évértékelő;Orbán Viktor;

2021-02-03 06:40:00

Online nem elég hatásos a miniszterelnöki évértékelő

Lapunk információi szerint a kormányfő stábja még mérlegeli, hogy ilyen körülmények között érdemes-e megtartani a beszédet.

Várhatóan pénteken dől el, hogy a járványhelyzet ellenére idén is tart-e évértékelőt Orbán Viktor kormányfő - értesült a Népszava. A miniszterelnök első megválasztása óta minden évben beszédet mond a Fidesz–KDNP vezetése és a kormánypártokhoz tartozó holdudvar előtt, idén azonban a korlátozások miatt csak online tudna szólni a táborához. (Az évértékelőt hagyományosan a parlament tavaszi ülésszaka előtt tartják, idén ez február 15-re esik.) Lapunk információi szerint a kormányfő stábja még mérlegeli, hogy ilyen körülmények között érdemes-e megtartani a beszédet.

- Online nem szól akkorát, kevesebb figyelmet kapna, ez pedig leértékelhetné az egész esemény jelentőségét – fogalmazott egy forrásunk. Ugyanakkor várhatóan március 15-én sem lehet majd politikai demonstrációkat tartani, így eleve kevés olyan alkalom lesz, amikor a miniszterelnök a napi aktualitáson túli üzeneteket is eljuttathatja a nyilvánossághoz.

További problémát okoznak a tartalmi kérdések: tavaly valóságos győzelmi beszédet mondott Orbán Viktor, tizenhét alkalommal használta például a „siker” kifejezést, a trianoni békediktátum száz éves évfordulójával kapcsolatban pedig kijelentette, „a tények azt mutatják, hogy az utolsó tíz évünk volt a legsikeresebb tíz az elmúlt száz év magyar történetében”. Ezúttal viszont a tizenkétezer főnél is több halálos áldozatot követelő járvány, valamint a gazdasági nehézségek miatt nem lehetne hasonló hangulatú beszéddel a nyilvánosság elé állni.