Előfizetés

Idegen toll

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.01.30. 14:30

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Érdekesen indult Szijjártó Péter moszkvai tárgyalása Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
Bizonyára rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter január 22-én Moszkvában, de a Szergej Lavrovval tartott találkozója nem csak erről lesz emlékezetes. Az alábbi videón a magyar delegáció érkezésekor az orosz külügyminiszter angolul odaszól vendégének, hogy mondjanak néhány mondatot „a kameráknak”. A Szijjártóval érkező tolmács ekkor laza mozdulattal kivesz egy tollat az asztal közepén álló tartóból és táskájába dugja, mire Lavrov somolyogva oroszul megjegyzi a mellette ülőnek: „Rögtön lopják a tollat.” Az incidensnek ezzel vége is van, a magyarok szemlátomást nem észlelték a lebukást, pedig Szijjártó régebben azt mondta, hogy tanul oroszul. Azt viszont csak találgatni lehet, hogy az orosz külügyminisztérium Facebook oldalára miért került fel a vendégekre nézve kevéssé hízelgő részlet. Vagy ők sem vették észre, mit mond Lavrov a találkozó elején, vagy észrevették, de nem bánták, hogy odabökhetnek a civilizálatlan magyaroknak.  
Mellesleg nem ez a diplomáciatörténet leghíresebb toll-lopása, mert azt Václav Klaus cseh államfő követte el, még 2011-ben. Chilében, amíg vendéglátója méltatta találkozójukat, a kamerák kereszttüzében megszemlélte az elé kitett tollat, jobb kezével az asztal alá rejtette, ott áttette a bal kezébe és zsebre vágta.
Itt pedig egy pakisztáni diplomata cseni el a kuvaiti küldöttség egyik tagjának az asztalon felejtett tárcáját.  

Reagált a KKM

A magyar delegációval kiutazó tolmács hölgy természetesen nem tett el semmilyen tollat. Mindössze annyi történt, hogy a tárgyalás elején előbb egy tollért nyúlt, majd pedig megigazította a széken lévő táskáját. A két külügyminiszter rendkívül jó személyes viszonyt ápol, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezért tett vicces megjegyzést a tárgyalás elején. 

Olaszországban hétfőtől újraindul a vendéglátás és kinyitnak a múzeumok

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.30. 13:41

Fotó: Riccardo Fabi / NurPhoto via AFP
Február elsejétől Olaszország egész területén feloldják a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, ami többek között azt jelenti, hogy újraindul a vendéglátás és újranyitnak a múzeumok, például a novembertől lezárt Vatikáni Múzeum és a Colosseum is.
Az ország egyetlen régiója sem marad "vörös", vagyis kiemelten veszélyes, teljesen lezárt zónában. A húsz olasz tartományból tizenöt a mérsékelten járványveszélyes "sárga" fokozatba kerül át. Közöttük szerepel a két legnépesebb régió, vagyis a tízmilliós Lombardia, Milánó városával, valamint a majdnem hatmillió lakosú Lazio, a főváros Rómával. Az enyhítés értelmében ismét engedélyezik a vendéglátás működését napközben: újranyitnak a hónapok óta kizárólag elvitelre dolgozó bárok, kávéházak, éttermek, és este hat óráig fogadhatják a vendégeket a megfelelő biztonsági távolság betartásával. Hétközben újranyitnak a bevásárlóközpontok, hétvégén azonban továbbra is zárva kell tartsanak. Engedélyezett a városok, települések közötti közlekedés is az egyes régiókon belül. Újranyitják kapuikat az olasz múzeumok, amelyek hétfőtől péntekig előzetes foglalással látogathatók. Február elsejétől nyit a Vatikáni Múzeum és a római Colosseum, és ismét látogathatók lesznek a pompeji ásatások is. Az országos korlátozások között fennmarad az éjszakai kijárási tilalom, este tíztől reggel hat óráig. A rokonok, ismerősök látogatása továbbra is csak naponta egyszer engedélyezett úgy, hogy az egy háztartásban élőkhöz két felnőtt csatlakozik. Február közepéig még tilos a tartományok közötti közlekedés, hacsak nem munkavégzés vagy más súlyos indok miatt történik. Egyelőre zárva maradnak a sípályák. "Narancssárga", azaz közepesen járványveszélyes zóna marad az északi Bolzano térsége, a középolasz Umbria és a déli Puglia, Szicília, Szardínia. A november első hetétől alkalmazott szigorú korlátozások oldását az olasz egészségügyi hatóságok szerint a javuló járványadatok teszik lehetővé. A napi esetszám továbbra is 15 ezer körüli, az elhunytak száma túllépte a 87 ezret, de a hivatalos számok a kórházak telítettségének enyhülését mutatják. Olaszországban tavaly január 31-én vezették be az egészségügyi vészhelyzetet, amely azóta is érvényben van.

Összecsaptak a rendőrökkel Varsóban az abortusz szigorítása ellen tüntetők

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.30. 13:15

Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP or licensors
Hat embert őrizetbe vettek péntek éjjel a terhességmegszakítás feltételeinek szigorítása ellen tartott újabb lengyelországi tüntetéseken, miután a tiltakozók több helyen összecsaptak a rendfenntartókkal - közölte a rendőrség szombaton.
Két, az összetűzésekben megsebesült rendőrt kórházba kellett szállítani - tette hozzá a rendőrség. Varsóban és Lengyelország néhány más nagyvárosában péntek este már a harmadik egymást követő napon vonult az utcára több ezer ember, hogy tiltakozzon az abortusz szinte teljes tilalma ellen. Varsóban a tüntetők a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőjének, Jaroslaw Kaczynskinak a szigorúan őrzött házához vonultak, ott ért véget a megmozdulás péntek éjfél körül. Lengyelországban szerdán lépett hatályba az az októberi alkotmánybírósági döntés, amely szerint nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén megengedő előírás. Az alkotmánybírósági döntés aznap esti közzététele és hatályba lépése óta tartanak az újabb tüntetések Varsóban és más lengyel nagyvárosokban. Az alkotmánybíróság által elvetett előírás annak a három kivételnek volt az egyike, amelynek megléte esetén az 1993 óta Lengyelországban érvényes abortusztörvény engedélyezte a terhességmegszakítást. A művi abortusz mostantól csak akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény - nemi erőszak vagy vérfertőzés - következménye. A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől.