Szijjártó Péter;Szergej Lavrov;

2021-01-30 14:30:23

Idegen toll

Érdekesen indult Szijjártó Péter moszkvai tárgyalása Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Bizonyára rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter január 22-én Moszkvában, de a Szergej Lavrovval tartott találkozója nem csak erről lesz emlékezetes. Az alábbi videón a magyar delegáció érkezésekor az orosz külügyminiszter angolul odaszól vendégének, hogy mondjanak néhány mondatot „a kameráknak”. A Szijjártóval érkező tolmács ekkor laza mozdulattal kivesz egy tollat az asztal közepén álló tartóból és táskájába dugja, mire Lavrov somolyogva oroszul megjegyzi a mellette ülőnek: „Rögtön lopják a tollat.”

Az incidensnek ezzel vége is van, a magyarok szemlátomást nem észlelték a lebukást, pedig Szijjártó régebben azt mondta, hogy tanul oroszul. Azt viszont csak találgatni lehet, hogy az orosz külügyminisztérium Facebook oldalára miért került fel a vendégekre nézve kevéssé hízelgő részlet. Vagy ők sem vették észre, mit mond Lavrov a találkozó elején, vagy észrevették, de nem bánták, hogy odabökhetnek a civilizálatlan magyaroknak.  

Mellesleg nem ez a diplomáciatörténet leghíresebb toll-lopása, mert azt Václav Klaus cseh államfő követte el, még 2011-ben. Chilében, amíg vendéglátója méltatta találkozójukat, a kamerák kereszttüzében megszemlélte az elé kitett tollat, jobb kezével az asztal alá rejtette, ott áttette a bal kezébe és zsebre vágta.

Itt pedig egy pakisztáni diplomata cseni el a kuvaiti küldöttség egyik tagjának az asztalon felejtett tárcáját.