Előfizetés

Varga Zs. András: még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.27. 15:52

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A tárgyalótermi tapasztalat nélkül a Kúria élére kinevezett elnök nem akarja elővenni a lángpallost.
"Azt én nem mondhatom meg, ki mit gondoljon."

- jelentette ki a 168 Órának adott interjújában a legfőbb bírói fórum új vezetője.

Varga Zs. András a lapnak beszélt arról is, miszerint az Országos Bírói Tanács nem támogatta kinevezését. Szerinte a testület tévedett, amikor úgy vélekedett róla, hogy nincsen bírósági igazgatási tapasztalata, mert az történetesen elég sok van neki. A bírálat ellenére együttműködésre törekszik a testülettel.  ''Egyébként azt is tudomásul kellett volna vennem, ha azt mondják, hogy szamárfüleim vannak, mert az ő törvény adta joguk a véleményezés.'' Kitért Polt Péterrel való viszonyára is. Elmondta, sokat tanult a legfőbb ügyésztől, a ''mester-tanítvány viszony az egyetemi évekre visszavezethető.'' Jelezte, nem fogja a jogegységi kérdésekben döntő testület összetételét meghatározni. Az ügyelosztási rendről szólva pedig azt mondta, annak rögzítettnek kell lennie. ''Ezért tartom igazságtalannak, hogy még hivatalba sem léptem, de egyesek már megmondták, hogyan fogok visszaélni.'' - fogalmazott.    Hangsúlyozta: a bíróságok tekintélyére vigyázni kell. Varga Zs. András úgy ítéli meg, utóbbit az veszélyezteti, ha a külső kritikák egy bizonyos szintet meghaladnak. Amennyiben az igazságszolgáltatás nagyon sok kritikát kap, akkor "az emberek szép lassan el fogják hinni, hogy itt valami baj van." Hozzátette, ha a bíróságokat vagy egyes bírákat túl durva minősítés ér, akkor az illető nem válaszolhat abban a hangnemben. Az interjúból az tűnik ki, nem tervez nagy változtatásokat a Kúrián.
"Semmi olyasmit nem látok a Kúrián, amiért nekem elő kellene rántanom a lángpallost, és valamit át kellene szabnom."

- fogalmazott.

A gyöngyösi polgármester felesége is megkapta soron kívül a vakcinát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.27. 15:02

Fotó: Mónus Márton / MTI
Háziorvosa tanácsára oltotta be magát Hiesz György.
Újabb részletekkel szolgál a fideszes média a hevesi városvezető esetéről, aki soron kívül oltatta be magát még január elején. A kormányközeli Mandiner most arról ír, információik szerint a parádi idősotthonban szervezett oltásból maradt vissza oltóanyag, ehhez jutott hozzá a polgármester. Neki egyébként az abasári körzeti orvos, Lénárt András tanácsolta, ha van még oltóanyag, akkor éljen a lehetőséggel. Az ő felesége egy önkormányzati cég, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. ügyvezetője, és állítólag ő is részesült a vakcinából. 
A lap azt írja, úgy tudják, Hiesz György felesége is megkapta a vakcinát.

A Maninder újságírói keresték az érintetteket is. Lénárt András, a Hiesz-család háziorvosa tagadta, hogy ő szólt volna a polgármesternek a lehetőségről. Ugyanakkor azt elismerte, beszélt vele telefonon, és maga javasolta neki, adassa be az oltást. Lénárt egyébként semmi kivetnivalót nem talált Hiesz beoltásában, szerinte mivel a polgármester a helyi védelmi bizottság elnöke is, így nem árt, ha védett a vírussal szemben. A háziorvos egyébként korábban a helyi MSZP-frakcióban politizált és együtt dolgozott Hiesz Györggyel.  A cikk szerint keresték a polgármestert is, de többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült őt utolérni.  

Müller Cecília: Enyhítés csak akkor jöhet, ha több vakcina érkezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.27. 13:17

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos sürgette az eddig még nem „oltakozó” egészségügyi dolgozókat, tegyék meg, mert a kampányidőszak nekik lezárul.
A kormány vizsgálja a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésének a lehetőségét, ám azokat mindenképpen az eddig érkezett oltóanyagokon túl, egyéb más vakcinák érkezéshez kell kötni – jelentette ki Müller Cecília, az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos, miután ismertette a kormányzati tájékoztatóoldal aznap reggeli adatait, újfent kedvezőnek találta azokat, így az aktív fertőzöttek számának csökkenését és a gyógyultak táborának a növekedését. Ugyanakkor megjegyezte, hogy még mindig sok, több mint 3800 embert ápolnak kórházban, akiknél súlyosabban zajlik a betegség, és 255-en még mindig lélegeztetőgépen vannak. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a szerda reggeli adatok alapján az elmúlt 24 órában elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg jellemzően valamilyen alapbetegségben szenvedett. Összességében a tavasz óta meghalt 12 198 ember nem több mint 4 százaléka hunyt el csak a koronavírus miatt, elsősorban tüdőgyulladásban vagy többszervi elégtelenségben. Müller Cecília pozitívan értékelte azt a Népszava által is közölt hírt, amely szerint Magyarországra érkezik az Eli Lilly amerikai gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítménye.
A bamlanivimab nem vakcina. Mint az országos tisztifőorvos kifejtette, az antitestekből, ellenanyagokból álló készítménnyel való kezelés, hasonló a plazmaterápiához. Főként a súlyos betegek állapotának javításához járulhat hozzá ez a passzív immunizációt jelentő készítmény, amellyel „készen” juttatják a szervezetbe az ellenanyagokat, amelyek semlegesíthetik a vírust.

A tisztifőorvos az idei enyhe téllel összefüggésben megjegyezte: sokan küszködnek allergiával, és a mogyoró-, ciprus- és tiszafa-félék már most szórják a pollenjüket. Az allergiásoknak azt javasolja, látogassanak el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapjára, és ott javaslatokat találnak a felsőlégúti tünetek enyhítésére. Ha az érintettekben kétség vetődik fel, hogy nem koronavírusosak-e, akkor a szokásos eljárást javasolja: forduljanak a háziorvoshoz. Müller Cecília felszólította ez egészségügyi dolgozókat:
„Igyekezzenek, mert számukra néhány napon belül lezárul a kampányszerű oltás!”

Mint hozzátette, ezután sokkal intenzívebben oltják majd az idősotthonok és szociális intézmények lakóit, munkatársait. Az elmúlt hetekben eddig 7  Pfizer- és 2 Moderna-szállítmány érkezett, több mint 201 ezer ember beoltására alkalmas vakcinával. Eddig 152 704-en kaptak oltást, közülük 17 772-en már a második adagot is, így utóbbiak 7-10 napon belül teljes védettséget élveznek majd. Számukra – mint egy újságírói kérdésre adott válaszból kiderült – szabálymódosítás készül, hogy az eddig előírtak esetén mentesüljenek a karanténkötelezettség alól. Hiesz György Gyöngyös ellenzéki polgármesterének soron kívüli beoltásával kapcsolatban ugyancsak elhangzott: a városi kórház főigazgatója vizsgálatot rendelt el az ügyben. 
Ehhez kapcsolódva Müller Cecília kifejtette, hogy ha egy adott oltópontra nem megy el valaki az előre bejegyzett oltási időpontra, akkor a jövőben onnan felhívnak egy másik jogosult személyt, akit ilyenkor előbbre sorolnak majd.

Fontos tudni, hogy a mínusz 70-80 fokon tárolt, majd felolvasztott vakcina bontatlan állapotban  2-8 fokon még öt napig felhasználható, de egy felbontott ampullából az oltóanyagot 2-6 órán belül be kell adni. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a tájékoztatón arról beszélt, hogy eddig 5200 orvoshallgató vett részt a járványelleni védekezésben, a pedagógusok és a szociális dolgozók tesztelésében. Továbbá csaknem ezer fiatal segített a kórházakban, valamint 17 757 műszakban 2200 hallgató vett részt mentőszolgálati munkában.    Az államtitkár kiemelte: 
„a diákok a segítségért a járulékmentes fizetés mellett kreditet is kaptak és számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították”.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt a keddi rendőri intézkedésekről, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a tájékoztató oldalon.