Előfizetés

Minden képviselő bevallotta, hogy mije van

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.31. 14:38

Fotó: Népszava
Az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók saját vagyonnyilatkozata nyilvános, és február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján.
A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a 198 országgyűlési képviselő, a nemzetiségi képviselő és a 12 nemzetiségi szószóló leadta saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát. Az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók saját vagyonnyilatkozata nyilvános, és február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján a képviselő, illetve a szószóló neve alatt. A vonatkozó törvények szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének szintén eleget tett az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei, a versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke és tagjai, a legfőbb ügyész, helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei és a Monetáris Tanács tagjai, valamint a felügyelő bizottság tagjai, a médiatanács elnöke és tagjai - tájékoztatott Hargitai János. Jelezte: a tisztségviselők saját vagyonnyilatkozata nyilvános, és szintén február 1-től megtekinthető az Országgyűlés honlapján a tisztségviselő neve alatt.

Néhány százan tüntettek a Hősök terén az üzletek tömeges nyitásáért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.31. 13:47

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Miközben a szónokok beszéltek, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet.
Pár száz ember jelent meg a Hősök terén azon a tüntetésen, amelyet Tüntetés az életért és a szabadságért címmel hirdettek meg vasárnap délre. A Telex tudósítása szerint a pártok közül csak a korlátozások lazítása mellett kampányoló Mi Hazánk jelent meg hivatalosan. A felszólalók a vendéglátósok, illetve a fiatalok érdekében demonstráltak, akik hónapok óta be vannak zárva, emellett a járványügyi korlátozásokat bírálták, kevesellve a bértámogatást, de sokallva annak adótartalmát, és a tömeges üzletnyitás mellett érveltek. Ecsényi Áron, a tüntetés főszervezője, a Le az Adók 75%-ával nevű libertárius törpepárt elnöke arról beszélt, hogy kommunisták a kormány intézkedései, amelyek sikerességét semmi sem igazolja.
A portál közvetítése szerint miközben szónokok beszéltek, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet. 
A hvg.hu pedig arról számolt be, hogy a rendőrök a maszkviselési szabályok betartását is ellenőrizték, és arról kérdezték az embereket, hogy miért vannak a helyszínen.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az e heti Kormányinfón jelentette be, hogy eddig mindössze 7 milliárd forintot utaltak ki az ágazat bértámogatásból, miközben a tárcavezető 27 milliárdos igényről beszélt. A korlátozások miatt nehéz helyzetbe került ágazatok – vendéglátás, idegenforgalom, szabadidős tevékenységek – dolgozóinak bérét felerészben átvállalja az állam, a járulékokat pedig nem kell befizetni, azonban mostanra a kormány által közölt adatokból is kiderült, hogy komoly gondok vannak ezek kifizetésével. Az éttermek ugyan tudnak némi bevételre szert tenni az ételek házhozszállításából, a kocsmák számára azonban ez nem igazán járható út, de a mozik, a fitnesztermek vagy a színházak, cirkuszok is nagyon nehéz helyzetben vannak. Egy nagykanizsai presszó tulajdonosa be is jelentette: február 1-jén helyben fogyasztásra is kinyit, példáját pedig többen is követnék. A kormány azonban az idő előtt kinyitó üzleteknek komoly szankciókat ígért. Pénteken meg is jelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely alapján első alkalommal hat hónapra, másodjára már egy évre bezárathatja „ideiglenesen” a vendéglátóhelyet a rendőrség, ha annak üzemeltetője megszegné a koronavírus-járvány miatt meghosszabbított veszélyhelyzet védelmi intézkedéseit. Ráadásul az üzemeltetőt a bezáratás időtartamára el is tiltják „a vendéglátó tevékenység végzésétől”.

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.31. 11:57

Fotó: Shutterstock
Hétfő délutántól kisebb valószínűséggel számíthatunk csapadékra.
Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra, mivel délen helyenként ónos eső is eshet. Eszerint vasárnap az intenzívebb csapadék zónája tovább szorul dél felé, a déli, délkeleti határvidéken vegyes csapadékforma (havas eső, ónos eső) is előfordul. Estig további maximum 5 centiméter olvadozó, vizes, tapadó hó várható, főleg a Dél-Dunántúlon. Az erősödő északkeleti szél a Bakonyban, Dél-Dunántúlon helyenként hordhatja a havat. Az esti órákban délen, délkeleten továbbra is kedvezőek maradnak a feltételek ónos eső kialakulásához (elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád), majd hajnaltól már északabbra is (Békés majd Hajdú-Bihar) kialakulhat ónos eső. A csapadék hétfőn a délelőtti órákban ezeken a tájakon is fokozatosan havas esőbe, majd hóba vált át (legfeljebb 2 cm). Hétfő délutántól csökken a csapadékhajlam.