Előfizetés

Aláírták a szerződést, nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 09:23

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
A pontos számok egyelőre nem ismertek.
Magyarország három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni Oroszországból

– jelentette be moszkvai tárgyalása után a külgazdasági és külügyminiszter.

A rövid sajtóeseményen Szijjártó Péter azt mondta, a szerződést aláírta mind a magyar, mind az orosz fél. Ennek részleteiről és pontos adatairól a későbbiekben tájékoztatást fognak adni. Azt hangoztatta, az oltás felgyorsítása életeket ment és így hamarabb térhet vissza az élet a normális folyásába, lehetővé teszi a korlátozások minél korábbi feloldását. „Fontos nap ez a mai a magyar-orosz együttműködésben és a járvány elleni tekintetében is.” Nem lehet kétség, hogy a védekezés alapfeltételének az oltásnak kell lennie. Emlékeztetett, a magyar hatóság megadta a vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V használatára. Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása – fogalmazott Szijjártó Péter.  Az orosz egészségügyi miniszter azt mondta, a magyar szakemberek megismerkedtek azokkal az üzemekkel, ahol a vakcinagyártás folyik. Mihail Murasko szerint újabb távlatok nyílnak Oroszország és Magyarország együttműködésében a szerződés aláírásával.

Meghalt 98 beteg, 1311 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 08:46

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen.
1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 356 973-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362, az aktív fertőzöttek száma 107 800-ra csökkent - közölték pénteken a kormányzati tájékoztató oldalon. 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 19 908-an vannak, a mintavételek száma 3 018 389-ra nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (66 525) és Pest megyében (44 361) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 205), Győr-Moson-Sopron (20 133) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 916). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7661). 
„Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént” – írják, hozzátéve, az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik. „A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Szijjártó Péter külügyminiszter ma Oroszországban tárgyal a magyar hatóság által már engedélyezett orosz vakcina beszerzésről” – teszik hozzá.

Orbán elmondta, mikor lehet beszélni a kijárási korlátozások feloldásáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 08:36

Fotó: Facebook
A rendkívüli jogrend meghosszabbítására és a vakcinaútlevélre is kitért a rádióinterjúban a miniszterelnök.
Elsőként a csütörtöki uniós csúcsról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió műsorában. Rögvest a brüsszeli problémamegoldási morált ostorozta, amely szerint nem lehet egyből a gondra fókuszálni. Úgy véli, ha kimondták volna az igazságot, akkor arról kellett volna beszélni, miért oltottak be több embert Nagy-Britanniában, Izraelben és Oroszországban, miközben Magyarországon még mindig sok a halott.  Értetlenkedett, miért nem adták még ki az engedélyt az AstraZeneca készítményére uniós szinten.
„Szép dolog az európai egység...de az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli beszerzés lassú”

– fogalmazott.

Azt mondta, ugyan hallotta a magyarázatot, mi ennek az oka, de szerinte a magyaroknak nem erre, hanem vakcinára van szüksége. Jelezte, nem akar huzakodni a brüsszeliekkel, mert itt most emberéletekről van szó. Ha véget ér a járvány, akkor visszatérhetünk arra a kérdésre, helyes volt-e a közös beszerzés.
„Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, de fogja meg az egeret. Ez a magyar álláspont veleje.”

A kínaiakkal előrehaladott tárgyalások folynak, de csak akkor szállítanak, ha már megvan az engedély. Versenyt kell teremteni a gyártók között, mert ha csak egy-két vakcinára adják ki az engedélyt, az nem eredményezi ezt a helyzetet.  Értékelése szerint jelen pillanatban már 400 ezer ember van az országban, aki nem fertőz meg senkit, de ez a szám még mindig alacsony. Ha oda eljutunk, hogy senki sincs közvetlen életveszélyben, akkor lehet beszélni arról, hogy a korlátozásokat hogyan lehet feloldani. De ez még a vakcinahiány miatt nem aktuális. Hozzátette, a jövő héten hoznak arról döntést, hogy az érettségizők előrébb kerüljenek-e az oltási sorrendben.
„Mindenkit arra kérek, hogy fogadjuk el a korlátozásokat és tartsuk be a szabályokat”

– mondta.

Majd arról beszélt, két héttel megtoldja a kormány saját hatáskörben a rendkívüli jogrendet, ezt követően ismét a Parlament hosszabbíthat.    Bejelentette azt is, hogy a kormány elrendelte egy vakcinagyár építését, ami Debrecenben fog működni. Azt hangoztatta, hogy ez a kiszolgáltatottság – ami az oltások terén most van – többé nem fordulhat elő.  A gazdasági intézkedésekről szólva elmondta, válság idején csökkenteni kell az adókat, nem pedig emelni. A mi megközelítésünk az, hogy a munkahelyeket és a családokat kell megmenteni. A 2008-2009-es válságkezelés nem működött, a mostani viszont új távlatokat nyit – értékelt.  Az leendő vakcinaútlevélről szólva elmondta, erről beszéltek az uniós csúcson, hogy milyen előnyökkel járjon. Ez a vita majd Magyarországon is aktuális lesz, de csak akkor, ha elértük az egymilliós beoltotti létszámot. Ekkor fontos lesz az is, hogy számukra szükséges-e fenntartani az este 8 utáni kijárási tilalmat – mondta el a kormányfő péntek reggel az állami rádióban.