Előfizetés

Megfenyegették Müller Cecíliát, azért kísérgetik testőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.30. 18:52

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Csak a tényt ismerték el az illetékesek, a védelmi intézkedések részleteiről a rendőrség is hallgat.
A járvány elleni védekezés vezetője fenyegetést kapott, ezért a hatóságok biztosítják a védelmét – közölte a Telex kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont azután, hogy pénteken a Népszava is megírta: testőröket rendeltek ki Müller Cecília mellé. Az alaphírt közlő 24.hu-val a Belügyminisztérium még szűkszavúan csak annyit közölt:
„A rendelkezésre álló információk indokolttá tették az országos tisztifőorvos ideiglenes védelmének elrendelését”

A portál azután kereste meg a tárcát, hogy egyik olvasójuk egy Skoda Superbből kiszálló testőrökkel látta Müller Cecíliát. Védelmét – a lap informátora szerint –a készenléti rendőrök biztosítják. Müller Cecília hasonlóan magas színvonalú védelmet kaphat a rendelet szerint, mint a miniszterelnök, a miniszterek, a diplomaták vagy a nemzetközileg védett személyek. Ugyanakkor a Telex-nek olyan információi vannak, hogy a szakember védelmét már tavaly december elején elrendelték, sőt nagyvenyimi házát bekamerázták, és a településen pedig állandó rendőri jelenlétet rendeltek el. Az ezekkel kapcsolatos kérdésekre azonban nem érkezett válasz.

Ellenzéki terv: programvita tavaszra, egyetemi autonómia 2022-re

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.30. 18:00

Fotó: Facebook/Párbeszéd
A hat párt valódi segítséget követel a kormánytól a járvány miatt bajba jutott százezreknek.
A kormányzati válságkezelés kudarca miatt az emberek most valódi válaszokra és közös megoldásokra várnak, ezért az ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy tavasszal a közös programot társadalmi vitára bocsátják – derült ki a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP szombati nyilatkozatából.  A Karácsony Gergely az ellenzék ötödik szombati találkozója után Facebook-oldalán azt írta:
„Újabb lépés a közös cél felé, együtt!”

  A főpolgármester által megosztott dokumentum leszögezte:
„A kormány válságkezelése megbukott, mert miközben ezermilliárdokat szórtak el felesleges célokra, több százezer, önhibáján kívül bajba jutott embert hagytak cserben.”

Az ellenzék valódi segítségnyújtást szorgalmaz. – Emelje meg az álláskeresési járadék összegét és hosszabbítsa meg az időtartamát, emelje száz százalékra a táppénzét azoknak, akik koronavírus-fertőzés miatt esnek ki a munkából. Adjon legalább hetven százalékos bérpótlékot minden olyan szektorban, ahol a vállalkozások bevétele jelentősen csökkent, fizesse ki a szociális dolgozóknak az ötszázezer forintos bérkiegészítést. Továbbá teljes egészében kompenzálja az önkormányzatokat a helyi iparűzési adó elvonása miatt – sorolták az elmúlt hónapokban megismert követeléseket. Azt is leszögezték, hogy kiállnak a kormány által össztűz alá vett vidéki tudományegyetemek s minden más felsőoktatási intézmény autonómiája mellett, és elítélik a felsőoktatási intézmények közalapítványi fenntartásba adását, a szerintük „egyfajta árnyékállam létrehozását”.
„2022-ben a kormányváltást követően visszaadjuk az egyetemek és főiskolák autonómiáját, valamint garantáljuk a kormányzattól és a pártpolitikától mentes működésüket”

– ígéri az ellenzék.

Lemondott Szegeden az egyetemi többségre fittyet hányó fideszes professzor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.30. 16:10

Fotó: Shutterstock
A Doktori Tanács, egyben a kormánypárt helyi alelnöke az eddigi eljárást kárhoztatva szavazott a modellváltásra.
Lemondott Pál József professzor a Szegedi Tudományegyetem bölcsészeinek Doktori Tanácsának elnöke – értesült a hvg.hu. Mint írták, Pál, aki jelenleg is a Fidesz szegedi szervezetének alelnöke, és az első Orbán-kormányban állami posztot is betöltött, szembement a többséggel, amikor támogatta egyeteme alapítványi átalakulását.
A modellváltásról hozott pénteki szenátusi döntést megelőzően a tanácstagok pont ezzel ellentétes véleményen voltak. A professzor a lemondásáról még pénteken tájékoztathatta a Doktori Tanács tagjait, s hozzá hasonlóan még öten szavaztak másként, mint ahogy azt a mögöttük állók kinyilvánították.

A szenátusi ülést élőben követők a hvg.hu-nak arról számoltak be, hogy Pál József már a szenátusi ülés vitájában megkérdőjelezte a kötött szavazás létjogosultságát. Utóbbi eljárásról csütörtökön született határozat, amikor több dékán a kari tanácson megszavaztatta az egyetemi polgárokat a modellváltásról azzal, hogy a karon kialakított közös álláspontot fogja képviselni a szenátusi ülésen. Pál József a dékánnak szóló, a lemondását indokló pénteki levelében azt írta:
„Sokkal több előnnyel jár számunkra, ha kihasználjuk a most kínálkozó hatalmas lehetőséget, amely a szenátus mai döntésével végül is reálissá válhat, mintha nem élünk vele. (...) A kötött mandátum a képviselők kiskorúsítását jelenti, feleslegessé teszi mások véleményének komolyan vételét”.

Amint a Népszava megírta, pénteken a Szegedi Tudományegyetem  mellett a Pécsi Tudományegyetem szenátusa is megszavazta intézményeik modellváltását – amit néhány hete a kormányzat „ajánlott fel” nekik. A közeljövőben alapítványi fenntartásra térhetnek át, és nemrég ugyanígy döntött a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, illetve a Semmelweis Egyetem vezetése is. Ezzel 15-re emelkedik azoknak a felsőoktatási intézményeknek a száma, amelyeket az állam helyett vagyonkezelő alapítványok tartanak majd fenn.