Előfizetés

Néhány százan tüntettek a Hősök terén az üzletek tömeges nyitásáért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.31. 13:47

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Miközben a szónokok beszéltek, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet.
Pár száz ember jelent meg a Hősök terén azon a tüntetésen, amelyet Tüntetés az életért és a szabadságért címmel hirdettek meg vasárnap délre. A Telex tudósítása szerint a pártok közül csak a korlátozások lazítása mellett kampányoló Mi Hazánk jelent meg hivatalosan. A felszólalók a vendéglátósok, illetve a fiatalok érdekében demonstráltak, akik hónapok óta be vannak zárva, emellett a járványügyi korlátozásokat bírálták, kevesellve a bértámogatást, de sokallva annak adótartalmát, és a tömeges üzletnyitás mellett érveltek. Ecsényi Áron, a tüntetés főszervezője, a Le az Adók 75%-ával nevű libertárius törpepárt elnöke arról beszélt, hogy kommunisták a kormány intézkedései, amelyek sikerességét semmi sem igazolja.
A portál közvetítése szerint miközben szónokok beszéltek, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet. 
A hvg.hu pedig arról számolt be, hogy a rendőrök a maszkviselési szabályok betartását is ellenőrizték, és arról kérdezték az embereket, hogy miért vannak a helyszínen.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az e heti Kormányinfón jelentette be, hogy eddig mindössze 7 milliárd forintot utaltak ki az ágazat bértámogatásból, miközben a tárcavezető 27 milliárdos igényről beszélt. A korlátozások miatt nehéz helyzetbe került ágazatok – vendéglátás, idegenforgalom, szabadidős tevékenységek – dolgozóinak bérét felerészben átvállalja az állam, a járulékokat pedig nem kell befizetni, azonban mostanra a kormány által közölt adatokból is kiderült, hogy komoly gondok vannak ezek kifizetésével. Az éttermek ugyan tudnak némi bevételre szert tenni az ételek házhozszállításából, a kocsmák számára azonban ez nem igazán járható út, de a mozik, a fitnesztermek vagy a színházak, cirkuszok is nagyon nehéz helyzetben vannak. Egy nagykanizsai presszó tulajdonosa be is jelentette: február 1-jén helyben fogyasztásra is kinyit, példáját pedig többen is követnék. A kormány azonban az idő előtt kinyitó üzleteknek komoly szankciókat ígért. Pénteken meg is jelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely alapján első alkalommal hat hónapra, másodjára már egy évre bezárathatja „ideiglenesen” a vendéglátóhelyet a rendőrség, ha annak üzemeltetője megszegné a koronavírus-járvány miatt meghosszabbított veszélyhelyzet védelmi intézkedéseit. Ráadásul az üzemeltetőt a bezáratás időtartamára el is tiltják „a vendéglátó tevékenység végzésétől”.

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.31. 11:57

Fotó: Shutterstock
Hétfő délutántól kisebb valószínűséggel számíthatunk csapadékra.
Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra, mivel délen helyenként ónos eső is eshet. Eszerint vasárnap az intenzívebb csapadék zónája tovább szorul dél felé, a déli, délkeleti határvidéken vegyes csapadékforma (havas eső, ónos eső) is előfordul. Estig további maximum 5 centiméter olvadozó, vizes, tapadó hó várható, főleg a Dél-Dunántúlon. Az erősödő északkeleti szél a Bakonyban, Dél-Dunántúlon helyenként hordhatja a havat. Az esti órákban délen, délkeleten továbbra is kedvezőek maradnak a feltételek ónos eső kialakulásához (elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád), majd hajnaltól már északabbra is (Békés majd Hajdú-Bihar) kialakulhat ónos eső. A csapadék hétfőn a délelőtti órákban ezeken a tájakon is fokozatosan havas esőbe, majd hóba vált át (legfeljebb 2 cm). Hétfő délutántól csökken a csapadékhajlam.  

Márciustól minden budapesti középiskolás beleszólhat a fővárosi döntéshozatalba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.31. 11:18

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyelőre a rendelet tervezetének véleményezése zajlik.
Március 1-jétől már minden 14 éven felüli budapesti polgár formálhatja a Fővárosi Közgyűlés napirendjét. Ehhez csupán az kell, hogy a kezdeményezést 60 napon belül 10 ezer lakos támogassa – közölte Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester arról számolt be, hogy kinyitják a fővárosi döntéshozatalt a budapestieknek.
– Kezdeményezést benyújtani vagy ahhoz csatlakozni online, ügyfélkapus azonosítást követően, vagy a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán személyesen lehet majd. Az eljárás Magyarországon egyedülálló, a tizennégy év feletti korhatár pedig 55 ezer budapesti középiskolás előtt nyitja meg a közéletben való részvétel lehetőségét

– írta Karácsony Gergely.

A főváros honlapján korábban azt írták, hogy így majd bármely tizennégy év feletti budapesti javasolhatja, hogy egy adott témát tárgyaljon meg a Fővárosi Közgyűlés. Ha hatvan nap alatt legalább tízezer budapesti támogatja a kezdeményezést, a Közgyűlés köteles a javaslatról tárgyalni, és az ülésre meg kell hívni a kezdeményezőt, aki ott felszólalhat. Ha tízezer támogató nem gyűlik össze hatvan nap alatt, de legalább ezer igen, akkor a főpolgármester, a főpolgármester-helyettes vagy a téma felelőse folytat egyeztetést a kezdeményezővel. Az oldalon közzétették a részletszabályokról szóló rendelet tervezetét, amelyre 2021. február 7-ig várják a véleményeket. 2021. február 3-án 16:30-tól online egyeztetést tartanak a tervezetről.