Előfizetés

Nem kell bérleti díjat fizetni a vendéglátásban

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.02.05. 11:15

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kormány attól tart, jön a vírus harmadik hulláma – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.
Fontos a szakemberek véleménye és az is, hogy a kormány intézkedései a magyarok támogatását is bírják, ezért február 15-i héten online konzultációt indítanak – mondta Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járvány jelenleg stagnál, a javuló tendencia megállt, az ok a szakemberek szerint a vírus mutációjának gyorsabb terjedése, ez 50 százalékkal fertőzőképesebb, mint a korábbi változat. A harmadik hullám remélhetőleg elkerülhető lesz, de nem biztos, hogy el lehet kerülni – mondta Gulyás Gergely. Ha minden jól alakul, március közepétől és április elejétől két lépcsőben jöhet a nyitás. Február-március hónapban a kínai és orosz vakcinákkal remélhetőleg nagyobb arányban lehet majd beoltani az embereket, mint az EU legtöbb országában. Az oltás regisztráció alapján folytatódik, először a 60 év felettiek, majd a fiatalabbak jönnek. A kormány Gazdaság-újraindítási akciótervet fogadott el, a cél a foglalkoztatottság fenntartása. Februárban megkapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első negyed részét. A családoknak 6 millió forintos otthonfelújítási támogatási csomag jön, ebből 3 millió vissza nem térítendő támogatás, 3 millió kedvezményes hitel. Február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek. A kormány jogértelmezése szerint a magánszemélytől, cégtől bérelt ingatlanok után sem kell ezt fizetni az érintett vállalkozásoknak. Február 15-től megjelennek az új uniós pályázatok, a kormány reményei szerint legalább 1000 milliárd forintot sikerül még idén kiosztani ezek révén.
Gulyás Gergely szerint felelőtlen a Magyar orvosi Kamara nyilatkozata, miszerint nem tudják jó szívvel ajánlani az orosz és a kínai vakcinákat, és a kormány abban bízik, hogy az orvosok ennél felelősségteljesebben állnak az oltásokhoz és mindenkit beoltanak ezekkel a készítményekkel is. A kormány szerint a háziorvosok mérlegelésére bízzák, hogy egy 85 éves, betegségekkel nem küzdő, vagy egy 82 éves krónikus beteg kapja meg előbb az oltást. Kínából februárban-márciusban-áprilisban 250-250 ezer embernek, májusban 1.75 millió embernek elegendő vakcina érkezik a szerződés ütemezése szerint. A CEU-val kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, az EU a jogszabályt megsemmisítő döntését követően tanulmányozzák, melyik olyan felsőoktatási törvényt vegyék át, amelyik valamelyik uniós tagállamban hatályban van. Az üzemi étkezdékkel kapcsolatban a miniszter azt mondta, ott csak az adott munkahelyen dolgozók fogyaszthatnak elvileg. Az oltást igazoló okirattal kapcsolatban egyelőre csak az biztos, hogy karanténkötelezettség nem vonatkozik majd a beoltottakra, a többi az EU közös döntésétől függ. Még mindig nincsenek részletes szabályok a választott orvos, szülészorvos intézményével kapcsolatban, a kormány továbbra is egyeztet a Magyar Orvosi kamarával, Gulyás szerint indokolt, hogy megkülönböztessék a szülész-nőgyógyászokra vonatkozó szabályozást, de erről még nincs kormánydöntés. Gulyás Gergely szerint az a 70 ezer ember, aki miután nem fizeti a TB-járulékot, és elveszítheti az ellátását, nem vesz részt az egészségügyi kockázatközösségben, ráadásul nagy részük külföldön élő és dolgozó magyar, aki önként mondott le a szolgáltatásról. 
A Politikatörténeti Intézettel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, „a múltból velünk élő indokolatlan helyzet volt, hogy a Kúria épületében volt sokáig az MSZMP Párttörténeti Intézete, ennek a jogellenességére végre egy jogerős bírsági ítélet is rávilágított”, az MSZP pedig a gyilkos kommunista párt utódpártja, ezért pozitívum, hogy a Politikatörténeti Intézetnek mennie kellett. Azzal pedig az I. kerület polgármesterének kell elszámolnia, hogy most ingatlant biztosít nekik. A Twitter és a Facebook profil-letiltási gyakorlatával kapcsolatban azt mondta a miniszter, a szólásszabadság elvének igaznak kellene lennie ezekre a platformokra is, ráadásul itt nem egy állam, hanem cégek határozzák meg ezek paramétereit. - Aki demokrata, nem fogadhatja ezt el – mondta. A 18-59 éves korosztályban keringési megbetegedések, idült reumás szívbetegség, ischaemiás szívbetegség, tüdőbetegség, cukorbetegség, korábbi szervtranszplantáció számít olyan kockázati tényezőnek, ami miatt valakit előrébb sorolhatnak az oltásban. A kormány még nem döntött, melyik időzónát választja idén. Az orosz vakcinával a napokban kezdődhet meg az oltás, erre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a Pfizer készítményére. Az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény március 1-től életbe lép. Szalay-Bobrovniczky Vince volt bécsi nagykövetről azt mondta, a korábbi balesete nem ittas vezetés következménye volt, így nem látja indokoltnak elbocsátását. Ha Portugália, ahol katasztrofálissá vált a járványhelyzet, lélegeztetőgépet kér Magyarországtól, akkor adunk. A háziorvosok és a fogorvosok emelt bérét áprilistól, januárig visszamenő hatállyal fizeti majd a kormány.  

Elhunyt 98 beteg, 1576 új fertőzöttet találtak hazánkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 09:43

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ismét nőtt az aktív fertőzöttek száma, és minimálisan csökkent a kórházban ápoltaké.
Péntek reggelre 1576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 373 564-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 930-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató portál. A gyógyultak száma 275 764, az aktív fertőzötteké pedig az előző napihoz képest 22-vel, 84 870-re nőtt. Jelenleg 3638 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 302-en vannak lélegeztetőgépen.
Eddig 264 530 ember oltottak be, közülük 92 773-an már a második adag oltást is megkapták. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Vasárnapi határidővel minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezen felül 1080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert. A terv szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon és tízezret maguk a háziorvosok.

Orbán Viktor: Március 15-re minden 60 évnél idősebb embert beoltunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 08:54

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A kormányfő szerint az orosz és a kínai vakcinákkal jóval a nyár előtt véget érhetnek a korlátozások, de most inkább romlanak a járványügyi adatok.
Amennyiben Magyarországon lesz engedélyezett orosz és kínai vakcina is, akkor akár jóval a nyár előtt is véget érhetnek a koronavírus-járvány miatti korlátozások, ám ha az Európai Unió vakcinabeszerzései alapján, a jelenlegi ütemben megy az oltás, a legkorábban a nyár végére, ősz elejére lehet vége – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában. A kormányfő az Operatív Törzs üléséről érkezve a legfrissebb járványügyi adatok alapján rossz hírekkel szolgált a hallgatóinak:
„Péntekre 1576 új fertőzöttet találtak, meghalt 98 ember, 3638 beteget kórházban ápolnak, közülük 302-en pedig lélegeztetőgépen vannak. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 4 napban megállt a helyzet javulása, stagnálás, sőt némi romlás tapasztalható.”

Ugyanakkor Orbán Viktor leszögezte:  Magyarországon 264 530 ezer ember már megkapta az oltást, sőt 92 ezren már a második adagot is. – Fordulópont állt be a járványhelyzetben: „mi támadunk, a vírus védekezik – mondta, s azt ígérte: 
„Március 15-re minden 60 év fölötti, regisztrált magyar állampolgár legalább egyszer be lesz oltva. Ha a kínai vakcinával is tudunk oltani, akkor áprilisra a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben fertőzöttek – tehát a védett személyek – száma meg fogja haladni a kétmilliót.”

  A miniszterelnök azt is kijelentette:  
„A jövő héten már orosz vakcinával is oltunk, a kínait még vizsgálni kell.”

A hazánkban is nagy vitát kiváltó, a szakembereket is megosztó, keletről érkező oltóanyagokkal kapcsolatban a kormányfő azt is megjegyezte, hogy „Szerbiában jó tapasztalatok vannak mindkettőnél”, s ezt szerinte az ottani magyarok is megerősítik. A Kossuth Rádió riportere kérdezés helyett szinte Orbán Viktor szájába adta, hogyan kell szapulni az ellenzéket: Hadházy Ákost – nevének említése nélkül –, mint az engedélyező hatóság hitelességét megkérdőjelező, az intézetet a magyarok megfertőzésével vádoló független képviselőt emlegette és idesorolta a DK-t, mint pártot is. Erre a kormányfő úgy reagált:
„A világban van egy csata, gyógyszergyártók csatája is zajlik. A három vakcina, az amerikai, az orosz és kínai gyártói egymással is vetélkednek. Ezt mi, potenciális betegek nem értjük, ez nekünk ellenszenves. Pontosan tudom, melyik magyar képviselő kinek az érdekeit képviseli…”

A gondolatot továbbfűzve, az ellenzéket egységesen baloldalnak nevezve, azt állította, hogy úgy akarnak a jelenlegi kormány helyére „beülni”, hogy ha nem működik a kormányzat, nem sikerül megállítani a járványt, fellendíteni a gazdaságot.
„Ez elfogadhatatlan! A baloldal, az ellenzék emberiességi szempontból túl messzire ment, átlépett egy határt”

– fogalmazott.

Ismét megkapta a magét „Brüsszel” is, ahol a „bürokraták” miatt halad lassan a vakcinabeszerzés, de nekünk, magyaroknak és más népeknek az „élet számít és nem a pénz”. Orbán Viktor a csütörtökön bejelentett újabb nemzeti konzultációval kapcsolatban azt mondta, hogy érzi az emberek sürgetését, és megérti a vendéglátósokat is, akik mielőbb nyitni szeretnének, hogy mindenki visszakapja a régi, „polgári” életét. 
„Édesanyám is mondta nekem, végre csináljak már valamit”

– támasztotta alá, hogy milyen jó ismerője a népléleknek.

Mindezzel magyarázta, hogy miért indítják el az online konzultációt, és szerinte hasznos volt a tavaly nyári is, amikor az emberek a munkahelyek, az óvodák, bölcsődék és általános iskolák bezárását kibírhatatlannak tartották. – Azt, hogy a védekezés sikeres volt, mutatja: 2020 decemberében kicsivel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban. A hangsúly továbbra is a munkán és nem a segélyen van. Április elején meghozzuk a gazdaságvédelmi döntéseket, a felsőfokú oktatásra 1500-2000 milliárd forintot fordítunk, július elején pedig döntünk a teljes magyar energiarendszer kiépítéséről, egy teljesen új agrár- és vidékfejlesztési programról, és októberre, novemberre minden program el lesz indítva – magyarázta Orbán Viktor. Hozzáfűzte még:
„A válságkezelés nem néz ki rosszul, messze az élvonalban vagyunk, visszaesés tekintetében az osztrákok messze mögöttünk vannak, kicsivel a németek is, és hamarosan a cseheket is utolérjük.”

Miközben a miniszterelnök az elmúlt héten többször is tüntető vendéglátósoknak megígérte, hogy februárban minden bértámogatást előlegben, utólagos elszámolással kézhez vehetnek majd, hosszú távú víziót is vázolt a magyaroknak. Azzal a felütéssel kezdte, hogy szerinte 2010-hez képest nagy eredményeket ért el Magyarország „az öntudatra ébredés és az önbecsülés” terén: 
„Több a házasság, több a gyermek, a szépen nevelt gyermek, és a családokon keresztül lehet látni, hogy jobb állapotban van a nemzetünk, mint tíz éve. (…) Én nem választási ciklusokban, hanem nemzedékekben gondolkodom. Ezért folytatjuk a családok támogatását, és a cigány honfitársainknak is fontos, hogy a támogatást munka után kapják. Eddigi intézkedéseink nyomán 115 ezerrel több gyerek született meg.”