet. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden reagált Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes korábbi bírálatára, miszerint a kormány nem tudja megszervezni az idősotthonokban az oltásokat. Az államtitkár azzal vágott vissza, hogy „az intézményvezetők és az idősotthonokban élők minden esetben gondosan előkészített, jól szervezett munkáról számoltak be. " Ezt Gy. Németh se tagadta, sőt kiemelte, hogy az oltóteamek rendkívül profik voltak – csakhogy kiszámítható oltási menetrendet továbbra sem lát. Az államtitkár szerint van terv és ha lenne elég vakcina, akkor egy nagyobb oltási hétvégén akár egymillió embert is be tudnának oltani. György István az idősotthonokra is kitért: eddig 90 intézményben 10 003 embert oltottak be országszerte. De még messze a vége, hiszen összesen 1900 bentlakásos intézmény van, ahol előzetesen több mint 80 ezer ember jelezte igényét az oltásra.
Az idősotthonok oltási menetrendjéről megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, de  cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Tiszta szabályokat követel a TASZ

 Közérdekű bejelentéssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz a Társasága Szabadságjogokért (TASZ), mert a jogvédő szervezet szerint zavarosak és hiányosak a szociális otthonok lakóira vonatkozó kapcsolattartási szabályok a járvány idején. Az általános látogatási és kijárási tilalom alól vannak kivételek, de ezek alkalmazása nem egyértelmű, ami bizonytalanságot okoz – olvasható a beadványban. Az ellentmondások megszüntetése mellett azt is kérik, hogy a fertőzésen átesett és így védettebb lakókra dolgozzanak ki külön szabályokat. G.E.

Újabb Pfizer-készlet érkezett

 Noha az idősotthonokban hiába várják az oltóteameket, az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerdán már arról beszélt: az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményben lakók és dolgozók után szeretnék elkezdeni a 89 évesnél idősebbek oltását. Mint mondta, eddig 130 ezer ember kapta meg a vakcinát, közülük 120 ezren egészségügyi dolgozók, azonban "még mindig nem teljes itt a létszám". Szerdán 36 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett a Pfizertől, legközelebb egy hét múlva várható szállítmány.

Startengedélyt kapott az orosz vakcina

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 21:25

Fotó: Abzal Kaliyev / AFP
Az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményére vár, amely megállapítja, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel.
Engedélyezték a magyar hatóságok a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat – a hírről elsőként szokatlan módon nem a készítményeket vizsgáló Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, hanem a kormányzati propagandaoldal, az Origo közlése alapján számolt be az MTI. A szervezet főigazgatója erről csak az M1 esti híradójában beszélt. Szentiványi Mátyás azt mondta: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei "meggyőzőnek találták" a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát. Az OGYÉI a vizsgálatok lezárultával szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható. A szervezet most a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményére vár, amely megállapítja, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel. Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni.    A kormány még novemberben jelentette be, hogy már itthon vizsgálják az orosz készítményt, pedig – mint azt lapunk kiderítette – akkor még nem is volt itt a vakcina dokumentációja, ami nélkülözhetetlen az eljáráshoz. Később Kásler Miklós miniszter közölte, hogy háromezer önkéntesen tesztelik az oltást, de erről semmilyen további információt nem közöltek. Az orosz vakcina engedélyéről szóló döntés kiszivárogtatásának időzítése is különös. Szijjártó Péter külügyminiszter szerda délután még arról beszélt: a magyar gyógyszerészeti hatóság szakemberei jelenleg is Oroszországban vannak és a helyszínen tanulmányozzák a vakcina gyártási folyamatát. Hozzátette: csütörtökön az orosz egészségügyi hatósághoz látogatnak és ott folytatnak konzultációt. Vagyis ezek szerint úgy kapott engedélyt a vakcina, hogy a hatóság emberei még be sem fejezték a tájékozódást Oroszországban. A külügyminiszter szerda délután azt is közölte: már megkapták a vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezetet az orosz Állami Befektetési Alaptól. Európában Magyarország kezdheti el elsőként használni az orosz vakcinát. A Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték, a szakvizsgálat februárban kezdődhet –  idézte az MTI az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alapot. Az oxfordi AstraZeneca vakcinájával Nagy-Britanniában már oltanak, de az EU gyógyszerészeti hatóságai csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezésről szóló döntést. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása egyszerűbb, mint a Pfizer-BioNTech terméke. Az AstraZeneca oltásából 2020 végéig 200 millió adagot gyártottak.

A Hunyadiak származásáról fantáziál egy világjárvány közepén az egészségügyért is felelős miniszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 20:34

Fotó: Máthé Zoltán / MTVA
Kásler Miklóstól lényegében már minden feladatot elvettek, így talán nem is meglepő, ha minden erejével a magyarság kutatásra tud fókuszálni.
Fény derülhet a Hunyadi-család származására. Corvin János horvátországi sírjának a Magyarságkutató Intézet általi feltárásával archeogenetikai vizsgálatnak vethetjük alá Hunyadi Mátyás fiának földi maradványait.

- újságolta el Facebook-oldalán az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós közlése szerint "ennek nyomán nem csupán a család eredetét övező kérdésekre kapunk válaszokat, de beazonosíthatjuk a székesfehérvári királysírban fellelt csontok közül Mátyás király maradványait."
"A magyar történelem egyik legnagyobb uralkodója végre méltó nyughelyre találhat!"

- lelkendezett a miniszter, aki a videó tanulsága szerint még Horvátországba is leutazott a hír hallatán.