járvány;koronavírus;vakcina;

2021-01-25 20:01:14

Több vakcinát vár Brüsszel

Az Európai Unió szeretné tudni, hogy az AstraZeneca gyógyszergyár eddig pontosan hol és hány adag Covid19 elleni oltóanyagot gyártott, és abból mennyit és kinek szállított – közölte Stella Kyriakides egészségügyért is felelős biztos, miután a közösség járványügyi stratégiáját irányító, az Európai Bizottság (EB) és a 27 tagállam képviselőiből álló vezető testület hétfőn tárgyalt a cég vezetőivel.

A politikus korábban levélben kért tájékoztatást az AstraZeneca illetékeseitől, hogy miért kívánják csökkenteni a közösséggel leszerződött vakcinamennyiséget az első negyedévben.

Kyriakides sajtónyilatkozatában megjegyezte: a kapott válasszal sem ő, sem az EU27-ek nem voltak elégedettek, ezért késő estére egy újabb találkozót szerveztek a gyógyszergyár képviselőivel. A biztos hangsúlyozta: az AstraZeneca lépése teljességgel elfogadhatatlan. „Az Európai Unió anyagilag hozzájárult a vakcina kifejlesztéséhez és gyártásához, és szeretné látni az eredményt”, tette hozzá.

Az EB és a 27 tagállam képviselői mai tanácskozásukon úgy határoztak, hogy egy ellenőrző mechanizmust hoznak létre a vakcinák európai exportjának a nyomon követésére. Kyriakides nem mondta ki, de a döntés alapján feltételezhető, hogy az AstraZeneca az EU-nak szánt szállítmányt más országnak vagy országoknak adta el.

Peter Liese, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának egészsügyi szóvivője Twitter bejegyzésében azt írta, hogy a cég 80 millió helyett csak 31 millió adag oltóanyagot kíván teríteni a huszonhét országban január és március között.

A cég koronavírus elleni vakcináját előreláthatólag pénteken fogja jóváhagyni az Európai Gyógyszerügynökség.