Előfizetés

Hamarosan jöhet a határátlépésekre és rendezvények belépésére lehetőséget adó digitális oltásigazolás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 11:54

Fotó: Shutterstock
Egy észt találmányra ugrott rá Magyarország. A QR-kód leolvasásával egy rendezvény jegyszedője is láthatja, védett-e a látogató vagy sem.
Várhatóan február végéig tart az észt Guardtime által fejlesztett oltási információs platform, a VaccineGuard tesztelése Magyarországon, és ha a magyar kormány alkalmasnak találja, a különböző modulokat fokozatosan élesíthetik, és tehetik elérhetővé az állampolgárok számára, akár márciustól – írja a 24.hu. A fejlesztő vállalat kiemelte:
A digitális igazolással hamarosan akár utazáskor, akár szállodákba, kulturális és sporteseményekre vagy egyéb rendezvényhelyszínekre való belépéskor igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni vakcinát.

A Guardtime január végén jelentette be, hogy Magyarország is beszáll az oltási információs platform fejlesztésébe, elsők között a világon. Észtországban és Izlandon a kísérleti szakasz már lezárult, utóbbi el is kezdte alkalmazni a gyakorlatban a platformot.
Az egy hónapos tesztidőszak lényege, hogy átfogó képet kapjanak arról, a VaccineGuard funkciói kielégítik-e Magyarország igényeit. Cél, hogy az oltási tanúsítványok kiadását és az oltási kampányok lebonyolítását is hatékonyabbá tegyék, egyben a személyes adatok védelmét is biztosítsák.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben arról beszélt, hogy itthon plasztikkártyával igazolhatják majd magukat a védettséget szerzők, de ahhoz, hogy az oltási igazolás átláthatóan működjön nemzetközi szinten is, egy közös platformra lehet szükség. Az észt fejlesztésű VaccineGuard kiválthatja a plasztikkártyát. A VaccineGuard működése a gyakorlatban egyszerű, mondta a 24.hu-nak Ain Aaviksoo, a Guardtime főorvosa. Az oltási tanúsítványt minden országban a megfelelő egészségügyi szervezet állítja ki. A beoltott állampolgárok az igazolást nyomtatva vagy e-mailben kapják meg az adott intézménytől, de a jövőben akár mobilalkalmazáson is igényelhető lesz. 
A platformon nem jelenik meg a tanúsítvány, csak egy QR-kód, amelynek leolvasásával a rendszer alkalmazható határátlépéskor, de kulturális és sporteseményekre vagy más rendezvényhelyszínekre való beléptetéskor is. Ugyanakkor emellett megmaradhat a papíralapú igazolás is azok számára, akik azt kérik.

Aaviksoo közölte, a tesztelés után reményeik szerint Magyarország is használni kezdi majd a platformot. A pilothoz heteken belül 15 további ország csatlakozhat, és másokkal is tárgyalásban állnak.

Nem kell bérleti díjat fizetni a vendéglátásban

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.02.05. 11:15

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kormány attól tart, jön a vírus harmadik hulláma – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.
Fontos a szakemberek véleménye és az is, hogy a kormány intézkedései a magyarok támogatását is bírják, ezért február 15-i héten online konzultációt indítanak – mondta Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járvány jelenleg stagnál, a javuló tendencia megállt, az ok a szakemberek szerint a vírus mutációjának gyorsabb terjedése, ez 50 százalékkal fertőzőképesebb, mint a korábbi változat. A harmadik hullám remélhetőleg elkerülhető lesz, de nem biztos, hogy el lehet kerülni – mondta Gulyás Gergely. Ha minden jól alakul, március közepétől és április elejétől két lépcsőben jöhet a nyitás. Február-március hónapban a kínai és orosz vakcinákkal remélhetőleg nagyobb arányban lehet majd beoltani az embereket, mint az EU legtöbb országában. Az oltás regisztráció alapján folytatódik, először a 60 év felettiek, majd a fiatalabbak jönnek. A kormány Gazdaság-újraindítási akciótervet fogadott el, a cél a foglalkoztatottság fenntartása. Februárban megkapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első negyed részét. A családoknak 6 millió forintos otthonfelújítási támogatási csomag jön, ebből 3 millió vissza nem térítendő támogatás, 3 millió kedvezményes hitel. Február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek. A kormány jogértelmezése szerint a magánszemélytől, cégtől bérelt ingatlanok után sem kell ezt fizetni az érintett vállalkozásoknak. Február 15-től megjelennek az új uniós pályázatok, a kormány reményei szerint legalább 1000 milliárd forintot sikerül még idén kiosztani ezek révén.
Gulyás Gergely szerint felelőtlen a Magyar orvosi Kamara nyilatkozata, miszerint nem tudják jó szívvel ajánlani az orosz és a kínai vakcinákat, és a kormány abban bízik, hogy az orvosok ennél felelősségteljesebben állnak az oltásokhoz és mindenkit beoltanak ezekkel a készítményekkel is. A kormány szerint a háziorvosok mérlegelésére bízzák, hogy egy 85 éves, betegségekkel nem küzdő, vagy egy 82 éves krónikus beteg kapja meg előbb az oltást. Kínából februárban-márciusban-áprilisban 250-250 ezer embernek, májusban 1.75 millió embernek elegendő vakcina érkezik a szerződés ütemezése szerint. A CEU-val kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, az EU a jogszabályt megsemmisítő döntését követően tanulmányozzák, melyik olyan felsőoktatási törvényt vegyék át, amelyik valamelyik uniós tagállamban hatályban van. Az üzemi étkezdékkel kapcsolatban a miniszter azt mondta, ott csak az adott munkahelyen dolgozók fogyaszthatnak elvileg. Az oltást igazoló okirattal kapcsolatban egyelőre csak az biztos, hogy karanténkötelezettség nem vonatkozik majd a beoltottakra, a többi az EU közös döntésétől függ. Még mindig nincsenek részletes szabályok a választott orvos, szülészorvos intézményével kapcsolatban, a kormány továbbra is egyeztet a Magyar Orvosi kamarával, Gulyás szerint indokolt, hogy megkülönböztessék a szülész-nőgyógyászokra vonatkozó szabályozást, de erről még nincs kormánydöntés. Gulyás Gergely szerint az a 70 ezer ember, aki miután nem fizeti a TB-járulékot, és elveszítheti az ellátását, nem vesz részt az egészségügyi kockázatközösségben, ráadásul nagy részük külföldön élő és dolgozó magyar, aki önként mondott le a szolgáltatásról. 
A Politikatörténeti Intézettel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, „a múltból velünk élő indokolatlan helyzet volt, hogy a Kúria épületében volt sokáig az MSZMP Párttörténeti Intézete, ennek a jogellenességére végre egy jogerős bírsági ítélet is rávilágított”, az MSZP pedig a gyilkos kommunista párt utódpártja, ezért pozitívum, hogy a Politikatörténeti Intézetnek mennie kellett. Azzal pedig az I. kerület polgármesterének kell elszámolnia, hogy most ingatlant biztosít nekik. A Twitter és a Facebook profil-letiltási gyakorlatával kapcsolatban azt mondta a miniszter, a szólásszabadság elvének igaznak kellene lennie ezekre a platformokra is, ráadásul itt nem egy állam, hanem cégek határozzák meg ezek paramétereit. - Aki demokrata, nem fogadhatja ezt el – mondta. A 18-59 éves korosztályban keringési megbetegedések, idült reumás szívbetegség, ischaemiás szívbetegség, tüdőbetegség, cukorbetegség, korábbi szervtranszplantáció számít olyan kockázati tényezőnek, ami miatt valakit előrébb sorolhatnak az oltásban. A kormány még nem döntött, melyik időzónát választja idén. Az orosz vakcinával a napokban kezdődhet meg az oltás, erre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a Pfizer készítményére. Az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény március 1-től életbe lép. Szalay-Bobrovniczky Vince volt bécsi nagykövetről azt mondta, a korábbi balesete nem ittas vezetés következménye volt, így nem látja indokoltnak elbocsátását. Ha Portugália, ahol katasztrofálissá vált a járványhelyzet, lélegeztetőgépet kér Magyarországtól, akkor adunk. A háziorvosok és a fogorvosok emelt bérét áprilistól, januárig visszamenő hatállyal fizeti majd a kormány.  

Elhunyt 98 beteg, 1576 új fertőzöttet találtak hazánkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 09:43

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ismét nőtt az aktív fertőzöttek száma, és minimálisan csökkent a kórházban ápoltaké.
Péntek reggelre 1576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 373 564-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 930-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató portál. A gyógyultak száma 275 764, az aktív fertőzötteké pedig az előző napihoz képest 22-vel, 84 870-re nőtt. Jelenleg 3638 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 302-en vannak lélegeztetőgépen.
Eddig 264 530 ember oltottak be, közülük 92 773-an már a második adag oltást is megkapták. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Vasárnapi határidővel minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert. A terv szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon és tízezret maguk a háziorvosok.