Magyarország;Észtország;oltási könyv;vakcina-útlevél;

2021-02-05 11:54:24

Hamarosan jöhet a határátlépésekre és rendezvények belépésére lehetőséget adó digitális oltásigazolás

Egy észt találmányra ugrott rá Magyarország. A QR-kód leolvasásával egy rendezvény jegyszedője is láthatja, védett-e a látogató vagy sem.

Várhatóan február végéig tart az észt Guardtime által fejlesztett oltási információs platform, a VaccineGuard tesztelése Magyarországon, és ha a magyar kormány alkalmasnak találja, a különböző modulokat fokozatosan élesíthetik, és tehetik elérhetővé az állampolgárok számára, akár márciustól – írja a 24.hu. A fejlesztő vállalat kiemelte:

A Guardtime január végén jelentette be, hogy Magyarország is beszáll az oltási információs platform fejlesztésébe, elsők között a világon. Észtországban és Izlandon a kísérleti szakasz már lezárult, utóbbi el is kezdte alkalmazni a gyakorlatban a platformot.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben arról beszélt, hogy itthon plasztikkártyával igazolhatják majd magukat a védettséget szerzők, de ahhoz, hogy az oltási igazolás átláthatóan működjön nemzetközi szinten is, egy közös platformra lehet szükség. Az észt fejlesztésű VaccineGuard kiválthatja a plasztikkártyát.

A VaccineGuard működése a gyakorlatban egyszerű, mondta a 24.hu-nak Ain Aaviksoo, a Guardtime főorvosa. Az oltási tanúsítványt minden országban a megfelelő egészségügyi szervezet állítja ki. A beoltott állampolgárok az igazolást nyomtatva vagy e-mailben kapják meg az adott intézménytől, de a jövőben akár mobilalkalmazáson is igényelhető lesz. 

Aaviksoo közölte, a tesztelés után reményeik szerint Magyarország is használni kezdi majd a platformot. A pilothoz heteken belül 15 további ország csatlakozhat, és másokkal is tárgyalásban állnak.