Előfizetés

A járdára hajtva, nagy sebességgel kerülte meg a sort egy autós a Róbert Károly körúton (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 10:23

Fotó: Bp-i Autósok Közössége
A piros jelzés sem hatotta meg a sofőrt.
Hősünk alighanem megunhatta a csütörtök délutáni dugót, ami a Róbert Károly körúton alakult ki, ezért úgy döntött
felhajt a járdára, úgy kerüli meg a sort. A sofőrt különösen a piros jelzés sem hatja meg.

Mint a felvételt közzétevő BPIautosok.hu megjegyzi, nem csak a hely, de a sebesség is meglepő a videón. Még nézni is rossz, ahogy a raliversenyzőket idéző sebességgel halad a gyalogosoknak fenntartott helyen.   

480 millió éves fosszília segíthet feltárni a tengeri csillagok fejlődésének titkát

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 10:03
Illusztráció
Fotó: Alexandr Piragis/Sputnik / AFP
Vizsgálható állapotban maradt fent a Marokkóban talált őskövület.
A Cambridge-i Egyetem tudósai ősi tengeri csillagot fedeztek fel az Atlasz-hegységben Marokkóban. A Cantabrigiaster fezouataensisnek elnevezett faj kövülete olyan jó állapotban maradt fenn, hogy teste részletesen megvizsgálható – közölte az intézmény. A faj tagolt karjai csipkéből készült ruhára emlékeztetnek. „Hihetetlenül izgalmas megtalálni a mai tengeri csillagokat az ősökhöz kapcsoló, hiányzó láncszemet” – fogalmazott Aaron Hunter kutató, aki kollégáival a Biology Letters című tudományos lapban számolt be az eredményekről. A fosszília egy tengeri csillag és egy tengeri liliom keverékének tűnik. Nagy valószínűséggel szűrögető állat lehetett, amely hengeres törzsével rögzítette magát a tengerfenékre – mondta Hunter. 

Pénteken megdőlhet a melegrekord, de hétvégén már eső és havazás jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 07:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szél miatt három megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Pénteken napi melegrekord dőlhet, mind országos szinten, mind pedig a fővárosban. A hétvégén azonban mozgalmasabb, több hullámban csapadékos időjárás valószínű. A halmazállapot szombaton döntően még eső lesz, vasárnap délutántól azonban egyre több helyen valószínű havas eső, majd hó – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint pénteken a fátyolfelhőzet napközben átmenetileg nagyobb területen is megvastagodhat, de némi szűrt napsütésre – a tartósan borult északkeleti részek kivételével – szinte mindenhol számíthatunk. Kisebb eső, záporeső legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység, az Észak-Alföld, illetve a főváros tágabb környezetében valószínű, de szemerkélő eső máshol is előfordulhat. Estétől délnyugaton, nyugaton is megvastagodhat a felhőzet, és ekkor már arrafelé is előfordulhat gyenge csapadék. Sokfelé lesz erős, főleg az Észak-Dunántúlon helyenként viharos a déli, délnyugati szél. Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 17 fok között valószínű, de elsősorban az Északi-középhegység térségében helyenként ennél több fokkal hidegebb is lehet. Késő estére általában 2 és 10 fok közé hűl le a levegő.