Előfizetés

SZDI-kutatás: Simán legyőzné az ellenzék a kormánypártokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 14:00

Fotó: Népszava
Az önálló pártpreferenciák esetében a hat ellenzéki párt összesített támogatottsága mintegy 15 százalékal haladja meg a FIDESZ-KDNP támogatottságát.

Valahol utat tévesztett a FIDESZ

Az önálló pártpreferenciák esetében a hat ellenzéki párt összesített támogatottsága mintegy 15 százalékal haladja meg a FIDESZ-KDNP támogatottságát – osztotta meg lapunkkal a tízezer fős országos reprezentatív felmérésének eredményeit a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI). A kutatás az egyértelmű ellenzéki erőfölényen túl egy olyan adatot is rögzített, ami Orbán Viktor eddigi miniszterelnöki ciklusai alatt nem fordult elő. A választók 63 százaléka szerint a miniszterelnök nem veszi figyelembe a „zemberek” véleményét. Úgy tűnik, hogy a kormánypárti botrányok (Borkai-, Szájer-ügy, FIDESZ- KDNP-s országgyűlési képviselők elleni vádemelések), a COVID19 járvány elleni gazdaságvédelmi intézkedések alig-alig érezhető hatása, az azt kísérő korrupciós látszat, az uniós vétó körüli hercehurca megtépázták a miniszterelnök nimbuszát. A járvány egészségügyi kezelése, az oltások körüli szerencsétlenkedés nem csak a kormánypárt támogatottságát csökkentették, hanem az abba „beleálló” Orbán Viktor hitelét is kikezdték. Nem lehet véletlen, hogy a kormányhoz közelálló kutatóintézet utoljára 2020. júliusában publikált a miniszterelnök népszerűségére vonatkozó adatot. Legkevésbé a 18-39 éves korosztály szerint nem veszi figyelembe az emberek véleményét miniszterelnök, nem véletlen tehát a 25 év alattiak SZJA mentességének ígérete. A felsőfokú végzettségűek több mint háromnegyede gondolja véleményét mellőzöttnek, míg a legkevésbé a budapestiek érzik magukénak a miniszterelnök álláspontját. Leginkább a községekben lakók gondolják úgy, hogy Orbán álláspontja fedi az övékét. A FIDESZ-KDNP szavazók egytizede szerint a miniszterelnök nem figyel az ő álláspontjára, 15 százalék pedig hármast adott, amely valójában a kételkedést jelenti. Vagyis 4 kormánypárti szavazóból egy már nem, vagy kevésbé tud azonosulni Orbánnal.

A kormányváltásról

A felmérésből kiderült, a lakosság 53 százaléka véli úgy, hogy demokratikus választáson leváltható a jelenlegi kormány. Óriási felelősséget ró azonban a politikusokra, hogy a lakosság 47 százalékának álláspontja szerint, nem váltható le demokratikus választáson a FIDESZ-KDNP. Leginkább a községekben élők körében erős ez a vélemény. Reményt ad az az adat, amely szerint a kormánypárti szavazók 30 százaléka osztja az ellenzéki szavazók 70 százalékának álláspontját: demokratikus választáson leváltható a jelenlegi kormánypárt. Az ország érdeke, hogy ne mindkét tábor militánsai döntsenek ebben a kérdésben.  A szavazópolgárok 51 százaléka már az ellenzéki pártok szövetségének győzelmét várja. A férfi szavazók, a felsőfokú végzettségűek és a budapestiek tartják lényegesen esélyesebbnek az ellenzéki szövetséget. A kormánypárti támogatók 12 százaléka szerint is győzelmi esélye van az ellenzéki szövetségnek.

Nő az esély és a remény

Hosszú utat kell bejárniuk azonban az ellenzéki szövetség pártjainak ahhoz, hogy bizonyítsák, alkalmas közösségük az ország ügyeinek vitelére. Az SZDI kutatásának eredményei szerint a bizalom megvan irántuk, a reményt felkeltették, - bizonyítja ezt az ellenzéki lista egyre növekvő támogatása -, és a többség (51 százalék) már most is úgy véli, hogy alkalmasak az ország ügyeinek vitelére. A férfiak, a 60 év felettiek, a felsőfokú végzettségűek, a budapestiek és a megyeszékhelyen élők bíznak leginkább a szövetséget kötött ellenzéki pártok kormányzóképességében. Legkevésbé a községben lakók szerint alkalmasak az ellenzéki pártok a közös kormányzásra, ennek ellenére itt is 44 százalékos a kormányzati alkalmasságuk iránti bizalom. A FIDESZ-KDNP szavazók 13 százaléka is alkalmasnak tartja az ellenzéki koalíciót az ország ügyeinek intézésére. Az ellenzéki pártok már megállapodtak abban, hogy közösen állítanak miniszterelnök-jelöltet, közös programmal indulnak a választáson továbbá minden országgyűlési választókerületben közös jelöltet állítanak. A választók - ezt a közös lista említett egyre növekvő támogatottsága bizonyítja – ezt a vállalást elhitték és támogatják az elhatározást. Nem támogatják azonban a szövetségből kilógó pártmegnyilvánulásokat. Meglepő módon a választópolgárok 82 százaléka a jelenleginél szorosabb együttműködést tartana kívánatosnak az ellenzéki pártok között. Különösen figyelemreméltó, hogy az ellenzéki pártok listájára szavazók 89 százaléka gondolja így. Történelmi esély kínálkozik a NER rendszerével szembenállók szerint. Akik nem értik meg ezt az üzenetet – ahogy az elmúlt évtized erre számtalan példát mutatott - örökre eltűnnek a politikából.

Transparency International: Magyarország továbbra is az Unió egyik legkorruptabb tagállama

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 13:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A világ 180 országát vizsgáló felmérés szerint korrupció tekintetében a 69. helyen állunk holtversenyben Bulgáriával és Romániával. A visegrádi országok mind lehagytak minket.
Magyarország képtelen kitörni a korrupció csapdájából, sőt, az Európai Unión belül immár Romániával és Bulgáriával az utolsó helyen osztozik – írta a Népszavához eljuttatott csütörtöki közleményében – a Transparency International (TI) Magyarország. Azt, hogy hazánk továbbra is az EU egyik legkorruptabb tagállama, a TI Berlinben működő központjának elemzése támasztja alá. A civil szervezet idén 26. alkalommal készítette el a világ legátfogóbb korrupciós felmérését, a Korrupció Érzékelési Indexet (Corruption Perceptions Index – CPI).
„A korrupciós helyzetet súlyosbítja, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány keveset fordított szociális válságkezelésre, miközben a járványt számos esetben használta ürügyként a jogállami kulisszák lebontására, valamint a kormányközeli oligarchák kistafírozására”

– hangsúlyozta a TI Magyarország. A legfrissebb CPI-eredmények szerint hazánk a megelőző évhez hasonlóan tavaly is 44 pontot szerzett, és ezzel a 180 országot vizsgáló felmérés 69. helyén végzett, holtversenyben Bulgáriával és Romániával. (0 pont= leginkább korrupt ország; 100 pont=korrupcióval legkevésbé fertőzött ország) Magyarország ezzel az eredménnyel éppen hogy csak felülmúlta a 43 pontos globális átlagot.
Miközben Magyarország világviszonylatban közepesen korruptnak tekinthető, pontszáma jelentősen elmarad a közvetlen régiós versenytársainknak tekinthető V4 csoport többi országától: Szlovákia 5, Csehország 10, míg Lengyelország 12 ponttal kapott jobb értékelést.

Ugyanakkor a visegrádi országok közötti különbség csökkent, mivel a stagnáló magyar pontszám kivételével az országcsoport minden tagjának értékelése romlott a tavalyihoz képest.    A Transparency International berlini központja az adatokat elemezve rámutatott: a vizsgált országok többségében az elmúlt évtizedben nem javult a korrupciós helyzet, az országok kétharmada továbbra is 50 pont alatt teljesít a 0-100-ig tartó skálán. Delia Ferreira Rubio, a Transparency International globális elnöke úgy fogalmazott:
„a COVID-19 okozta krízis nem csak egészségügyi és gazdasági válságot jelent, hanem egyben korrupciós válságot is. Utóbbit eddig nem sikerült kezelnünk.”

A jogállamisági teljesítmény vonatkozásában a TI jelentése megállapítja: a koronavírusjárvány kitörése és az ebből fakadó kihívásokra adott állami reakciók felgyorsították a demokratikus kulisszák lebontását. Ebbe a sorba illeszkedik a rendeleti kormányzás bevezetése, amely különösen széles mozgásteret biztosított a végrehajtó hatalomnak.
„Szintén ebben a körben említendő az önkormányzatok egyes hatásköreinek és bevételeik nem csekély részének az elvonása, beleértve a különleges gazdasági övezetek kialakítását, valamint a helyhatóságok legfontosabb szabadon felhasználható forrásainak, így például a gépjárműadónak, valamint a helyi iparűzési adónak a megsarcolását”

– húzták alá. Megjegyezték azt is, hogy a közérdekű-adatigénylések megválaszolási határidejének 15-ről 45 napra emelésével, valamint az alaptörvény kilencedik, a közpénz fogalmát újradefiniáló módosításával a kormány jelentősen szűkítette a közérdekű adatok nyilvánosságát a járvány ürügyén Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója szerint „továbbra is tombol a haveri államkapitalizmus: a kormány a járványt láthatóan ürügyként használja annak érdekében, hogy még inkább helyzetbe hozza a haveri köröket”.
Martin József, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója
Fotó: Transparency International Magyarország
Konkrét példákként a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) támogatásainak elosztását, a lélegeztetőgépek és tesztek túlárazását, a Mathias Corvinus Collegiumnak juttatott közvagyon magánvagyonná alakítását, valamint a pandémia alatt a sport- és egyházi támogatásoknak az egészségügyi kiadásokat felülmúló volumenét említik.

A TI felhívja a figyelmet arra is: Magyarország 2021 és 2027 között  minden eddiginél több uniós forrást fog kapni, csaknem 40,6 milliárd eurót, szemben az elmúlt időszak 32,1 milliárd eurós összegével. Ezért különösen fontos, hogy hazánk a most kezdődött támogatási ciklusban hatékonyabban használja fel az EU-pénzeket.

Jachtparkoló Szijjártónak - Gyámhivatali eljárással torolja meg rendőrség a Momentum akcióját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 12:20

Fotó: Facebook/TizenX
Az ellenzéki párt aktivistái tavaly nyáron a Külügyminisztérium épülete előtt avattak szimbolikus parkolóhelyet a luxusjachtnak, aminek fedélzetén a miniszter ringatózott.
Súlyos szankcióval torolná meg a rendőrség, hogy a Momentum fiatal aktivistái jachtparkolót hoztak létre Szijjártó Péter számára – szúrta ki a Magyar Hang. A cikk szerint a párt a Facebook-oldalán idézte fel, hogy tavaly nyáron a Külügyminisztérium épülete előtt avattak szimbolikus parkolóhelyet annak a Lady MRD luxusjachtnak, aminek fedélzetén a miniszter ringatózott. (Szijjártó Péter hajózgatásáról Szijj László jachtján itt írtunk bővebben.)   A párt állítása szerint tettük nem maradt megtorlás nélkül, egy friss ropogós határozatot kaptak ugyanis kézhez a rendőrségtől, miszerint az akkor eljárás alá vontakat figyelmeztetésben részesítik, a fiatalkorú elkövetőkkel kapcsolatban pedig kezdeményezték a gyámhivatali védelembe helyezésüket. "Ez minden jogalapot nélkülöz, a szükséges lépéseket megtesszük!" - közölte a párt.