Előfizetés

Szijjártó: A kínai vakcináról is megvan a megállapodás-tervezet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.24. 10:38

Fotó: Shutterstock
A külügyminiszter közölte: tizennégy európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, azért, hogy megtudják, kivel kell beszélni a Sinopharm cégnél.
Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az állami rádió műsorában az MTI összegzése szerint.      Szijjártó Péter hangsúlyozta: ma Magyarországon nem kormánypárti vagy ellenzéki politikusok, nem parlamenti vagy parlamenten kívüli pártok döntenek arról, egy oltóanyagot lehet-e használni, hanem van egy olyan intézmény, a gyógyszerészeti hatóság, ahol olyan emberek dolgoznak, akik felhatalmazással és tudással rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen döntéseket meghozzanak.   A keleti vakcinák iránti érdeklődésről közölte: a kínaiakkal folytatott előrehaladott tárgyalások hírére tizennégy európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, azért, hogy megtudják, kivel kell beszélni a Sinopharm cégnél. Szombaton a NATO-tag Törökországgal állapodtak meg az oroszok a helyszíni gyártásról, és amikor a magyar szakemberek Oroszországban jártak, „egyik déli szomszéd országunktól” is volt ott egy delegáció, a német kancellár pedig segítséget ígért az orosz vakcina európai engedélyezésének folyamatában.
Oltás a Sinopharm készítményével a szerbiai Újvidéken.
Fotó: ALEKSANDAR JOVANOVIC / 2021 Anadolu Agency
A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma az a kérdés, hogy egyes országokban lesz-e gyorsan oltóanyag, vagy csak hónapok múlva, be tudják-e oltani állampolgáraikat, vagy nézniük kell, ahogy emberek halnak meg és munkahelyek vesznek el. Hangsúlyozta: ami politikailag, diplomáciailag elvégezhető volt, azt a magyar fél megtette a kínaiakkal is.
Van egy megállapodás-tervezet, amelyet csak akkor írnak alá, ha a gyógyszerhatóság az orosz és a brit oltóanyaghoz hasonlóan engedélyezi a kínai vakcina felhasználását is, ám ez még nem történt meg

– áll az állami hírügynökség beszámolójában.

Csak óvatosan az utakon, visszatér a tél!

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.24. 10:08
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Mindig érdemes tájékozódni az aktuális útviszonyokról.
Vasárnaptól visszatér a télies időjárás, ezért a közútkezelő munkatársai már szombat estétől elkezdték a szükséges helyeken a megelőző sószórási munkákat, s azokat folyamatosan végzik

– közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap az MTI-vel. A Magyar Közút 94 mérnöksége november 10-e óta 12 órás műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett végzi a hóeltakarítási munkákat, ezt a következő napokban is ellátja. Már szombat estétől elkezdték a szükséges helyeken a megelőző sószórási munkákat, amelyek folyamatosak. Ezeket a beavatkozások nehezíti, hogy sok helyen az intenzív esőzésből válthat át havazásba az időjárás, ami a kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat le tudja mosni a burkolatról. 
Arra kérnek minden közlekedőt, mivel a következő napokban az ország nagy részén várható havazás, illetve sok térségben intenzívebb havazásra, néhol viharos szél miatt akár hófúvásra is számítani kell, hogy még utazás előtt tájékozódjon az aktuális forgalmi helyzetről, út- és látási viszonyokról.

Ezt a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy az Útinform weboldalán.

Még nem építhetnek lombkorona ösvényt a védett balatoni területen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.24. 09:10

Fotó: Shutterstock
Egy szemfüles alkalmazott és a Pécsi Törvényszék közbeszólt.
Már a 383 milliós állami támogatás és a Somogy Megyei Kormányhivatal engedélye is megvolt arra a beruházásra, amit Balatonboglár fideszes vezetése álmodott meg a Várdombra, a Gömbkilátó közelébe. Ám a Magyar Természetvédők Szövetsége egy bejelentést követően megkereste az EMLA Egyesületet (bemutatkozásuk szerint közérdekű környezetvédelmi jogi tanácsadással és jogi képviselettel foglalkoznak - a szerk.) amely bíróságon harcolta ki, hogy előzetes környezeti hatásvizsgálat nélkül ne lehessen lombkorona ösvényt építeni a természetvédelmi területen – írja a 24.hu. A portál egyéb érdekességet is megtudott: miután az illetékes kormányhivatal áldását adta a védett területen történő építkezésre,
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik munkatársa kezdett magánakcióba, vagyis a Magyar Természtvédők Szövetségének „belülről” szóltak arról, hogy mi készül Balatonbogláron.

A portál szerint az acélszerkezetes lombkorona sétány 15 darab tartóoszlopból állna, 240 méter hosszan húzódna, és az ösvény 1,4 méter széles lenne, két végén fel- és lejáró lépcsőkkel. A kormányhivatal határozatából az is kiderült, hogy az oszlopok alapozása 8–10 méter mély, és maximum 30 centiméter átmérőjű, 50 centiméter vastag vasalt fejlemezzel összefogva. Az állami szerv azt is megállapította, hogy a beruházással a természeti terület jellege és használata is megváltozik, de olyan előírásokat tett, amelyek betartásával a használatból fakadó környezeti hatások elkerülhetők, mérsékelhetők. Noha az önkormányzat részletesen leírta, milyen szakértőkkel egyeztetett, a jelek szerint mindez kevés volt, ugyanis külsős szakértők fognak dönteni a terület sorsáról.