Előfizetés

A Hunyadiak származásáról fantáziál egy világjárvány közepén az egészségügyért is felelős miniszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 20:34

Fotó: Máthé Zoltán / MTVA
Kásler Miklóstól lényegében már minden feladatot elvettek, így talán nem is meglepő, ha minden erejével a magyarság kutatásra tud fókuszálni.
Fény derülhet a Hunyadi-család származására. Corvin János horvátországi sírjának a Magyarságkutató Intézet általi feltárásával archeogenetikai vizsgálatnak vethetjük alá Hunyadi Mátyás fiának földi maradványait.

- újságolta el Facebook-oldalán az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós közlése szerint "ennek nyomán nem csupán a család eredetét övező kérdésekre kapunk válaszokat, de beazonosíthatjuk a székesfehérvári királysírban fellelt csontok közül Mátyás király maradványait."
"A magyar történelem egyik legnagyobb uralkodója végre méltó nyughelyre találhat!"

- lelkendezett a miniszter, aki a videó tanulsága szerint még Horvátországba is leutazott a hír hallatán.

Müller Cecília intézkedését kéri a TASZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 20:15

Fotó: koronavirus.gov.hu
A jogvédő szervezet szerint nem tiszta az intézetekben élők kapcsolattartása.
Zavarosak és hiányosak a szociális otthonok lakóira vonatkozó kapcsolattartási szabályok. Az általános látogatási és kijárási tilalom alól vannak kivételek, de ezek alkalmazása nem egyértelmű, ami bizonytalanságot okoz. Emiatt a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordultunk

- közölte oldalán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Közlésük szerint a jogsegélyszolgálatukhoz érkező levelek alapján a szociális intézmények fenntartói félreértelmezik a kapcsolattartási szabályozást. Éppen emiatt arra kérik az országos tisztifőorvost, tegye egyértelművé a hatályos szabályokat. Szintén a hozzájuk fordulóktól tudták meg azt is, hogy 2020. december 23-án egy idősotthon visszavonta a korábban engedélyezett érintésmentes látogatások lehetőségét, amire korábban már jól működő gyakorlatot alakított ki az intézmény. Egy érintett az intézményvezetőhöz fordult, aki arra hivatkozott, hogy a fenntartó tiltotta meg az intézményen belüli személyes találkozást, a december 18-i határozatra hivatkozva. Ezután a fenntartóhoz fordult, eddig eredménytelenül. A TASZ szerint célszerű lenne a szabályozást egyértelművé tenni, és a fenntartók és intézményvezetők számára valamilyen formában kommunikálni, hogy az iránymutatásban foglaltakat biztosítaniuk kell a lakók és hozzátartozóik számára.

Alkotmánysértést kiált a kormányhivatal döntése után a Meseország mindenkié kiadója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 20:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
Megállapíthatjuk: több mint jól sikerült Dúró Dóra könyvdarálós mutatványa.
A Labrisz egyesület szerint alkotmánysértő a Meseország Mindenkié című könyvvel kapcsolatos kormányhivatali döntés, ezért bírósághoz fordul

- közölte szerdán a civil szervezet.

A fogyasztóvédelem megbélyegezné a Meseország Mindenkié című kiadványt, és arra kötelezné a kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet, tüntesse fel a könyvön, hogy a mesék eltérnek a hagyományostól. Az alaptörvény azonban tiltja a hátrányos megkülönböztetést, ezért az egyesület bírósághoz fordul. Jelezték, a fogyasztóvédelem alaptörvény-ellenes határozatát nem hagyják szó nélkül. Azt várjuk, hogy a bíróság is kimondja: diszkriminatív és alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése. Felidézik: Budapest Főváros Kormányhivatala szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat valósul meg, a Labrisz Leszbikus Egyesület megtéveszti a vásárlókat, miután nem tünteti fel a Meseország mindenkié borítóján, hogy abban a "hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták" jelennek meg. E tájékoztatás hiányában pedig sérültek a fogyasztók jogai és érdekei a hatóság szerint.
Az egyesület emlékeztetett arra is, hogy a hatósági eljárást egy anonim bejelentés indította el, a fogyasztóvédelem azonban nem definiálta, mik is azok a "hagyományos nemi szerepek", amelyektől eltérnének a Meseország Mindenkié szereplőinek viselkedésmintái. Ennek kapcsán a Labrisz arra hív fel mindenkit, hogy az eredeti bejelentő példáját követve jelentsenek be hasonlóan "megtévesztő" meséket.
A Labrisz szerint a Meseország Mindenkié kötet meséihez hasonlóan bejelentést lehetne tenni a hatóságnál többek között Vuk, Csipkerózsika, Maugli, Frakk, a TV Maci, Manócska és Mazsola vagy a Hupikék Törpikék miatt is.

Korábban lapunk is megírta, hogy a Fidesszel meglehetősen szívélyes viszonyt ápoló Mi Hazánk Mozgalom egyik politikusa, Dúró Dóra nyilvánosan ledarálta a Meseország mindenkié című kiadványt.