Előfizetés

Zöld utat adott az AstraZeneca vakcinájának az uniós gyógyszerhatóság

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.29. 17:41

Fotó: BEN STANSALL / AFP
Az uniós forgalmazást az ajánlást követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta pénteken az Európai Unióban az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot, beadását 18 éves kor felett ajánlja

– írja az MTI.

Ez a harmadik vakcina, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen. Az amszterdami székhelyű EMA 2020. december 21-én ajánlotta forgalmazásra a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, amelyet karácsony óta alkalmaznak az uniós tagállamokban. Másodikként a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát ajánlotta alkalmazásra január 6-án. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

Hatvanhat százalékos hatékonyságot mutat a Johnson and Johnson egydózisú vakcinája

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.29. 16:55

Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
85 százalékos védelmet nyújtott a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen az Egyesült Államokban és hét másik országban végzett teszteken.
Jelentős védelmet nyújt az új típusú koronavírus ellen a Johnson and Johnson egydózisú oltása; az amerikai multinacionális egészségügyi vállalat pénteki tájékoztatása szerint
a vakcina összességében 66 százalékos védelmet nyújtott a Covid-19 betegség mérsékelt és súlyos formái és 85 százalékost a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen az Egyesült Államokban és hét másik országban végzett teszteken.

A klinikai kísérletekben csaknem 44 ezer önkéntes vett részt, a védelem a Covid-19-betegség mérsékelt és súlyos formái ellen 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, 66 százalékos Latin-Amerikában és 57 százalékos Dél-Afrikában. Az egyaránt két adagban alkalmazásra kerülő Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcina hatékonysága mintegy 95 százalékos volt a kísérletek során a tünetes megbetegedések megakadályozásában.

Pokolgép robbant Izrael indiai nagykövetsége közelében

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.29. 16:14

Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP
Egy kisebb, házilagosan készített robbanószerkezet lépett működésbe.
Kisebb pokolgép robbant Izrael újdelhi nagykövetsége közelében pénteken – jelentette be egy rendőrségi szóvivő, aki szerint házilagosan készített robbanószerkezet lépett működésbe. A detonáció miatt betörtek három, a közelben parkoló gépkocsi ablakai – közölte a delhi rendőrség közleményben. A nyomozás elsődleges eredményei szerint „ártalmas szenzációkeltési kísérlet történt”. Áldozatokról egyelőre nem tudni. A pokolgép közép-európai idő szerint fél tizenegykor lépett működésbe, amikor Ram Nath Kovind indiai elnök és Narendra Modi miniszterelnök egy katonai díszszemlén vett részt egy kilométernyire a detonáció helyszínétől.